FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2021-03-30

Németország átmenetileg korlátozza a fakitermeléseket

A Német Szövetségi Tanács március 26-án jóváhagyta a rendes fakitermelés korlátozásáról szóló rendelettervezetet a 2021-es erdészeti évben (HolzEinschlBeschrV2021).

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


Az új rendelkezés értelmében a lucfenyő megengedett fakitermelése a jelenlegi erdészeti gazdálkodási évben (ami 2020. október 1-jétől - 2021. szeptember 30-ig tart) 85%-ra csökken egész Németországban. A jogszabályi korlátozó beavatkozás célja a fapiac megnyugtatása.

 

Probléma és cél

A 2018 óta bekövetkezett szélsőséges időjárási események (viharok, extrém hő- és szárazsági időszakok) és az azt követő kártevőfertőzés hatalmas támadást okozott Németországban a lucfenyő állományok ellen, és ezek a korábban nem tervezett hatalmas famennyiségek a piacra kerülve annak összeomlását eredményezhetik. A globális folyamat során a Corona-járvány miatt, ez a helyzet tovább súlyosbodott.

A szövetségi kormány a 2018 és 2020 közötti időszakra eső erdőkárokat országszerte összesen 176 millió köbméter sérült faanyagra becsüli, az újraerdősítendő terület pedig összesen mintegy 247 000 hektár.

Ez a legnagyobb erdőkár a német szövetségi köztársaság létrejötte óta. A károsodott fa nagy mennyiségének eredményeként komoly fapiaci zavar alakult ki. A piaci zavarok a faárak súlyos csökkenésével jártak. Ezt a piaci rendellenességet szeretnék ellensúlyozni az új korlátozással.

 

Erdőtulajdonosok reakciója

"Ez a szabályozás messze elmarad a várakozásainktól - mondta Hans-Georg von der Marwitz, az AGDW - Die Waldeigenthaber (a közel kétmillió tagot összefogó Német Magánerdőtulajdonosok Szövetsége) elnöke -, három év aszály után, ez a korlátozás egy csepp a tengerben.

A fakitermelés sokkal nagyobb korlátozása és egy sokkal korábbi időpontban hatékonyabban segítette volna az erdőtulajdonosokat a hatalmas piaci zavarok szabályozásában. Ez a rendelet túl későn érkezik, nem lesz sok hatása."

Az AGDW elnöke (aki egyben a német törvényhozás - Deutcher Bundestag - aktív tagja is) az erdőkárok megtérítéséről szóló 1969-es törvény módosítását szorgalmazta. "Az erdők helyzete fél évszázad után jelentősen megváltozott, tekintettel az éghajlatváltozás felgyorsulására" - mondta von der Marwitz.

Kéri ennek a törvénynek a válságkezelési törvénnyé történő továbbfejlesztését. Ide tartozik a nemzeti kockázatkezelési rendszer létrehozása, a sürgősségi segélyalap létrehozása, az erdőkár-biztosítás előmozdítása és a rendszeres fakitermelés korlátozásával foglalkozó 1. szakasz leválasztása a törvény minden egyéb intézkedéséről.

Ugyanakkor egyértelművé tette, hogy ennek az új szabályozásának mindaddig hatályban kell maradnia, amíg más intézkedések nem lesznek helyettük. "Szükségünk van egy hatékony tőkealapra, amely kompenzálja a szélsőséges időjárási események következtében fellépő egyensúlyhiányt a piacokon."

szerk: TJ, Forrás: Bundesrat; waldeigentuemer; WhatWood

 

Pfiffer Bútor Mór Kft

FORMANCE Kft

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

MobileForester by Woodspring

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.