FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2021-02-03

Így nyer teret a biomassza

A biomassza égetésén alapuló fűtési rendszert számos vidéki településen építettek ki az elmúlt években. A gépekkel javarészt a középületek hőellátását oldják meg az önkormányzatok, a technológia használatával jelentős összegek megtakaríthatóak.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

A gazdaságos üzemeltetés azonban nagyban függ a helységek környezeti adottságaitól, energiaültetvények esetleges telepítésétől, de a jelenlegi közmunkaprogramtól is.

 

Tavaly nőtt a távhőtermelők által felhasznált biomassza aránya - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal a napokban. A biomassza felhasználása azonban nem csak a távhőtermelők által jelentős.

 

Korábban csak az általános iskolát fűtöttük vele, egy éve azonban a polgármesteri hivatal épületét is rákötöttük a biomasszával működő kazánra. Azóta körülbelül egymillió forintot spórolunk az önkormányzati ingatlan fűtésén éves szinten - mondta Kovács Szilárd, a közel 1600 főt számláló, Borsod megyei település, Hangony polgármestere lapunknak.


Kovács Szilárd polgármester (balra), valamint Kovács Gergely ügyvezető
Fotók: Kónya Ádám - Napi.hu

A biomasszát fásszárú növények darálásával állítják elő. A massza alapanyagául szolgáló növényzet begyűjtését Hangonyon a közmunkaprogramban részt vevő munkások végzik, jelentős összegeket takarítva meg a településnek. Ez a módszer Magyarország azon területein nyert teret, ahol más megújuló energiaforrások használatára kevésbé gazdaságos.

 

Ennek a vidéknek a történetében az erdő mindig fontos szerepet játszott. Errefelé kevés a napsütötte órák száma, ezért kevésbé támaszkodhatunk napenergiára. Szélcsatornában sem fekszünk, ami gazdaságossá teszi a szélerőművek telepítését, valamint a geotermikus energia is túl mélyen van. Itt ami van, az az erdő. Ezért is létesült több biomassza-tüzelésre épülő fűtési rendszer az ózdi járásban - mondta Kovács Gergely, a Hangony-VK Nonprofit Kft. ügyvezetője. A szakértő hozzátette azt is, hogy Ózdnak és környékének az erdőség szolgáltatta olcsó energia lehet az egyik kitörési pontja, ami ide vonzhat több céget.


A kazánház

A hangonyi, biomassza-tüzelésű kazán automatizált, a működéséhez szükséges energiát pedig gázolajból nyeri, ami viszont költséges. Az ilyen jellegű fűtési rendszerek gazdaságos működtetéséhez ezért több feltételnek is teljesülnie kell.

 

Ha nincs a közmunkaprogram, valamint nincs a közelben számottevő erdőgazdálkodás, ahonnan kaphat az önkormányzat némi fatörmeléket, esetleg nincsenek a falu tulajdonában olyan területek, amely megtisztítása után keletkezik a fűtéshez alkalmas növényi hulladék, úgy nehezebb gazdaságossá tenni a biomasszakazánok működését. Járható út viszont a könnyen kitermelhető energiaültetvények telepítése - mondta az ügyvezető.

 

Kovács Gergely elmondása szerint az energiaültetvényekbe olyan fák telepíthetőek, amelyek magas a tüzelési értéke, a rendezett ültetésnek köszönhetően pedig egyszerűen és gyorsan kitermelhetőek, valamint 5 éven belül vágóképes állapotba kerülnek. A nyár-, fűz- és akácfa van engedélyezve erre a célra.

A hangonyi önkormányzatnak saját uborkaföldje és kenderültetvénye is van. Évről évre jelentős bevételeik származnak az uborkából, így az uborkagazdálkodás fejlesztése és bővítése folyamatosan terítéken van.

 

A kender (latinul cannabis) ültetésében is nagy potenciált látnak, mivel számtalan felhasználási módja ismert, ezért igen nagy a felvevőpiaca. Leveleit és termését rengeteg iparág hasznosítja, a már-már fa keménységű szára pedig kiválóan alkalmas például papírgyártásra vagy biomassza előállítására. Az ültetvényeket szintén közfoglalkoztatották gondozzák, ami még gazdaságossá teszi a művelésüket.

Forrás: napi.hu

 

Pfiffer Bútor Mór Kft

FORMANCE Kft

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

MobileForester by Woodspring

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.