FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:



2012-09-06

Arany, ezüst és bronz: Husqvarna a csúcspozíciókban a Fakitermelő Világbajnokságon

Az öt versenyszámban megmérettető, négy versenyzéssel telt nap után a 111 lelkes fakitermelő közül három, egyéni összetettben dobogós helyezést elért versenyzőt hirdettek ki. A dobogósok Husqvarna 576 XP motorfűrészt használtak.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on


Oroszország, Finnország és Svájc versenyzője szerezte meg az arany-, ezüst- és bronzérmet. Velük együtt a Husqvarna is - mivel mind a három érmes a Husqvarna 576 XP láncfűrésszel dolgozott (sőt a negyedik is).

 

"Büszkék vagyunk arra, hogy az idei év dobogósai a mi szerszámainkkal nyertek, és gratulálni szeretnénk nekik ehhez a fantasztikus teljesítményhez." nyilatkozta Niklas Bergquist, a Husqvarna Benzines Láncfűrészeinek nemzetközi termékmenedzsere.

A tekintélyes 30. Fakitermelő Világbajnokságon, melyet augusztus 23-26 között rendeztek meg, 111 versenyző indult 28 országból - kb. 3.500 fős szurkolócsapattal. Az izgalom be is váltotta a hozzá fűzött reményeket. A végső versenyszámhoz érve (a rettegett gallyazás) az olaszországi Johann Rafflnak minden esélye megvolt, hogy egyéni összetettben aranyérmet nyerjen. Sajnos, egy bosszantó hiba miatt végül is a negyedik helyen végzett.

 

"A gallyazás a verseny utolsó része, és azokkal a versenyzőkkel zárul fordított sorrendben, akik az előző négy versenyszámot megnyerték - a döntést, szerelést, kombinált darabolást, és a lánckímélő darabolást. Ezért ebben a versenyszámban a legnagyobb a nyomás, és igen, ez gyakran erősen befolyásolja végeredményeket is" - meséli Anders Kragner, a Husqvarna Fakitermelő Világbajnokság szakértője.

Gallyazásban a svájci Urs Amstutznak sikerült alig négy ponttal Raffl-t legyőznie, aki így bronzérmes lett, összetettben pedig 1639 pontot ért el. De a verseny legizgalmasabb pillanata kétségtelenül az volt, ami meghozta az orosz Alexandr Sokolovnak az aranyérmet, a finn Jukka Peremäkinek pedig az ezüstöt - mindketten azonos pontszámmal, 1645 ponttal végeztek.

Az utolsó versenyszámuk után körülbelül tíz percig senki sem tudta, hogy ki is a tényleges győztes. A bírák visszamentek megnézni a legallyazott rönköket, de nem találtak újabb hibát. Így a döntés versenyszám eredményét vették figyelembe. Azt a versenyszámot, ahol Alexandre nyert 654 ponttal Jukka ellen, aki 650 pontot szerzett.

A Husqvarna 576 XP láncfűrész, melyet az idei Fakitermelő Világbajnokság első négy helyezettje használt, a Husqvarna professzionális felhasználásra szánt fűrészei közül a legmodernebb. Jellemzője az X-Torq technológia, a magas nyomaték nagyon széles fordulatszám-tartományban, és mindezek mellett alacsony üzemanyag-fogyasztás és alacsony károsanyag-kibocsátási szint. A tökéletesített ergonómia csökkenti a fáradékonyságot, a Smart Start leegyszerűsíti az indítást és a levegő-befecskendezés pedig az erőt optimalizálja, mely mindezek mellett biztosítja a fűrész hosszabb ideig történő használatát.

A Fakitermelő Világbajnokságról:

Favágók a világ minden tájáról azért versenyeznek, hogy kiderüljön, ki a legjobb a szakmában. A világbajnokságot öt versenyszámban rendezik meg, és mindegyik versenyszám első három helyezettjét éremmel díjazzák. Az összetett eredmény a legtekintélyesebb. Az öt versenyszámról általában:

 

1. Döntés:

A fát három percen belül kell kidönteni úgy, hogy a versenyző által kitűzött célkaróhoz minél közelebb dőljön. Pont jár az időkorláton belüli döntésért, célkaróhoz történő közelségért, a hajk mélységéért és szögéért, a törési léc szélességéért, és a törési lépcső magasságáért.

2. Szerelés:

A versenyzőnek le kell szerelnie a vezetőlemezt és a láncot, és megfordítja a vezetőlemezt, amelyen az új cserelánc van, majd visszaszereli a vezetőlemezt és a láncot. Fontos, hogy az új lánc helyesen legyen felszerelve, mert a szerelést követő két versenyszám előtt már nem szabad a láncfűrészen utólagosan állítani. Amennyiben a versenyzőnek újra kell szerelnie a láncot, büntetőpont jár érte.

3. Kombinált darabolás:

A versenyzőnek egy 30-80 cm vastagságú korongot kell levágnia két darabolóbakra helyezett rönkről először alulról kezdve, majd a maradék farészt felülről kell átvágnia. Ezt egy másik rönkön meg kell ismételni, mely a másik irányban döntött. A vágás egyenességéért és egyenletességéért járnak pontok.

4. Lánckímélő darabolás:

Itt a versenyzőknek két rönkről kell levágnia egy-egy korongot úgy hogy a rönkök egy padlón vannak nedves fűrészporba ágyazva. Pontlevonás jár a padlóba való vágásért.

5. Gallyazás:

A résztvevőknek le kell gallyaznia 30, speciálisan elhelyezett ágat egy hat méter hosszú, vízszintes farönkről. Az ágakat palástsimára kell levágni. Túl nagy ágcsonkért (5 mm) büntetőpont jár (20 pont hibánként). Ugyan ez vonatkozik a túl mély bevágásért (5 mm).

 

Forrás: Husqvarna Magyarország Kft.

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.