FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2021-02-24

Megalakult a Magyar Éghajlatváltozási Tudományos Testület

Létrejött Magyarországon az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) nemzeti szintre honosított tudományos tanácsadó fóruma, a Magyar Éghajlatváltozási Tudományos Testület (HuPCC). Az Egyesület célja, hogy az éghajlatváltozással kapcsolatos legújabb tudás és kutatási eredmények magyarországi vonatkozásait tudományos értékelő jelentésekben összegezze.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

"Alapvető igény van a sok, sokszor akár ellentmondásosnak tűnő tudományos eredmények összefésülésére, hogy a döntéshozók átlássák a történéseket, nehezen tudnak ugyanis lépni, ha nem értik a tudományos folyamatokat" - mondta el Prof. Dr. Ürge-Vorsatz Diána, a szervezet alelnöke és szóvivője.

A HuPCC az IPCC mintájára fog működni abban, hogy széles körben összegzi a tudomány minden területét az éghajlatváltozással kapcsolatban, úgy, hogy a humán tudományokat is beleveszi, és minden hangot beenged, aminek tudományos megalapozottsága van. Ezen kívül az összegző munkát együttműködésben végzi fő célközönségével, ami a döntéshozókat, szakpolitikai és közszférabeli szereplőket jelenti. A kérdéseket együtt teszik fel, a tudományos testület azonban függetlenül dolgozik, csak az ajánlásokat fogadják el a végén együtt a döntéshozókkal.

Nagyon fontos még a semlegesség: a szervezet minden szerzőjét nagyon alaposan megvizsgálja, hogy tudományos szempontból is pártatlan legyen. "Persze soha senki nem lehet teljesen pártatlan, mert egyéni preferenciák azért vannak, de egyensúlyba kell őket hozni, hogy minden oldalnak legyen tudományos képviselője" - mondta Ürge-Vorsatz Diána. A kutató szerint itthon hatalmas az űr egy olyan szervezetre, ami összefogja a magyar tudományos életet az éghajlatváltozással kapcsolatban, egy közösséget teremt a kutatók között, összegezze a hatalmas munkát, ami itthon folyik, és ezt a nyilvánosság és a döntéshozók számára elérhetővé tegye.


Ürge-Vorsatz Diana magyar fizikus, klímakutató / Fotó: Marjai János - 24.hu

Dr. Szekér László elnök elmondta, hogy a HuPCC-t civil kezdeményezésként magánszemélyek hozták létre, és 27 alapítója van a különböző egyetemekről, kutatóintézetekből, és egyéb helyekről.

A HuPCC jelenleg az Első Országos Éghajlatváltozási Tudományos Konferencia megrendezésén dolgozik. A testület fő célja a pontos helyzet-, és jövőkép bemutatása a tudományos ismeretek alapján. Tevékenységének alapja az elkötelezettség, a közösségi részvétel, és együttműködés, a tudományosan megalapozott független és elfogulatlan álláspont, a szakmai szempontok
sokféleségének tisztelete.

A HuPCC tudományos értékelésének célja a kormányzati szféra (állami, megyei és települési), valamint egyéb szereplők (például üzleti szféra, intézmények, civil szféra) döntéshozóinak tájékoztatása az éghajlatváltozással kapcsolatos tudományos eredményekről, mind az előrejelzések, hatások, alkalmazkodás, mind a mérséklés terén.

A HuPCC a munkáját és fő tevékenységeit az Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) nemzetközi szervezet tevékenységével összhangban végzi, melyek

- az IPCC jelentéseinek mintájára készült Nemzeti Értékelő Jelentések rendszeres elkészítése,

- az éghajlatváltozással kapcsolatos fontos és aktuális altémákban Különjelentések készítése,

- az éghajlatváltozással kapcsolatos magyar tudományos élet és kutatói közösség összefogása,

- a Magyarországon éghajlatváltozással foglalkozó kutatók és tudományos eredmények a feltérképezése.

A HuPCC Első Országos Éghajlatváltozási Tudományos Konferencia című nyitóeseményére április 12 - 15. között kerül sor. A konferencia célja, többek között, hogy feltérképezze a hazai éghajlatváltozás témakörével foglalkozó kutatókat és kutatásokat, fórumot biztosítson az országban éghajlatváltozással foglalkozó szakmai közösség megismerésére, és erősítse az éghajlatváltozással foglalkozó magyar kutatók közösségét, segítse az együttműködést az egymástól távolabb eső tudományterületek között is.

Forrás: 24.hu

 

Pfiffer Bútor Mór Kft

FORMANCE Kft

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

MobileForester by Woodspring

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.