FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2021-06-16

További árrobbanás várható a bútoriparban?

A 2020-as év járványhelyzetének egészségügyi vonatkozásain lassan talán kezd mindenki úrrá lenni, a háttérben azonban egy megzabolázhatatlan erő kelti hullámait, amik már nálunk is partot értek. Ez az erő maga a piac, a hatásai pedig elsősorban az árakban mutatkoznak meg.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


A tavalyi év bizonytalanságait mindenki a saját bőrén tapasztalhatta meg, a gyártók pedig sok helyen ezt leállással vagy a volumenek csökkentésével reagálták le. Mivel manapság már az ellátási láncok világát éljük, egy vagy több beszállító, alapanyagtermelő cég viselkedése is nagyban hozzájárulhat ahhoz, mi történik hónapokkal később velünk, vásárlókkal.

 

A nyersanyagok beérkezésének lassulása természetesen a kisebb és nagyobb cégeket egyaránt érinti. Még maga az IKEA is beszámolt ellátási nehézségekről és a rendelt termékek átfutásának hosszú idejéről, és természetesen saját projektjeinkben is érezhető némi késés.

 

A késéseket a piac drágulással reagálja le, hiszen a beszerezhető nyersanyagok szűkebb skálája és volumene automatikusan elkezdte feltornászni az árakat.

 

Ez nem elméleti kérdés, a drágulás már most is kézzel fogható és jelentős.

A helyzetet tetézi, hogy az USA történetének legkomolyabb felvásárlójaként jelentkezett az európai nyersanyag-piacon, ami tovább fokozza az áruhiányt, a versenyt és az árakat.

Ahogy a tengerentúlon, úgy az öreg kontinensen is a fentiekkel párhuzamosan megnőttek az igények is: az utazási tilalmak nem csak jelentős pénzösszegeket, de sok időt is az embereknél hagytak, amit - logikus módon - sokan lakásfelújításba-szépítésbe invesztáltak. Ezt az állami támogatás tovább katalizálja napjainkban is.

A kínálatot a vírushelyzet miatti logisztikai nehézségeken túl a fakitermelés szezonalitása és más korlátozások is érintik. Az erdőket nem lehet akármikor elérni és azokból a növekvő igények miatt több fát kivágni. Emellett az olyan nagy ellátók, mint például Oroszország, a helyzet miatt exportkorlátozásokat vezettek be, ami a felvásárló országokat érinti negatívan.

 

Elég csak a szomszédba menni a helyzet alaposabb vizsgálatához: Romániában már tavaly komoly gondok voltak. Ez nem csak a járvánnyal, de a SUMAL 2.0-nak nevezett új fakitermelési szabályokkal is összefüggésben áll. Tőke István, a Romániai Erdő- és Legelőtulajdonosok Szövetségének elnöke nyilatkozta, hogy bár a szabályozás segít megelőzni az illegális fakivágásokat, a legálisan működő kitermelők tevékenységét is nagyban visszavetette, ami az országban működő gyártókapacitások részleges leállításához vezetett 2020-ban.

 

A hazai helyzeten nem sokat segít, hogy önálló kitermeléssel is rendelkezünk.

 

Az évi 6,3 millió köbméter Magyarországon kitermelt faanyagnak a fele használható fel bútorgyártáshoz, ez azonban nem képes fedezni a szükségleteket, így importra szorulunk.

A szűkülő kínálatot és a növekvő keresletet természetesen pánikvásárlás is követi, vagyis a cégek megpróbálják a lehető legtöbb alapanyagot a lehető legjobb áron beszerezni, amíg még lehet. Ez az elérhető készletek gyors apadása mellett egy ballasztot is a rendszerbe csempész: sokan olyan nyersanyagokba fektettek, amiket egyébként nem használnak fel, emiatt azok, akik ténylegesen használnák is őket, nem jutnak hozzá a raktárakban álló "tartalékokhoz".

Mindezek miatt a hazai alapanyagárak esetében is hatalmas az árnövekedés.

 

OSB lapokat például jelenleg dupla annyiért lehet vásárolni, mint tavaly, amire eddig még sosem volt példa. A korábbi 220 euró/m3 ár felszökött 500 euró/m3-re. Korábban átlagosan 2-400 USD/m3 áron került az USA-ba a faanyag, tavaly ez az érték 1000 USD/m3 környékére nőtt, jelenleg pedig akár 1600-1800 USD/m3 is lehet. Minderre senkinek sincsen hatósági ráhatása, hiszen a piac mindig magát szabályozza.

 

Folyamatos probléma az is, hogy a lekötött és/vagy lefoglalt készletekhez sem lehet mindig akadálymentesen hozzáférni, hiszen sok kereskedő a várható beérkezésre alapozva értékesít faanyagot, ez azonban manapság sokszor csak reményt, nem pedig valódi készletet jelent. Az ilyen információkra épülő gyártási tervek természetesen további késedelmeket szenvednek.

 

Késések minden területen.

 

Az alapanyagok hiánya a késztermékek kínálati oldalán is látszik. Kisebb és nagyobb cégek is kénytelenek voltak korrigálni beszerzési idejeiket és szállítási határidőiket, hiszen a gyártás akadozik. Egyes cégek őszintén kommunikálják a helyzetet, mások a megrendelések besöprése érdekében szándékosan ígérnek tarthatatlan határidőket, amiket később próbálnak kitolni sokféle kifogással.

Több olyan esetről is tudunk, amikor a tavaly ősszel megrendelt termékek idén tavaszra sem érkeztek meg, a lemondások és pénzvisszatérítések pedig senkinek sem jelenteken örömöt.

Nálunk annyiban más a helyzet, hogy az alapanyagok hosszabb beszerzési ideje miatt igyekszünk a folyamatokat gyorsítani, a tervezés lépéseit pedig amint lehet, alapanyagbeszerzéssel folytatni, hogy az átfutási idők minimálisak legyenek. Ettől függetlenül asztalosaink leterheltsége gyakorlatilag 100%-os, így mindig felhívjuk rá a figyelmet, hogy a megrendelés beérkezése nagyban befolyásolja majd, mikorra készülhetnek el a bútorok.

Az ajánlatok rövid ideig élnek.

 

A drágulások drasztikusságát csak a hozzájuk szükséges rövid idő múlja felül. A hazánkban kiadott árajánlatok érvényessége ezért sokszor már az egy hónapot sem éri el, hiszen a cégek nem lehetnek benne biztosak, hogy 30 nap múlva milyen áron (esetleg akár dupla annyiért) tudják csak beszerezni (ha be tudják egyáltalán) a gyártáshoz szükséges alapanyagokat.

Az árfolyamok valószínűleg korrigálják majd magukat, de ahogy minden iparágban, úgy a bútoriparban sem lehet számítani a vírushelyzet előttihez hasonló teljes visszaállásra.

Tartós megoldást csak az hozhat, ha a járvány legalább kordában tarthatóvá válik, és a termelők mellett az ellátási láncok is felvesznek valamiféle új normalitást, amiben ha nem is a régi áteresztő kapacitásukkal, de legalább kiszámíthatóan tudnak árut szállítani.

 

Cégünk továbbra is folyamatosan a rendelkezésedre áll a tervezéstől a kivitelezésig és beszerelésig. Számunkra kiemelten fontos az átláthatóság, így az új gazdasági környezetben is számíthatsz őszinte együttműködésünkre.

Kérdéseiddel, ötleteiddel keress bennünket bátran elérhetőségeinken.

Forrás: BútorButik - Nietsch Kft.

 

 

Pfiffer Bútor Mór Kft

FORMANCE Kft

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

MobileForester by Woodspring

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.