FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2021-04-06

Amiről a fák suttognak

Az M5-ön volt látható 2020. december végén a tv változat, néhány napja pedig elérhető a hosszabb rendezői változat a neten. Erdőgazdálkodók, erdőtulajdonosok számára figyelemre méltó a gazdasági erdőkkel foglalkozó 3 perces rész.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

 

Nagyszerű természetfilm készült a Filmdzsungel Stúdió munkája által. Bravúros felvételek, melyek fokozottan védett erdőkben és egy erdőrezervátumban készültek. A filmmel kapcsolatos további háttérinfó itt ismerhető meg.

 

Íme a film (a rendezői változat):

 

 

Az 52. és az 55. perc között tesz némi kitérőt a gazdasági erdők témájára a szerzőgárda. Ennek a filmben hallható szövege az alábbi:

 

"A gazdasági erdőben az ember dönti el: melyik fafaj kap engedélyt az életre. A kiválasztottakon kívül másnak nincs helye. A holt fák, az idős és odvas fák is hiányoznak az ember által kezelt erdők többségéből. Az elegyetlen és egykorú erdő életközössége sokkal szegényebb, immunrendszere sokkal gyengébb, mint ott, ahol több fafaj és többféle korosztály élhet együtt. A fajok sokfélesége ugyanis nem engedi, hogy egy is elszaporodjon mások kárára.

Az erdészetileg megművelt erdő egy fákkal teleültetett kert, melyben a túl nagy egyedsűrűség miatt folyamatos a koronazáródás és a gyökér konkurencia. Az egymás hegyén-hátán növő csemeték a fény utáni kétségbeesett harcukban folyamatosan versenyt nőnek. A gyors növekedés következtében hirtelen magassá és sudárrá váló fák ellenálló képessége és egészségi állapota meggyengül.

A mesterséges eredetű, ültetvényszerű erdőkben a talaj tömörebb, a humusz vékonyabb, a csapadék elfolyik és a fák tövében alig van élet. De a véghasználatra kijelölt fáknak egyébként sem adnak sok időt. Fafajtól függően 20-120 éves koruk között a vágásforduló letelik és amikor felvirrad a tarvágás napja, favágók jelennek meg. Kegyelmet nem ismerve az utolsó szálig kivágatják velük az erdő nagyjait, nehéz járműveikkel laposra tapossák az erdő talaját, amit aztán a nap gyorsan felmelegít és kiszárít és a fákkal együtt élőlények milliói pusztulnak el egyik pillanatról a másikra, némán és láthatatlanul."

 

Mintha a film szerzői nem szimpatizálnának a gazdasági erdőkkel és az akár csak részben gazdasági célú erdőkkel sem, azaz ezek gazdálkodóival és tulajdonosaival. Pedig mennyi sok dolog készült fából körülöttünk, s az mind ilyen erdőkből származik. S e fából való dolgok mennyivel kedvesebbek sokak számára, mintha betonból, acélból, más fémből, műanyagból lennének. Meg persze a fahasználati módok között nem csak a tarvágás létezik, s most statisztikázhatnánk, de hagyjuk.

E 3 perc nem volt kedves, nem volt udvarias a hazai erdők döntő többségén gazdálkodókkal és ezek tulajdonosaival szemben az egyébként nagyszerű, csodálatos filmben. Mi szükség volt erre?

Érdekes lenne tudni, hogy ki írta ezt a szövegrészt.

Forrás: A jelzett kapcsoló és a film.
Írta, leírta: Mőcsényi Miklós

Tóth János kiegészítése: A fenti két bekezdést a film youtube feltöltésénél kommentként hozzáírtam. Erre reagáltak a film készítői az alábbiak szerint:

 

"Kedves János, köszönjük a visszajelzést!

A film készítői nem szerettek volna udvariatlanok lenni a természetet ismerő, tisztelő, kedvelő erdőgazdálkodókkal, mindenkitől szeretnénk elnézést kérni, aki megbántva érzi magát.

Fára, erdőgazdálkodásra szükségünk van, ez a tény fel sem merülhet vita tárgyaként.

A film nem törekedett a magyar erdőgazdálkodási módszerek tételes bemutatására. Sőt, hogy csak említés szintjén előhozzuk-e, még a készítők között is kisebb vitát szült.

Mindazonáltal a film fő témája az erdő összetett életközössége, az élőlények egymásra utaltsága és a fák különböző generációitól, valamint a holtfáktól függő létük.

Úgy éreztük, hogy nem szabad elsiklani amellett, hogy az, hogy egy ilyen komplex (vagy megközelítően ilyen) életközösség kialakul, megmarad, vagy elpusztul mind-mind döntések, tettek, emberi hozzáállás, felelősség kérdése.

A film narrációja olyan erdőkről szól, "melyekből hiányoznak az elhalt, idős, és odvas, fák", "mesterséges eredetű, ültetvényszerű erdőkről", "elegyetlen, egykorú erdők életközösségéről", "véghasználatról, tarvágásról" beszél.

A fenntartható, természetközeli erdőgazdálkodási módszereket a film összes készítője üdvözli! Szeretettel ajánlom a téma iránt érdeklődőknek az alábbi kisfilmünket is megnézésre: Örökerdő"

 

Kiegészítés:

 

Az Erdőrezervátum Program honlapja.

Ezen belül az erdőrezervátumok listája.

Az Erdőrezervátum Programról a természertvédelem oldalán.

Az Erdőrezervátum szócikk a Wikipédián.

 

Pfiffer Bútor Mór Kft

FORMANCE Kft

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

MobileForester by Woodspring

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.