FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2021-04-13

Összetett japán fakötés tervezése, kivitelezése

A Tokiói Egyetem kutatócsoportja által kifejlesztett tsugite program díjmentesen letölthető. 3D tervező szoftver, mely összeköthető a CNC marógéppel a kivitelezéshez. Így szeg, csavar és ragasztó nélküli kötés hozható létre pl. bútorhoz.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

A Tokiói Egyetem kutatócsoportja kifejlesztette a "tsugite" szoftvert, amely összetett fa kötések és bútorok tervezésére és gyártására szolgál. A hagyományos japán kézművesség, mint az asztalosság, - amely egymásba illeszkedő fa kötéseket tartalmaz - alapján az alkotók csavar, szeg és ragasztó nélküli kötéseket fejlesztettek ki.

 

A kép a tsugite figyelmessége.

 

Az alkotók a projektet "tsugite"-nek nevezték el az asztalosmunkák japán szaváról. A rendszer lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy egyedi kötéseket készítsenek, vagy válasszanak a kész kötések közül. A dizájn véglegesítése után CNC marógéppel lehet a kötést előállítani. Továbbá a gyártók arra törekedtek, hogy lehetőséget biztosítsanak azoknak a felhasználóknak, akiknek kevés vagy egyáltalán nincs tapasztalata a famegmunkálás és a 3D tervezés terén, hogy percek alatt elkészítsék funkcionális fa szerkezeteiket.

Ez az interaktív rendszer könnyen összeszerelhető, szétszerelhető, újrafelhasználható vagy újrahasznosítható, mivel nincs szükség szögre vagy ragasztóra. "Rendszerünk megkönnyíti az egyedi kötések létrehozását egy modellező interfész és számítógépes numerikus vezérléses (CNC) gyártással kombinálva. A tervezési tér a voxel 3D-s rácsa, amely lehetővé teszi a hatékony geometriai elemzést és a kombinatorikus keresést"- magyarázzák a kutatók. A rendszer két különböző módot támogat, a kézi szerkesztést és a galéria (mintatár) módot. Az elsőben a felhasználó szerkeszti a kötést, miközben valós idejű grafikus visszajelzést kap. A második módban a felhasználó megtekintheti és kiválaszthatja az előre kiszámított, megvalósítható kötéseket.

 

E 30 másodperces videó szerint az összetett csopolás kézzel elkészítése nem könnyű, azonban sokkal egyszerűbb a 3D CNC maróval.

Írta: Christina Petridou
Forrás: designboom.com

Kiegészítés:

 

Érdemes megnézni a forrásban jelölt cikk eredetiét, ahol a témába vágó számos további fotó is látható.

 

Ugyanakkor hasznos a témának e cikkét is megnyitni, hiszen ebben hosszabb (a fenti 30 mp helyett 3 perces) bemutató is található, valamint lejjebb görgetve a közepe felé van a szoftver díjmentes letöltését szolgáló kapcsoló.

A letöltési kapcsoló alatt a figyelmeztetés:

"A szoftvere ingyenes a személyes használatra és a nem kereskedelmi szervezeteken belül végzett nem kereskedelmi kutatásokra.

Felhívjuk figyelmét, hogy a Tsugite prototípus szoftver, amelyet a kutatók egy kis csoportja fejlesztett ki a koncepció bizonyítására. Tehát, ha letölti a szoftverünket, és hibába ütközik, vagy úgy gondolja, hogy az interfész lemaradt, ne lépjen kapcsolatba velünk technikai támogatásért. Ehelyett lépjen kapcsolatba kedvenc 3D-modellező szoftvercégével, és mondja el nekik, hogy szerezzék be a Tsugite-t, és tegyék meg a varázslatot a szoftver tökéletesítése és terjesztése érdekében."

E cikk végén pedig egész sok olyan szaklap írásának hivatkozása van, ahol már beszámoltak erről a programról. Érdemes lehet ezeket is végigböngészni.

Megtalálta TJ, szerkford: MM

Pfiffer Bútor Mór Kft

FORMANCE Kft

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

MobileForester by Woodspring

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.