FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2021-06-13

Alapanyagszűke a bútoriparban

A német bútoriparban a fontos szállítói termékek ellátási helyzete egyre rosszabb. Egy jelenlegi szövetségi felmérésben a megkérdezett bútorgyártók mintegy 70 százaléka kijelentette, hogy az anyagok rendelkezésre állása 2021 májusában ismét romlott az előző hónaphoz képest.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

Jan Kurt, a Német Bútorszövetség (VDM) ügyvezető igazgatója. "Sajnos a beszerzési oldalon egyelőre nincs enyhülés." (Fotó: VDM)

 

A német bútoriparban a fontos szállítói termékek ellátási helyzete egyre rosszabb. Egy jelenlegi szövetségi felmérésben a megkérdezett bútorgyártók mintegy 70 százaléka kijelentette, hogy az anyagok rendelkezésre állása 2021 májusában ismét romlott az előző hónaphoz képest.

"Időközben a vállalatok mintegy felében korlátozzák a gyártást az alapanyag szűk keresztmetszetei miatt, és gyártási napokat gyakran kihagytak" - mondja Jan Kurth, a Német Bútorszövetség (VDM/VHK) ügyvezető igazgatója a felmérés alapján.

A kínálat májusban szinte az összes nyersanyagból tovább szűkült. A fém alkatrészeket, szerelvényeket és funkcionális elemeket érinti jelenleg ez a legsúlyosabban. Ezekkel a termékcsoportokkal kapcsolatban a felmérés résztvevőinek csaknem 80%-a panaszkodik hiányra. A vállalatok mintegy 70%-a feszült forgácslap ellátási helyzetről számol be. Az MDF és HDF táblák, a kárpithabok, az elektronikai alkatrészek és a csomagolóanyagok is nagyon szűk keresztmetszetekkel rendelkeznek. Szövet- és bőrborítóból sincs elég.

A fontos előgyártmányok (alkatrészek) árak 2021 második negyedévében tovább emelkedtek. A felmérés szerint a forgácslap, a kárpithab, a csomagolóanyagok és a fém alkatrészek, a szerelvények és a funkcionális elemek ára emelkedett a legjobban 2021 első negyedévéhez képest. A bútorgyártók részére (a beszállítók) további áremelést jelentettek be 2021 harmadik negyedévére.

"Sajnos a beszerzési oldalon egyelőre nincs enyhülés" - mondja Kurth. "A beszállítói termékek erőteljes és gyors áremelkedése óriási nyomás alá helyezi iparunkat és jelentősen megváltoztatja a számítási (a kalkulációs) alapot."

A tömörfa bútorok gyártói számára is feszült a helyzet, ahogy erről Christian Langwald, a VDM/VHK statisztikai vezetője egy másik felmérés alapján beszámol. A bútorgyártó vállalkozások 60%-a kritizálta, hogy a szerződött szállítási határidőt a beszállítók nem tartják be. A tömörfa bútorok eladói áremelkedésről panaszkodnak, különösen a tölgy esetében, de a bükk, a dió és a fenyő félék is drágulnak az előző évivel összevetve.

Forrás: moebelmarkt.de

 

Pfiffer Bútor Mór Kft

FORMANCE Kft

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

MobileForester by Woodspring

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.