FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2021-05-17

Muzsikál az erdő - Nyíri erdő, Tőserdő

Május utolsó hétvégéjén ismét megtartják a Muzsikál az erdő összművészeti rendezvénysorozatot. Szombaton Kecskeméten, a Nyíri erdőben, vasárnap pedig a Tőserdőben (Lakitelek) várják a zenét és a természetet szerető közönséget. Minden program ingyenes lesz.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


A Muzsikál az erdő rendezvénysorozat története 2004-ig nyúlik vissza. Az elmúlt 18 évben országos méretűvé nőtte ki magát, több alkalommal, így idén is, már a határon túlra is elér. A zenei értékeket és a természet megóvásának fontosságát előtérbe helyező programsort idén három térségben rendezik meg. Az első csokor Kecskemét-Hetényegyházán, a Nyíri erdőben és Tőserdőn lesz, a május 29-30-ai hétvégén. A részletekről Szabó Lajos, a Muzsikál az Erdő Alapítvány elnöke adott tájékoztatást.

 

- A Muzsikál az erdő összművészeti rendezvénysorozat felöleli a művészetek rétegeit, a természet, a környezet megóvásának a fontosságát, a fenntartható életforma jelentőségét. Célja: az erdő és a zene erejével a környezettudatos, fenntartható életvitel irányába mozdítani a rendezvény résztvevőit, miközben népszerűsíti a helyi kulturális és természeti értékeket.

A programokat minden évben úgy állítjuk össze, hogy lehetőséget kínáljunk a szabadidő aktív eltöltésére is - részletezte az elnök, aki Prima díjas erdőmérnök, és öt éve költözött Nógrád megyéből Kecskemétre.

 

A rendezvény 2004-ben, a Mátrából indult. Idén július 3-tól 11-ig tart a mátrai program, kilenc nap, kilenc helyszínen várják majd az érdeklődőket. A másik két állomás május végén Kecskemét és Lakitelek-Tőserdő, majd ősszel Gyula és Nagyvárad.

 

Eleinte amatőr, helyi előadóművészek kaptak lehetőséget a bemutatkozásra, később felsorakoztak az országos ismertséggel bíró, sőt, világhírű előadók, művészek, zenei formációk. Olyan fellépőket hívnak, akik növelik a vidék ismertségét, turisztikai vonzerejét, támogatják a fenntarthatóság értékrendjét. Mindemellett a rendezvény hű maradt eredeti elveihez, ragaszkodik a helyi természeti, kulturális értékek népszerűsítéséhez. A rendezvény létrejöttét segítik például térségünkben az erdészet, a KEFAG Zrt., a természetvédők, a Kiskunsági Nemzeti Park, a civil szféra, a helyi kulturális élet szereplői, valamint az önkormányzatok.


Szabó Lajos, a Muzsikál az Erdő Alapítvány elnöke szereti a zenét és elkötelezett a környezetünk védelme iránt
Fotó: Sebestyén Hajnalka

- Az évek alatt a programok összeállításánál már kialakult egy sajátos művészeti koncepció, mely Európában egyedülálló. Egyik legfőbb feladatunk, hogy ebben a túlcivilizált, információáradattal terhelt világból egy időre kiszakítsuk az embereket. Éppen ezért szervezzük a rendezvényeinket az erdő közepére, ahol az élmény egyszeri és megismételhetetlen. A hatalmas fák, a friss levegő, a hangulat, a koncert közben megszólaló énekesmadarak, az erdő hangjai minden alkalommal más lelkiállapotba juttatják el a fellépő művészeket és a hallgatóságot. Minden érzékszervünkkel érezzük, hogy részei vagyunk ennek a csodálatos ökológiai rendszernek.

A programok során minden korosztályt megszólítunk, de a gyerekekre, a fiatalabbakra, ha lehet, még nagyobb hangsúlyt fektetünk, hiszen ők a legnyitottabbak a környezettudatosságra - tette hozzá.

Az erdei klasszikus és népzenei koncertek mellett minden évben elmaradhatatlanok a program keretében a szakvezetéses erdei séták, ismeretterjesztő előadások, képzőművészeti kiállítások, erdei sportrendezvények, gyermekprogramok, fenntartható gazdálkodási példák, valamint a helyi termékek és értékek bemutatása.

 

- Most, ebben a járványidőszakban még nagyobb fontosságot kapott a környezetünk védelme. Az elmúlt hónapok rámutattak, hogy az életünk visszalassulásának voltak előnyei is. A természet is fellélegzett. Lehetőséget kaptunk arra, hogy újragondoljuk, újraértékeljük életünket. Rávilágított arra, hogy az ember a természet része, egyedül sérülékeny. Most, az élet újraindulása során is figyeljünk arra, hogy társadalmunk valóban fenntartható, közösségi összefogásra építhető életpályára álljon - hangsúlyozta Szabó Lajos.

Színes zenei repertoárral készülnek

 

A gazdag programkavalkád keretében Kecskeméten fellépnek többek között a Kodály iskola tehetségei, a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar, Csík János, Tőserdőben pedig Palya Bea, az In Medias Brass és a Talamba ütőegyüttes. Képviselteti magát a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Nemzeti Művelődési Intézet, a Városi Civil Kerekasztal, a Kecskeméti Nagycsaládosok Egyesülete, a kerékpárklub, a mozgáskorlátozottak megyei szervezete, a műkertvárosi közösségi kert. A Muzsikál az erdő rendezvénysorozat történetében először Kecskeméten a Magyar Vöröskereszt véradást is szervez.

 

Ügyelnek a környezettudatosságra

 

A Muzsikál az erdő programsorozat a legkörnyezet­tudatosabb rendezvény, kicsi az ökológiai lábnyoma.

- Mi nem állítunk színpadot, széksorokat, lelátókat. Valljuk: "nincs rossz időjárás, csak rossz öltözködés". Arra kérjük a családokat, hozzanak magukkal kisszékeket, plédeket, esőkabátokat. A fák lombkoronája pedig mindenkit megvéd a hőségtől, a leégéstől, kellemes mikroklímát biztosít - összegezte végül Szabó Lajos.

Forrás: BAON

Pfiffer Bútor Mór Kft

FORMANCE Kft

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

MobileForester by Woodspring

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.