FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2017-06-30

Megsemmisült a szilvásváradi Erdei Múzeum szabadtéri része

Az áprilisi hókárnak sok erdő esett áldozatul. A kidőlő fák miatt ugyanakkor teljesen megsemmisült a szilvásváradi Erdei Múzeum szabadtéri része.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

Az Egererdő Zrt. által létrehozott és működtetett szilvásváradi Erdei Múzeumhoz szépen kiépített szabadtéri rész tartozott, amit sajnos erősen érintett a 2017. áprilisi hókár, mert a kidőlő fák nagy kárt tettek benne, gyakorlatilag megsemmisült. Ez mára a múlt emlékképe:

 

 

S a szomorú jelen:

 

Fotó: Egererdő, a felvétel június 28-án készült.

 

Kármentő fakitermelés a Mátrában, ahol a fenyő állományok koronarészei törtek le a hó súlya alatt. A háttérben a szerencsésen épen maradt fák, de láthatóak koronatörött egyedek is.

 

Fotó: Egererdő, a felvétel június 29-én készült.

 

Fotó: Egererdő, a felvétel június 29-én készült.

Forrás: Egererdő Zrt.

A szilvásváradi Erdei Múzeumról továbbiak:

 

szalajka-volgy.hu

A szabadtéri erdei foglalkoztató mellett bejárható skanzenben az erdőjárók az ezekhez kapcsolódó tárgyi emlékeket (többek között kunyhókat, szerszámokat és kemencéket) vehetik szemügyre egészen közelről a Horotna-völgy bejáratánál.

Séta közben az érdeklődők megismerkedhetnek továbbá a vadfogó veremmel, számos faeszközzel, valamint egy erdei javítóműhellyel is. Ugyanakkor egy szabadtéri múzeum nem lehetne teljes a megmunkálatlan fa bemutatása nélkül: megkövesedett és ellignitesedett fatörzsek, illetve egy évgyűrű kronológia is várja a látogatókat.

 

elmenyekvolgye.hu

A Szabadtéri Erdei Múzeum továbbfejlesztéseként - Zilahy Aladár erdőmérnök munkájának eredményeként - 1985-ben megnyílt a Szalajka-völgyi Erdészeti Múzeum, a Király-féle házban.

A régebben "Király-ház" vagy "Bányagrófság" -ként emlegetett műemlék jellegű épület az erdei vasút Halastavak megállójánál található. Az épület helyreállítása 1980-84 között történt, 1986-tól pedig múzeumként működik. Itt kapott helyet a Szilvásváradi Erdészeti Múzeum, amely egyrészt a még fellelhető, erdészettel kapcsolatos régi eszközöket, írott és tárgyi emlékeket gyűjti össze és teszi közkinccsé.

Az oldal a továbbiakban részletezi a "Király-ház" látnivalóit.

Ebben az épületben a hókár miatt kidőlt fák nem tettek kárt.

 

szilvasvarad.hu

 

 

A Fátyol-vízesés szomszédságában a Horotna-völgyben lévő, Szabadtéri Erdei Múzeum a régi erdei mesterségeket, és művelőik mostoha életkörülményeit eleveníti fel. Olyan mesterségek eszközeit, építményeit, munkafázisait rekonstruálták itt eredeti környezetükben, mint az ölfavágás, a mész- és szénégetés, zsindely-, gyanta- és üvegkészítés vagy hamuzsírfőzés. Ezen eszközök között barangolva elképzelhetjük, hogy a nehéz fizikai munkáért cserébe szinte csak a természet szépsége kárpótolta az erdei munkásokat. Egész évben látogatható. Az Erdei Iskola elsők között szerezte meg 2005-ben a "Minősített Erdei Iskola Szolgáltatás" címet és kapta meg a "harkályos" emblémát. Az oktatási program egymásra épülő ismeretkörei: alapvető természetismeret, ökológiai jelenségek, erdészeti ismeretek, környezet- és természetvédelmi ismeretek, kultúrtörténeti ismeretek, a nyugat-bükki régió értékeinek bemutatásán keresztül. A Szabadtéri Erdei Múzeum a kiállítótér funkción kívül, az Egererdő Zrt. fejlesztésének köszönhetően szabadtéri tanterem is, a filagória épületének környezetében a megújuló energiák (nap, szél, víz) hasznosítását bemutató működő modellekkel, a fát mint megújítható energiaforrást és alapanyagot bemutató eszközökkel ismerkedhetnek meg a látogatók és az erdei iskolások.

 


És így tovább, számtalan honlapon megtalálható ez a nagyon kedvelt kirándulóhely. Reméljük: az Egererdő Zrt-nek minél előbb sikerül újra megépíteni, elkészíteni az Erdei Múzeum szabadtéri bemutatóhelyeit Szilvásváradon.


 

A 2017. áprilisi hóhárral kapcsolatban még:

 

Áprilisi hókár az erdőkben FATÁJ 2017-04-25
Sokfelé havazott a múlt héten, s 400-500 m fölött mindenhol megmaradt és sok helyen komoly károkat is okozott az áprilisi havazás. Az erdőket sok esetben jelentős kár érte. Az erdészek ahol tudtak segítettek az utak járhatóvá tételében.

Egererdő közleménye a lezárt és a megnyitott turista utakról FATÁJ 2017-04-27
Az EGERERDŐ Zrt. által kezelt állami erdőterületeit nem kímélte a váratlan áprilisi havazás. Az előttünk álló hosszú hétvégére tekintettel ezúton tájékoztatjuk az erdőlátogatókat, túrázókat a lezárt és megnyitott turista utakról.

Nagy károkat okozott a szokatlan tavaszi időjárás az erdőkben, a károsodott erdők mielőbbi helyreállítása a cél FATÁJ 2017-05-11
Az áprilisi havazás Budapestnél nagyobb területen tett komoly kárt a hazai erdőkben. Közel hetvenezer hektáron pusztított a jég, a hó, a fagy, a kár mértéke az előzetes becslések szerint mintegy egy milliárd forint. A károsodott erdők mielőbbi helyreállítása a cél.

Félmilliárdos kár a borsodi állami erdőkben FATÁJ 2017-05-22
Végéhez közeledik az ÉSZAKERDŐ Zrt. által kezelt állami tulajdonú erdőket ért károk felmérése. Az áprilisi havazás és vihar a Zempléni-hegységben és a Bükkben egyaránt pusztított.

Áprilisi hókár elhárítás támogatása FATÁJ 2017-06-19
A hatalmas pusztítást okozó áprilisi hó a vegetációs időszakban érte a mátrai területeket, a károk elhárítása, majd a felújítás a tönkrement erdőterületeken fontos feladat, a kormány megfelelő pályázatokkal segíti az erdőtelepítést - mondta az MTI-nek szombaton a földművelésügyi miniszter.

 

PFIFFER BÚTOR

KUHN Rakodógép Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.