FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2021-02-03

Elrajtolt az IPA SafeForest projekt

Igazgatóságunk részvételével megkezdődött a Duna magyar-szerb határtérségi hullámtéri erdőgazdálkodásának fejlesztése (SafeForest) megnevezésű határon átnyúló projekt megvalósítása, melynek keretében 2021. január 29-én - a járványügyi helyzetre való tekintettel online értekezlet formájában - került sor a projekt nyitókonferenciájára.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

A vezető kedvezményezett szerepét a péterváradi (szerbiai) székhelyű Vajdasági Erdők (Vojvodinašume) Közvállalat tölti be. A munkában az ADUVIZIG és a szerbiai Síkvidéki Erdészeti és Környezetvédelmi Intézet (Institut za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu) projektpartnerként vesznek részt.

 

A Duna magyarországi és szerbiai szakasza az árvizek által leginkább veszélyeztetett területek közé tartozik Európában. A klímaváltozás miatt az árvizek gyakorisága és az árvízszintek várhatóan nőni fognak. Az árhullámok számos Duna menti hullámtéri erdővel és vizes élőhellyel kapcsolatos erdőgazdálkodási tevékenységre jelentős hatást gyakorolnak. Az árvízveszélynek kitett területeken a munkák ütemezése az erdőgazdálkodási munkák tervezése a fennálló körülmények között a vízszintváltozás intenzitásától, a helyi adottságoktól és az árvízi eseményekből adódó korlátozások ismeretétől függnek.

A projekt fő célja az árvízveszéllyel kapcsolatos katasztrófahelyzetekre való reagálási képesség növelése a magyar-szerb határtérségben, valamint egy olyan megoldás kidolgozása, amely lehetővé teszi az erdők elöntésével kapcsolatos előrejelzési és figyelmeztető rendszerek fenntartását és fejlesztését.

A projekt egy-egy Duna menti mintaterületre kerül kidolgozásra magyar, illetve szerb területen. A geodéziai felmérések alapján készülő digitális terepmodell, a vízszintek rendszeres figyelemmel kísérése és a dinamikus elöntési modell alapján kidolgozásra kerül egy webes felület, amely a vizsgált területek erdőit érintő tevékenységek időbeni tervezését könnyíti meg. Emellett kidolgozásra kerül egy, az előrejelző és figyelmeztető rendszerek korszerűsítésének lehetőségeit vizsgáló tanulmány is a mintaterület erdőgazdálkodási tevékenységeinek fejlesztése céljából.

 

A tárgyi projekt időtartama másfél év. Az előkészítő tevékenységek 2020 októberében megkezdődtek, a projekt az elfogadott ütemterv szerint 2022. március 31-én zárul le.

 

Forrás: ADUVIZIG

 

Pfiffer Bútor Mór Kft

FORMANCE Kft

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

MobileForester by Woodspring

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.