FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2021-03-19

Az erdő felügyelője - SUMAL 2.0 adatbázison

Romániában egy hónapja elérhető Az erdő felügyelője (Inspectorul Pădurii) nevű alkalmazás új verziója. Az applikáció lehetővé teszi, hogy az állampolgárok a SUMAL 2.0 adatbázisán keresztül ellenőrizzék a faanyag-szállítmányok törvényességét.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

A program minden internethozzáféréssel rendelkező eszközről és a www.inspectorulpadurii.ro honlapon is elérhető.

A Speciális Távközlési Szolgálat (STS) fejlesztésekért felelős csapata Android és iOS operációs rendszerre is adaptálta a programot, amely a GooglePlay és az AppStore alkalmazásboltokban egyaránt megtalálható.

Az alkalmazással hozzáférhetővé válnak az elektronikus kísérőlevelek és az értékakták.


Jelenleg 10889 aktív ügyletet mutat a rendszer (2021-03-19)

"A térképen az elmúlt 96 órában kibocsátott szállítólevelek jelennek meg. Ezek között a rendszámtábla, az elektronikus kísérőlevél kódja, az értékakta száma vagy a szállítmány típusa (lerakat, kivágási hely, EU-n kívüli stb.) alapján lehet keresni" - részletezi a közlemény.

A kísérőlevelek következő adatai nyilvánosak:

- a szállítmány típusa,

- eredete,

- a szállítólevél kódja,

- a jármű rendszámtáblája,

- a kísérőlevél kibocsátásának dátuma és időpontja,

- a kísérőlevél érvényességének időtartama,

- információk az érintett entitásokról,

- a teljes és a fafajokra lebontott mennyiség,

- fényképek a szállítmányról.

Abban az esetben, ha a felhasználó olyan szállítmányról akar megtudni információkat, amelynek az elektronikus kísérőlevele több mint 96 órája volt kiállítva, ezt írásban kell kérvényeznie a közérdekű információkhoz való szabad hozzáférésről szóló 2001/544-es törvény alapján a solicitari544@mmediu.ro címen, és legtöbb 10 napon belül választ kap.

A szállítmány útját a célbaérés után még 24 óráig lehet megtekinteni.

A dokumentum az értékakták tekintetében kifejti: a térképen az erdészetek által kiállított összes értékakta az éppen aktuális állapotában jelenik meg (jóváhagyott, engedélyezett stb.). Lehetőség van arra, hogy különböző szűrőket beállítva célzottan keressünk az értékaktát kiállító erdészet, az értékakta állapota vagy száma alapján.

Forrás: hirmondo.ro

-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-

Tánczos Barna: működik az erdőfelügyelő és a fanyomkövető, orvosolják a gondokat

Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter szerint az adatok azt bizonyítják, hogy a faanyag útjának nyomon követését biztosító rendszer, valamint az erdőradar egyaránt működőképes, a felmerülő problémákat pedig orvosolni fogják a hatóságok. A tárcavezetőt a civil szervezetek részéről felmerült rendellenességekre reagáltattuk.

Vannak ugyan megoldandó technikai problémák, de működőképes a faanyag útjának nyomon követését biztosító rendszer (SUMAL), valamint az erdőfelügyelő - szögezte le lapunknak Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter. A tárcavezető elmondta, a kiállítandó dokumentumok mindössze egy százaléka esetében észleltek fennakadásokat, és meggyőződése: ha a felmerült gondokat orvosolják, hamarosan ez lesz Románia egyik legösszetettebb és legjobban működő informatikai rendszere.

Nemrég a Declic elnevezésű szervezet köré szerveződött civilek aláírásgyűjtést indítottak annak érdekében, hogy petíciót nyújtsanak be a környezetvédelmi minisztériumhoz, kérve, tegyék átláthatóbbá a rendszert. Az indítványt eddig közel 38 ezren látták el kézjegyükkel. Azóta a kezdeményezők frissítették bejegyzésüket, és közölték: a társadalmi nyomásgyakorlás megtette a hatását, az erdőfelügyelő rendszerben egyre több, törvény által is szavatolt információ érhető el.

Továbbra is nehezményezik ugyanakkor a civilek, hogy a fát szállító teherautók útvonala 24 óra után eltűnik, és felhívják a figyelmet, hogy ez ellentmond a tavaly júniusban kibocsátott 497-es számú kormányrendelet alkalmazási módszertanának. Korábban a zöldszervezetek arra panaszkodtak, hogy az informatikai rendszert "amputálták", ellehetetlenítve, hogy az állampolgárok is tevékenyen részt vegyenek a törvénytelen erdőkitermelés megakadályozásában. Hiányolták többek között, hogy nem jelennek meg az üzemtervek, a fakitermelési engedélyben szereplő mennyiségi becslésigazolások (APV), továbbá három nap elteltével eltűnnek a szállítási adatok. Azóta a panaszok egy része megoldódott.

"Szívesen tartanék felkészítőt a rendszer használatáról annak, aki nem tud lekövetni benne egy üzemtervet, de ez nem az én tisztem" - reagált a kritikák egy részére Tánczos Barna miniszter. A tárcavezető hangsúlyozta, az erdőradar működik, az informatikai rendszer használata révén részletesen lekérdezhetők a helyszínen kitermelt famennyiségek. Arra biztatok mindenkit, használja az erdőradart.

Ennek segítségével be lehet azonosítani a kitermelési parcellákat, a rönköket szállító teherautókat, fényképek vannak feltöltve minden szállítóeszközről, a fuvar befejezése után GPS-koordináták alapján megnézhető a teljes útvonal. A szállításról három napig visszamenően minden információ megtalálható itt" - szögezte le az RMDSZ-es környezetvédelmi miniszter.

Hangsúlyozta, a rendszer elegendő mennyiségű információt tartalmaz, hogy követni lehessen, törvényes-e, vagy sem egy kitermelés, egy szállítmány.

Tánczos Barna úgy vélekedett, minél összetettebbre tervezik az erdőradart, annál bonyolultabb valós időben, azonnali információkat lekérni; ha több fényképet, több információt akarunk, azzal csak leterheljük a rendszert. A tárcavezető hozzátette, a faanyag útjának nyomon követését biztosító rendszernek (SUMAL) már több mint negyvenezer felhasználója van, naponta átlagosan 15 ezer fuvarlevelet töltenek ki, de vannak napok, mikor a fuvarlevelek száma meghaladja ezt a számot.

Az országban ugyanakkor eddig közel egymillió köbméter fa feldolgozását követte le az erdőradar. A miniszter szerint az adatok is azt bizonyítják, hogy a rendszer működőképes, a felmerülő problémákat pedig orvosolni fogják a hatóságok.

Forrás: kronikaonline.ro

-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-

A WWF szerint szükség van egy valós reformra az illegális erdőkitermelés visszaszorítására

Tekintettel arra, hogy a hatóságok teszteletlen és hiányos formában indították el a SUMAL 2.0-t, amely fennakadásokat okoz a piacon, a WWF Románia egy új SUMAL 3.0 kidolgozását és egy valódi reform megkezdését sürgeti.

A WWF felhívja a figyelmet arra, hogy az illegális favágás elleni küzdelem rendszerének új struktúrája és következésképpen egy új SUMAL 3.0 nélkül az ország nem tud megszabadulni az illegális kitermeléstől.

"Ma azt látjuk, hogy a fa nyomonkövethetőségét biztosítani hivatott SUMAL 2.0 rendszert megfelelő tesztelés nélkül, befejezetlen formában vezették be a piacra (...), amely akadályozza azokat, akik törvényesen dolgoznak, és a minimális átláthatóságra sem teremt lehetőséget".

A SUMAL csak egy számítógépes alkalmazás, amely nem képes csodákra mindaddig, amíg hibás az illegális fakitermelés elleni küzdelem teljes rendszere. A WWF megjegyzi, hogy most a fát nagyjából a becsült mennyiség formájában adjuk el közvetlenül az erdőből, mielőtt kivágnánk, függetlenül attól, hogy ugyanannyi megjelölt fának teljesen más lehet a faanyaga. Ezenkívül a szállított faanyag mennyiségével kapcsolatos hamis nyilatkozatot csak akkor büntetik erdészeti bűncselekményként, ha az eltérés meghaladja szállítmányonként az aberráns tíz köbméteres küszöböt, ami tovább ösztönzi a "megfelelő dokumentumokkal való lopást".

A szervezet szerint jelenlegi formájában a SUMAL 2.0 megszünteti az erdőszéli kontrollt, és a valós ellenőrzések elvégzéséhez szükséges erőforrások elpazarlását kockáztatja. A WWF állítása szerint a rendszer egy sor fölösleges adminisztratív feladatot ró az erdészeti őrségre, amely így kihágásrögzítő testületté válik.

Az Európai Bizottság által megkövetelt érdemi megoldások a faanyag ellenőrzésére vonatkoznak az erdőből történő kilépésekor, és egy olyan szankciórendszer kidolgozására, amelynek visszatartó ereje van az illegális gyakorlatokat illetően. A SUMAL 2.0 nem felel meg a fenti követelményeknek, és ezen eszközök hiteltelenítését kockáztathatja az európai partnerek előtt. A WWF emlékeztet: többször felhívta a figyelmet ezekre a kérdésekre, és javaslatokat tett az illegális fakitermelés elleni küzdelem rendszerének valós reformjára.

"A WWF petíciót nyújt be a kormánynak és parlamentnek az elsődleges jogszabályok sürgős megalkotása érdekében, amelyek támogatják egy új, egyszerű, átlátható és hatékony SUMAL 3.0 megalkotását" - írja az agerpres.ro

Forrás: székelyföld.ma

Pfiffer Bútor Mór Kft

FORMANCE Kft

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

MobileForester by Woodspring

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.