FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2021-05-06

Lignin alapú bio-kötőanyag a Stora Ensotól

A Stora Enso bioalapú, ligninből készülő kötőanyagot dob piacra a biztonságos és egészséges mindennapi élet érdekében NeoLignoR márkanévvel.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

A Stora Enso ma (2021. május 5.) elindítja legújabb lignin alapú innovációját, a Stora Enso NeoLignoR termékét. A NeoLigno teljesen bioalapú kötőanyag-rendszer, formaldehid és izocianátok nélkül, így egészségesebb beltéri és munkahelyi környezetet biztosít.

A veszélyes vegyi anyagok nem mindig láthatók szabad szemmel, mégis előfordulhatnak otthonokban vagy minden nap használt termékekben. A Stora Enso feladata, hogy az ilyen termékeket megújuló anyagokkal helyettesítse. Az új kötőanyag, a NeoLigno bemutatja a lignin egyedi tulajdonságait és lehetőségeit. A lignin a természet második leggyakoribb makromolekulája a cellulóz után. Minden növényben megtalálható, és a fa összetételének akár egyharmadát teszi ki. A lignin megújuló, mérgező anyagoktól mentes nyersanyag, amely teljes mértékben nyomon követhető a származási területéig.

 

 

A NeoLigno bioalapú, nagy teljesítményű alternatíva az ipar számára, amely jelenleg fosszilis alapú kötőanyagokat vagy veszélyes vegyszereket használ. A NeoLigno első alkalmazásai célterületei az építőiparban használt forgácslapok és szigetelőanyagok előállítása. A további területeket pedig most vizsgálják, keresik.

"Vezető szerepet vállalunk az egészséges mindennapi élethez szükséges természetes kötőanyagok új korszakának létrehozásában. A vállalatok egyre inkább keresik a biztonságosabb és természetesebb anyagokat, hogy kiváló minőségű, teljesen bioalapú végtermékeket tudjanak kínálni ügyfeleiknek. A NeoLigno saját gyártású ligninre épül. A NeoLigno segítségével ügyfeleink olyan termékeket fejleszthetnek ki, amelyeket biztonságosabb gyártani és használni, anélkül, hogy a műszaki teljesítmény terén kompromisszumot kötnének."- mondja Lauri Lehtonen, a Stora Enso Biomaterials divíziójának innovációs vezetője. "A NeoLigno számos előnnyel jár: mentes a formaldehidtől és az izocianáttól; teljesen biológiai alapú; és nagy teljesítményt nyújt"- fejezi be Lehtonen.

A Stora Enso 2015 óta gyárt a kereskedelmi forgalom részére lignint a finn Sunila Üzemben.

Forrás: StoraEnso
SzF: MM

Észrevétel:

 

Arra azért kíváncsi vagyok, hogy melyik forgácslap gyár lesz, amelyik elsőnek teljes üzemben átáll a lignin kötésű lapok gyártására. Meg mik lesznek abból a lapból a bútorgyártási tapasztalatok, s a lap mindenféle szilárdsági tulajdonsága milyen lesz. S persze az is nagy kérdés, hogy a lignines forgácslap ára hogyan viszonyul majd a korábban megismert és régóta bevált hagyományoshoz.

Ha lignines nyerslapot valamilyen állati enyv felhasználásával furnérozzák, az lesz csak a szuper-bio termék. (A leendő árakkal most ne foglalkozzunk.) Ugyanakkor - gondolom - a laminátos felület feltehetően továbbra is melamingyantás lesz a lignin-lap esetén is.

No majd idővel kiderülnek a további részletek is.

Ha sikerül majd teljesen bio forgácslapot készíteni, annak a szabási eselékét viszont a tűzifához hasonlóan szabad lesz a kályhákban elégetni?

MM

Pfiffer Bútor Mór Kft

FORMANCE Kft

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

MobileForester by Woodspring

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.