FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2021-06-09

A Pervanovo a horvátországi Spacva d.d. furnérgyár felvásárlásával növeli a tölgy furnér kínálatot

A Pervanovo Invest AB, a Välinge Innovations svédországi Vikenben székhellyel rendelkező és Horvátországban leányvállalatokkal rendelkező anyavállalata megszerezte a horvát tőzsdén jegyzett, Vinkovciban lévő Spacva d.d. részvényeinek 98%-át. A cél Woodura furnér gyártás padlóburkolóhoz, s hogy a cégcsoport Európa vezető fapadló gyártója legyen több mint 20 millió m2-rel.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

        

 

A Spacva 850 alkalmazottal rendelkezik, és Európa egyik legnagyobb tölgyfurnér gyártója.

Az akvizíciót követően a Pervanovo Horvátország legnagyobb fafeldolgozó vállalatává válik, 1700 alkalmazottal és 5 termelő egységgel.

A Pervanovo két horvát furnércége - Bjelin Otok és Spacva d. d. - Európa legnagyobb folyamatos tölgyerdője, a Spacva Forest szélén található, termelési kapacitása 25 millió m2 tölgy furnér - vagyis a Pervanovo Európa legnagyobb, magas minőségű FSC tanúsítású tölgy furnér gyártója lett a padló- és bútoripar részére.

Néhány év múlva a tölgy furnér fő részét edzett (felületkezelt) fapadlók gyártására használják fel a svédországi Vikenben és a horvátországi Ogulinban a Pervanovo leányvállalata, Välinge által kifejlesztett szabadalmaztatott Woodura technológia szerint.

 

 

"Tölgyből hiány van, az akvizíció megduplázza a tölgy ellátásunkat. Az új Woodura technológiánkkal 10-szer több edzett (felületkezelt) fa padlót tudunk gyártani egy tölgy rönkből, mint a hagyományos technológia alkalmazásakor. Az akvizíció révén most minden tölgy furnért biztosítottunk, amelyre szükségünk van, hogy Európa vezető fapadló-vállalatává váljunk 20 millió m2-t meghaladó termeléssel. "- mondja Darko Pervan, a Pervanovo Invest AB vezérigazgatója.

"Már most is nagy mennyiségű furnért vásárolunk a horvátországi Bjelin Otok testvércégünktől. A Spacva erdőben található tölgy furnérja kifejezetten a Välinge hosszú és széles Woodura padló gyártásához készült - kiváló minőségét és FSC tanúsítását ügyfeleink nemcsak Európában, hanem az Egyesült Államokban és Ázsiában is nagyra értékelik, ahol saját értékesítési erőink nagyszerű munkát végeztek az edzett (felületkezelt) padlók ezen kategóriájának megjelenítésében. Hosszú távú céljaink teljesítése érdekében, hogy nagy mennyiségű padlót állítsunk elő és adjunk el Woodura fedőréteggel a világ különböző részein található gyárakban, elengedhetetlen, hogy a legfelső réteg anyagát már korán biztosítsuk. A megnövelt furnérgyártási kapacitás lehetővé teszi számunkra, hogy növeljük saját padlótermelésünket, valamint furnért szállítsunk Woodura engedélyeseinknek (licenceseknek)."- mondja Niclas Hakansson, az Välinge Innovation vezérigazgatója.

"Amikor az összes részvényt megszerezzük, a Vinkovci-ban lévő Spacva d.d. céget törlik, a cég új neve: Bjelin Spacva d.o.o. lesz. Ogulin, Bjelovar, Otok és Vinkovci termelőegységeink összehangolásával a tölgy nyersanyag hatékonyabban hasznosítható. A vinkovci furnérgyártást összehangoljuk az otoki furnérgyártással. Vinkovci és Otok furnérgyáraink az összes Spacva erdőben kitermelt furnér rönk 90%-át dolgozzák fel. A rövid szállítási távolság jelentős előnnyel jár a költségek és a termékek minősége szempontjából. A két furnérgyárban jelentős beruházásokat hajtunak végre, hogy a furnért a Woodura padlók gyártásához igazítsák és a kapacitást bővítsék. Bővítik és összehangolják a belovári gyártásunkkal az elemeket és a lamellákat a parkettához Vinkovciban. Vinkovci-ban bútorokat is gyártunk Välinge click technológiájával. Mindezen beruházásokkal és az FSC tanúsítású tölgy rendelkezésre állásával horvát cégcsoportunk az egyik vezető és legköltséghatékonyabb fenntartható fafeldolgozó egység lesz a tölgy nyersanyagok terén Európában. Amikor minden tervezett beruházásunk befejeződik, Horvátországban az alkalmazottak száma 1.700-ról körülbelül 2.500-ra nő, és értékesítésünk mintegy 500 millió euróra nő. A jövőbeni értékesítésünk 80%-a Woodura padló lesz, az új Ogulin 2 gyárunkból."- mondja Stjepan Vojnic, a horvátországi Pervanovo vezérigazgatója.

Forrás: valinge.se
SzF: MM

Észrevétel:

 

A cikkben leírtak szerint csak a Spacva erdőből származó rönkből szeretnének dolgozni, így a magyarországi tölgy késrönk piacot lehet, hogy nem fogja érinteni ez a tulajdonosváltás és leendő beruházás. Persze sosem lehet tudni, hogy mit hoz majd a jövő.

Ugyanakkor e jelentős európai többlet fa paflóburkoló gyártókapacitás születése hatással lehet majd a hazai parkettagyártók piaci lehetőségeire. E valamiben speciális fa padlóburkolót - melynek felszíne igen vékony tölgy furnér kell legyen - nyilván azért nem nevezik parkettának, mert a parketta CEN s országonként honosított szabvénya csak akkor engedi a terméket parkettának nevezni, ha a fedőréteg ennél lényegesen vastagabb tömörfa. Az a vevő, aki a lamináltpadlót is összekeveri, összetéveszti a parkettával, persze lehet, hogy erre a termékre is úgy néz, mintha az parketta lenne.

 

 

Pfiffer Bútor Mór Kft

FORMANCE Kft

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

MobileForester by Woodspring

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.