FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni! Mátyás Fakereskedo Kft
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf


FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvekFAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2009-11-26

REKK válasza a FAGOSZ kritikára illegális fakitermelés ügyben

Amint a Mennyi az annyi? A 3 Mm3 illegális fakitermelést állító REKK tanulmány kritikája cikkben erről írtunk (FATÁJ 2009.11.17.) a REKK Regionális Energiagazdasági Kutatóközpontnál készült Erdészeti és ültetvény eredetű fás szárú energetikai biomassza Magyarországon címmű tanulmány az alábbiakat állítja:

"A hazai fafelhasználásban számításaink szerint mintegy 2-4 millió köbméter fa jelenik a hivatalos adat-nyilvántartási utak megkerülésével. Ez a volumenű illegális eredetű fa a hivatalos forrás adatoknak (MGSZH kitermelés plusz nettó import) meghaladja az 50-60%-át, vagyis becslésünk szerint a hazai éves fafelhasználásnak legalább az egyharmada illegális fakitermelésből származik. Tehát a hazai fapiac volumene nem a hivatalosan ismert 6 millió köbméter körül, hanem 9-10 millió köbméter körül jár."

A már hivatkozott FATÁJ cikkben és az abból elérhető részletesebb anyagban a FAGOSZ titkárság kételyeit fejtette ki a tanulmánnyal kapcsolatban. Tettük ezt azért, mert a tanulmány szeptember 30-i megjelenése óta szakterületünkről más másfél hónap elteltével sem tett közzé részletekbe menő véleményt. A megjelent rövid nyilatkozatok pedig láthatóan nem késztették alapos válaszra a szerzőket.

 

A képre kattintva pdf-ben letölthető a válasz 13 oldala.

 

Kritikánk eredménye a ma kapott válasz, mely lényegében minden felvetésünket elhárítja.

A 12. oldal végén az összegzés: "Nincs szó tehát arról, hogy eredményeink az Ön által leírt módszertani kritikákkal megcáfolhatóak lennének. ... ezért továbbra is fenntartjuk felvetésünket, miszerint a hiány magyarázata az adatnyilvántartást megkerülő fakitermelés."

 

A válasz megerősíti azon véleményünket, hogy a tanulmányban leírtakról konzultációra nagy szükség lenne, amihez - ha erre más jelentkező nincs - a FAGOSZ szívesen biztosít kereteket. Ezen túl a FATÁJ szívesen ad teret az érintett erdészeti szakközönség érdemi, tartami észrevételeinek a tanulmányban, az arra írt kritikánkban, a most kapott válaszban szereplőkről.

Mőcsényi Miklós, FAGOSZ

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

A Microsonic Hunter-1™ kifejezetten olyan eszköz, mely az impulzusszeru zajbehatás káros következményeitol (dörej-ártalom) óvja meg viselojét, míg csendes környezetben a kello hallást biztosítja.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.