FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2021-05-31

A csehországi Fák Emlékművén Roth Gyula gondolata

A brünni Mendel Egyetem Křtiny oktatási erdőgazdaságának területén számos emlékmű, erdei kút és erdei rét és a Fák Emlékműve található. Azon Roth Gyula egy gondolata is szerepel magyarul.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

Az erdő panteonja (Lesnický Slavín - Das Waldpantheon)

 

(A képre kattintva GoogleMaps-ben nyílik meg a helyszín.)

 

A brünni Mendel Egyetem Křtiny oktatási erdőgazdaságának területén számos emlékmű, erdei kút, erdei rét található és Lesnický Slavín néven - az erdei panteon. A bugyogó forrásvízzel teli szökőkutakat, a festői helyeken elhelyezett emléktáblákat és a kisebb-nagyobb emlékműveket kiemelkedő cseh és külföldi erdészeknek és művészeknek, az erdőtudomány prominens tanárainak, de maguknak az állatoknak, fáknak és erdőknek is szentelték.

A kulturális és erdészeti örökség híres személyiségeire nemcsak nevek, hanem munkáikból származó nyilatkozataik és idézeteik is emlékeztetnek. Ennek köszönhetően sok tudást és esztétikai élményt nyújtanak a figyelmes látogatónak.

Magas esztétikai értékük miatt az épületeket különféle kulturális eseményekhez is használják, például a Tavasz köszöntése fesztiválhoz, a természetben megrendezett koncertekhez és az emlékeseményekhez.

A Lesnický Slavín nagyszerű és kötelező öröksége a 90 évvel ezelőtti brnoi erdei oktatás alapítóinak, Rudolf Haša és Josef Konšel professzoroknak és különösen Josef Opletalnak. A Lesnický Slavín csúcspontja a hét méteres, büszkén magasba nyúló Fák Emlékműve a Řícmanice arborétumban. Ebben a gyönyörű környezetben az ember a világ csaknem húsz nemzetétől tanulhatja meg az erdővel kapcsolatos mondásokat és népi bölcsességeket, mindezt eredeti nyelven és cseh fordításban.

A Fák Emlékműve 1938-ban épült, és a Lesnický Slavín (erdei panteon) ideológiai csúcspontját képviseli. Az ötlet és az emlékmű projektjének szerzője Josef Opletal volt. Az építkezést ő is irányította. Az emlékmű a Bílovice nad Svitavou erdejében található, egy volt faiskolában. Ma itt található az Řicmanice arborétum.

Az emlékmű betonból épült, teljes magassága 7 méter. A műemlék felső részén ágrajzok láthatók ellipszisekben, a déli oldalán lombhullató fáké és az északin tűlevelűeké. Az emlékmű fennmaradó részeit a fák és az erdők tiszteletének szentelték. A betonból készül építmény felületén található dombornyomások és rajzok kissé megszáradt fehér cementrétegbe vannak gravírozva. A habarcs megkeményedése után a vésett részeket fekete festékkel töltötték meg. Az emlékmű mindkét oldalán nagy területeket borítanak az erdő és a fák iránti tiszteletnek szentelt szövegek. A szövegeket fontos erdészek küldték a világ minden tájáról. A déli oldalra a cseh költő Vrchlický Stromy (A fák) című versét vésték, amelyet a brünni Erdészeti Kar erdővédelmi és vadászati professzora, prof. dr. Antonín Dyk javasolt.

A magyar szöveg prof. dr. Roth Gyulától (soproni Magyar Királyi Erdészeti Kutatóintézet) származik, s az egyéni gondolata:

"Az erdö zugása örök, mint a tenger morajlása."

Azonban e két mondatrész mellől lemaradt a harmadik:

"Az erdö maga az örökkévalóság!"

Ezt a részt nem vezették fel az emlékműre.

 

Az emlékmű déli oldala.

 

Az emlékmű déli oldala közelebbről.

 

Az emlékmű északi oldala.

 

Az emlékmű északi oldala közelebbről, Roth Gyula neve pirossal jelölve a fotón.

Forrás: Rumpf János

Rumpf János professzor úrtól kaptam levelet, hogy ezt érdemes lenne közzétennem a FATÁJ-ban. János kísérő levele így szólt:

"A brünni erdőmérnöki kar dékánhelyettese, Valerie Vranová és Jindřich Neruda professzor segítettek, hogy megkapjam ezeket a dokumentumokat Roth professzor egyik nem nagyon ismert, kőbe vésett mondásáról. (Én évtizedekkel ezelőtt voltam a helyszínen, de nem volt nálam fényképezőgép; csak fejből idézgettem néha.)

Neruda úr most kiment, és fényképeket készített az emlékműről. Elküldöm az általa megküldött teljes anyagot, és az általam kinagyított, olvasható mezőt. Rövidítve talán érdekes lenne közreadni a lényeget."

 

A kapott német szöveget lefordítva, íme közzétettem. Talán kevesen tudnak róla, hogy Brünntől nem messze északra egy erdészeti emlékművön magyar nyelvű idézet is van.

MM

 

 

Pfiffer Bútor Mór Kft

FORMANCE Kft

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

MobileForester by Woodspring

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.