FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2014-04-28

A Husqvarna Group az első 325 évét ünnepli

A Husqvarna Group az innovatív svéd mérnöki munka első 325 évét ünnepli. Április 27. a Husqvarna Group alapító dátuma egy egyedülálló történet kezdetét jelenti - fegyverektől a robotfűnyírókig, folyamatosan emelve a mércét technológiai megoldásokban és használhatóságban egyaránt.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en


Az 1689. évi kezdet óta a Husqvarna Group nagyon sokféle minőségi terméket gyártott. Kiváló mérnöki ismeretek, erős vállalkozói szellem és a minőség iránti elkötelezettség vezetett az innovatív megoldásokhoz, amely a fegyverektől a varrógépeken át, tűzhelyek, motorkerékpárok és napjainkban a legmodernebb kertészeti és erdészeti termékekig vitte sikerre a vállalatot.
"325 éve a Husqvarna minőségi termékeket fejleszt és gyárt, segítve ezzel a felhasználókat eredményeik elérésében." nyilatkozta Kai Wärn, a Husqvarna Group elnök-vezérigazgatója. "A jövőre nézve eddigi értékeinkre építkezve, továbbra is kiváló teljesítményű termékeket és megoldásokat kívánunk fogyasztóink számára nyújtani."

 

Örökségünk

A késői 1600-as években, amikor Európa-szerte háborúk tomboltak, megnövekedett Svédország fegyvergyártása. A termeléshez vízenergiára volt szükség, így 1689-ben, fúró-munkálatokat végeztek Svédország déli részén található Huskvarna melletti vízeséseknél (akkor Husqvarnanak írták), ahol még napjainkban is számos terméket állítanak elő.

Később csökkent a fegyverek iránti kereslet és a vállalat lehetőséget látott arra, hogy kihasználva a fegyvergyártáshoz szükséges finommechanikai szaktudást, teljesen új termékek gyártásába kezdjen, mint varrógépek, vadászfegyverek, fatüzelésű kályhák, darálógépek, biciklik, motorkerékpárok, gáztűzhelyek, mikrohullámú sütők és sok egyéb más termék gyártása. 1960-as évektől kezdve a vállalat kültéren használt gépeket gyárt park- és kertfenntartás, erdészet és az építőipar számára.

Környezeti és ergonómiai megfontolások

A számos különböző termék fejlesztésekor és gyártásakor szerzett korábbi know-how lett az alapja új termékek és megoldások fejlesztésének, egyfajta korai újszerű gondolkodásként.

Az évek során a Husqvarna Group bebizonyította, hogy vezető helyen áll az úttörő- és díjnyertes megoldások, termékek bevezetésében, mindig a felhasználók igényeire fókuszálva:

- X-Torq, elsősorban kézi kisgépekbe épített megoldás, amely által alacsonyabb az üzemanyag-fogyasztás és a károsanyag-kibocsátás, megfelelve a világ legszigorúbb környezetvédelmi előírásainak is.

- AutoTune, finombeállítás egy technológiai és környezetvédelmi áttörés a professzionális láncfűrészeknél, amely minimálisra csökkenti a károsanyag-kibocsátást és optimalizálja a motor teljesítményét, és többé nem kell a karburátor beállításával tölteni az időt.

- Akkumulátoros fűnyírók és láncfűrészek fél-profiknak; könnyű, csendes és nincs közvetlen károsanyag-kibocsátás.

- Robotfűnyírók, a csendes, önműködő fűnyírók, amelyek több szabadidőhöz juttatják a kerttulajdonosokat és a létesítmény kezelőket. Használat közben nincs közvetlen károsanyag-kibocsátás és rendkívül kevés energiát fogyasztanak.

- Bontó robotok az építőipar számára; kis súlyuk ellenére nagy teljesítményűek, távirányítóval vannak felszerelve, amely lehetővé teszi a bontási feladatokat olyan helyeken is, ahol az a munkásoknak túl veszélyes lenne.

 

Mérföldköveink

1689: Fegyvergyár

Amikor elkezdődött a svéd fegyvergyártás a késői 17. században, vízenergiára volt szükség, bizonyos mechanikai műveleteket kivitelezéséhez. Svédország déli részén található Huskvarna vízesések mentén történt fúrásainkkal megalapoztuk első telephelyünket. A 18. század elejéig a Korona (svéd királyság) tulajdonában lévő fegyvergyár 1.000 alkalmazottat foglalkoztatott. Az utolsó puskát 1989-ben gyártották.

 

1867: Korlátolt Felelősségű Társaság

Megalakul a Husqvarna AB Korlátolt Felelősségű Társaság.

 

1872: Új áttörések

Amikor lejárt a Husqvarna fegyvergyártási szerződése a Koronával, a vállalat úgy döntött, hogy új ágazatokat indít. Ekkor egy nagyon innovatív és ambiciózus korszak következett, ami új termékek széles skálájához vezetett: varrógépek (1872), vadászfegyverek (1877), kandallók (1884), darálógépek (1890), és az első svéd írógép (1895). A háztartási készülékek azóta is a skandináv Electrolux által kerülnek értékesítésre. A varrógépeket napjainkban az SVP Worldwide vállalat forgalmazza.

 

1896: Kerékpárok

Elkezdődött a biciklik korszaka, és a Husqvarna márkájú kerékpárok egyre népszerűbbekké váltak. Számos szabadalmat regisztráltak. Az utolsó kerékpárt 1962-ben gyártották.

 

1903: Kezdődik a motorkerékpárok korszaka

A motorkerékpárok termelésével a Husqvarna világszerte hírnevet szerzett magának, amikor a könnyű, de erőteljes motorok hozzájárultak a történelem legnagyobb győzelmeihez pályaversenyeken és krossz motor versenyeken. Évekkel később, 1982-ben egy Husqvarna motorkerékpár, egy MC 258 típusú motorkerékpárral nyerte a legendás Párizs-Dakar rali 250cm3 számát. A motor divíziót 1987-ben kiszervezték, most az Ausztriában található Pierer AG része.

 

1919: Az első fűnyíró

Amikor Husqvarna megszerezte a "Norrahammars Bruk"-t, a termékskála két új termékkel bővült: a kazánokkal és kézi fűnyírókkal. Ez a mozzanat az első lépés azon az úton, ami elvezeti a Csoportot jelenlegi kültéri motoros termékeihez. Az első, professzionális felhasználóknak készült motoros Husqvarna fűnyíró 1947-ben jelent meg, 1959-ben pedig piacra került a hobbi felhasználóknak szánt modell.

 

1959: Az első láncfűrész

Amikor csökkent a kerékpárok, mopedek és motorkerékpárok iránti kereslet, fokozatosan fontossá vált a fakitermelés Svédországban. A Husqvarna felhasználva a motorok gyártásában szerzett szakértelmét, amelyet motorkerékpárok gyártásakor szerzett, új termékterületen tudta azt hasznosítani. A Husqvarna bemutatta az első láncfűrészét, a Husqvarna 90-t. A láncfűrész megjelenésén legendás svéd tervező, Sixten Sason dolgozott, és motorkerékpár kipufogó-technológiát használt, így a láncfűrész sokkal halkabb volt, mint vetélytársai. A láncfűrészt később továbbfejlesztették vágószerszámnak az építőipar számára.

1968 Flymo

A légpárnás fűnyírókat gyártó Flymo cég megvásárlása.

 

1969: Új szabványok az ergonómiában

Amikor megjelent a Husqvarna 180 típusú láncfűrésze az úttörő rezgésmentes funkcióval, amely megelőzi a vérkeringési megbetegedéseket, világszerte megoldotta a favágók egyik általános problémáját.

1973-ban a Husqvarna bemutatta a világviszonylatban is első, automatikus láncfékkel rendelkező láncfűrészét. 1999-ben bemutatkozott a TrioBrakeTM funkció, amely lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy jobb kézzel aktiválja a láncféket - csökkentve így a sérülések esélyét.

 

1970: Első női vezetőségi tag

Amikor megválasztották Lil Wettergrent a Husqvarna Igazgatósági Tanácsába, ő lett az első női vezetőségi tag Svédországban.

 

1978-79: Terjeszkedés a kültéri elektromos termékek piacán

Az Electrolux átveszi a Husqvarnat és tovább folytatódik a terjeszkedés a kültéri szerszámok piacán - szervezeti növekedés és további felvásárlás - Partner és Jonsereds által. A termékek között ekkor megtalálhatók a láncfűrészek, motorkerékpárok, fűnyírók és az elektromos ipari vágógépek.

 

1980-s évek: Pozíció megerősítése az Egyesült Államokban

A szervezeti növekedés és a felvásárlások által tovább bővült a Husqvarna szervezete gyepápolás és kert területén. Két fő felvásárlás, Poulan/Weed Eater és Roper Corp, teszik teljessé a Husqvarna termékskáláját, így ekkor az Egyesült Államok vált a kertészeti gépek legnagyobb felvevő piacává.

 

1995: A robotfűnyíró születése

A Husqvarna Csoport forradalmasítja a piacot a világ első napelemes robotfűnyíró bevezetésével. Ez a világ első teljesen automatikus robotfűnyírója, amely csak napenergiával üzemel - már előremutatva napjaink robotfűnyírójára, a Husqvarna Automower-ra. 2013-ban bemutatkozik a harmadik generációs modell, beépített GPS-szel. A robotfűnyírók kezdő értékesítésétől számítva majdnem 15 évig tart, amíg a termék igazi sikertörténetté válik.

2002: Vágógépek és gyémántszerszámok

Azt tekintjük a mai építőipari ágazat alapjának, amikor a Partner AB 1958-ban fűrész tartozékként útjára indította a vágógépet. 2002-ben a Diamant Boart International a cégbe beolvadásával, megduplázódott az építőipari részleg és ezáltal világviszonylatban is vezető szereplővé vált.

 

2006: Saját lábakon

A Husqvarna újra függetlenné válik, és bejegyzik a NASDAQ OMX Stockholmi tőzsdén.

 

2007-2008: Terjeszkedés

A Husqvarna a Gardena márka megszerzésével az öntözéstechnikai piacon is terjeszkedik. 2007-ben a Zenoah felvásárlásával erős márkák kerültek a vállalathoz kiegészítő termékeknek, illetve ezzel együtt Japánban is terjeszkedett a vállalat. 2008-ban, a gyártókapacitás bővült Kínában a Jenn Feng üzem átvételével, illetve egy új, láncfűrészeket és más kézi szerszámokat gyártó üzemmel.

 

2009: Husqvarna bontó robot

Útjára indul a Husqvarna első távirányítóval vezérelhető bontó robotja, mindenféle bontási munkákhoz alkalmas, olyan helyeken is dolgozhat, ahol az a munkásoknak túl veszélyes lenne.

2009: Környezetvédelem

A Husqvarna Csoport folyamatosan javítja termékeit és a gyártási folyamatokat azáltal, hogy környezetvédelmi, biztonsági és ergonómiai szempontokat is figyelembe vesz a termékek tervezésekor. Az utóbbi években nagy hangsúlyt fektettünk a még inkább környezetbarát termékek létrehozására. 2009-ben a Husqvarna bemutatta az AutoTuneTM finombeállítást, amely egy technológiai és környezetbarát áttörés a professzionális láncfűrészek területén. Az új innováció automatikusan szabályozza az üzemanyag átfolyását, optimalizálva a teljesítményt és minimalizálva a károsanyag-kibocsátást. 2012-ben a Husqvarna számos professzionális termék akkumulátoros változatát mutatta be: láncfűrészek, szegélynyírók, fűkaszák, sövénynyírók és Rider. Az új akkumulátoros termékeknek nincs károsanyag-kibocsátása, halkabbak, illetve alacsonyabb a rezgésszintjük és kevesebb karbantartást igényelnek.

2013: Láncfűrész láncok

Annak érdekében, hogy optimalizálja a láncfűrészek maximális teljesítményét a Husqvarna Csoport láncfűrészek területén szerzett műszaki szakértelmét kihasználva új beruházásba kezdett, egy új termelőüzem létrehozásával.

 

 

(x) Husqvarna Magyarország Kft.

 

 

Kapcsolódó írások a FATÁJban:

Két díjat is elnyertek a Gardena robotfűnyírók (2014-04-04)

Mesés téli tájak - a Gardena nem hagy unatkozni (2014-01-13)

Gardena negyedszer a Superbrands díjazottak között (2013-12-20)

Csapásról csapásra - a Gardena fejszékkel (2013-11-19)

Husqvarna gépbemutató volt - vasló és kerekes ló (2013-09-25)

Teltházas Husqvarna gépbemutató - vasló és kerekes ló (2013-09-05)

Reflektorfényben a Husqvarna akkumulátoros termékei (2013-06-12)

Itt a füvespályás szezon! A McCulloch is beszáll... (2013-06-03)

Husqvarna nyereményjáték: Szent Iván éj Stockholmban (2013-04-26)

Szelidítsd meg a vadont - Husqvarna őszi ajánlatok (2012-09-07)

Husqvarna 576 XP csúcspozíciókban a Fakitermelő Világbajnokságon (2012-09-06)

Szelidítsd meg a vadont - Husqvarna tavaszi ajánlatok (2012-04-04)

Új-generációs gallyazás - Husqvarna 550 XP / 545 pro (2012-02-24)

Hagyományokban gazdag múlt - Husqvarna (2012-01-27)

HUSQVARNA Láncfűrész bemutató, fadöntő verseny (2011-10-21)

Az új HUSQVARNA AutoTune Láncfűrészek (2011-09-23)

Szelídítsd meg a vadont - Husqvarna őszi akció (2011-09-15)

Kíméletes, vaslovas közelítési módszer bemutatása (2011-06-23)

 

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

ID: WOOD projekt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

ERFARET Tudásközpont




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.