FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2021-06-17

Az európi parketta piacnak sikerült tartania a szintet 2020-ban

A FEP az Európai Parketta Szövetség évente közzéteszi elemzését az előző évi adatok alakulásáról és röviden jelzi várakozásait a jövőre vonatkozóan. A 2020-at értékelő elemzés 2021. június 14-én készült el.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

 

A 2020 legelején megfigyelt jó évkezdetnek sajnos ki kellett egyensúlyoznia a covid-19 miatti hullámzást. 2020 tavaszán a helyzet súlyosbodott, ahogy Európátban északról délre haladtunk, amelyet korábban és a legsúlyosabban sújtott a világjárvány. Olaszország, Spanyolország, de Franciaország vagy Belgium is hetekig bezárult. Svájc és Ausztria nem német nyelvű részei is szembesültek az ilyen jellegű helyzettel. Másrészt a tevékenység soha nem állt le Németországban, és néhány üzlet, például a barkács, az első hullám alatt nyitva voltak. Nem hajtottak végre drasztikus bezárási intézkedéseket Skandináviában, ahol az élet amennyire lehet normális maradt.

Egészében véve a parketta piac Európában a járvány ellenére is stabil maradt 2020-ban. Szokás szerint az eredmények országonként eltéréseket mutatnak, tükrözve a betegség alakulását és a kapcsolódó kormányzati intézkedéseket a különböző tagállamokban.

Ausztria, Svédország és Svájc 2020 második felében teljes mértékben kompenzálta a március-áprilisban megfigyelt rossz teljesítményt. Még mindig pozitívum, hogy a német parketta piac, amelyik a legnagyobb Európában, a felújítások által tovább nőtt. Másrészt a jó nyár és a jó felújítási ráta ellenére Olaszország, Franciaország és Spanyolország nem tudta ellensúlyozni a tavaszi lezárás során tapasztalt veszteséget.

A FEP területén a termelés stabil maradt 2020-ban, és meghaladta a 76 millió négyzetméteres küszöböt. A FEP-országokon kívüli európai termelés becslések szerint 13,5 millió négyzetméter - 8,5 millió négyzetméter az EU-országokban és 5,0 millió négyzetméter az EU-n kívüli országokban.

 

* 2016-tól a számok az összes európai FEP országra kiterjednek - Horvátországra, Észtországra és Portugáliára vonatkozó adatok hozzáadódtak.

**A legjobb becslések a FEP leányvállalataitól kapott információk alapján.

***Az olasz termelési és fogyasztási adatokat 2007-től módosították.

 

A teljes termelés a FEP területén kissé (+ 0,59%) nő, 76.172.040 m2-re. Figyelembe véve az európai össztermelést (FEP-országok + nem FEP-országok Európában), az azt jelenti, hogy a termelés 2020-ban kissé, 0,28%-kal csökkent, de meghaladta a 89 millió m2-t.

 

A FEP országok parketta termelése (kék) és fogyasztása (piros) 1990-2020. között.

 

A FEP területén a fogyasztás stabilizálódott (-0,25%), 81.741.530 m2 szintre.

 

A FEP országokban a termelés (első oszlop) és a fogyasztás (második oszlop) változása.

 

A 2020-as teljes parkettatermelés típusonként továbbra is hasonló a 2010-től kezdődően bemutatott képhez, ahol a többrétegű az első 82%-kal (szemben a 2019-es 83%-kal), amelyet a tömör [csap-hornyos] (a lampaparkettát is beleértve) stabil 16%-kal és a mozaik követ a teljes torta 2%-ával (szemben a 2019-es 1%-kal).

 

 

Az országonkénti abszolút termelési adatokban Lengyelország megtartja vezető pozícióját a 16,29%-kal. Svédország 15,87%-kal konszolidálja a dobogó második helyét. Ezt követi Ausztria 12,82%-kal, míg Németország negyedik (9,86%).

 

 

A FEP területén a fogyasztás 2020-ban változatlan maradt (-0,25%), és elérte a 81.741.530 m2-t, szemben az előző évi 81.944.440 m2-rel.

 

Kék: a FEP országok termelése.

Piros: a FEP országok fogyasztása.

Zöld: a nem-FEP országok termelése.

 

Az országonkénti fogyasztást tekintve Németország megtartja első pozícióját 20,47%-kal. Svédország a második helyet foglalja el (10,14%) Franciaország 9,94% és Olaszország 9,37% előtt. Ausztria 8,10%-kal megtartja ötödik pozícióját, míg Svájc (7,16%), az északi klaszter (7,14%) és Spanyolország (6,80%) következik.

 

 

Ami az egy főre eső parketta fogyasztást illeti, Svédország tartja az első helyet (0,80 m2) Ausztria (0,74 m2), Észtország (0,73 m2) és Svájc (0,68 m2) előtt. A teljes FEP-területen az egy lakosra jutó fogyasztás stabilan 0,19 m2-en marad 2020-ban.

 

 

A fafajok 2020. évi felhasználása azt jelzi, hogy a tölgy részaránya kissé növekszik és eléri a 81,8%-ot, szemben a 2019-es 80,6%-kal. A trópusi fafajok a használt fa 3,0%-át képviselik. A kőris és a bükk továbbra is a két másik leggyakrabban választott faj, 5,6%-kal és 2,8%-kal (szemben a 2019-es 7,2%-kal és 2,0%-kal).

 

 

Előrejelzés 2021-re és 2022-re.

 

Az európai parkettapiac általában lassan kezdte meg a 2021-dik évet, stabil és kissé növekvő fogyasztással januárban és februárban. Ez a pozitív tendencia márciusban és áprilisban felgyorsult, s még mindig a felújítás hajtotta.

A 2021 első negyedévére vonatkozó ideiglenes eredmények azt mutatják, hogy Spanyolország kivételével minden országban növekszik a parkettafogyasztás (2019-hez képest is, mivel 2020 nagyon különleges év volt a covid19 miatt). Németország és Olaszország stabil fogyasztási szintről számol be az év két első hónapjában, de ezek már márciusban és különösen áprilisban emelkedtek.

Míg a jövőre nézve bizonytalanságok merülnek fel a járvány hatásai miatt, az oltásoknak köszönhetően az utazások újrakezdésével és a hosszú távú gazdasági következményekkel (recesszió, az állami kiadások csökkenése és az új projektek csökkenése) kapcsolatban, néhány szokás megváltozott, és ez a válság is lehetőséget jelent a parkettaipar számára, amely már jól profitált a felújítási arány növekedéséből és a fa viszonylag magasabb felhasználásából.

Úgy tűnik, hogy nemcsak az európai hatóságok értették meg a fa és fatermékek pozitív szerepét az éghajlatváltozás elleni küzdelemben a szén-dioxid-megtakarítással, hanem a végfelhasználókat is, a természetet behozva otthonaikba!

Ezeket a pozitív fejleményeket mindazonáltal csillapítja a szűk nyersanyag-ellátás és azok jelentősen növekvő költségei. Ez a jelenség nemcsak a fát és a faalapú termékeket érinti, hanem a ragasztókat, lakkokat, csomagolásokat stb.

 

FEP, Brüsszel, 2021. június

További információkért forduljon Isabelle Brose-hoz, a FEP ügyvezető igazgatójához.

Forrás: FEP
SzF: MM

A fenti elemzés angolul a forrás kapcsolójával, vagy itt érhető el. (pdf, 0,7 MB) A pdf alaposan nagyítható, a grafikonok részletei jobban láthatóak.

 

Megjegyzés:

 

A fogyasztást illetően egy főre jutóan és a FEP parketta piacon belüli részesedés terén is Magyarország van a sor végén. Egy főre jutóan az eggyel előttünk lévő Csehországban is majdnem duplája a parketta fogyasztás, mint nálunk! Úgy tűnik, hogy a hazai parketta piac fejlesztésében még bőven lehet tartalék.

MM

 

Pfiffer Bútor Mór Kft

FORMANCE Kft

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

MobileForester by Woodspring

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.