FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2021-01-18

A barátság jelképe lett a harangláb-szobor

A magyarok hangját szólaltatja meg Krupiczer Antal, a nyíregyházi szobrászművész alkotása Finnországban. A Sóstói-erdőben állt egykor az a több mint százéves tölgyfa, amiből a kétágú harangláb készült.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


Krupiczer Antal a Magyarok hangja nevű műalkotása Kajaaniban | Fotó: a szerző archívuma

Magyarország helsinki és Finnország budapesti nagykövetsége a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok centenáriuma alkalmából 2020-ban pályázatot hirdetett Magyar emlékek Finnországban, finn emlékek Magyarországon címmel. A két nagykövetség a közelmúltban értesítette a pályázókat az eredményről.

 

Finnországban a Judit Mäkinen és Irene Salomäki által benyújtott pályamunka lett a győztes, amely Nyíregyháza Kajaaninak adományozott ajándékát, a Krupiczer Antal szobrászművész készítette Magyarok hangja nevű köztéri alkotást mutatja be.

 

Finn és magyar hagyományok

 

A harangláb 1991-től, pontosan harminc éve simul a tájba a Kajaani folyó partján, a Barátság sétányán. A Sóstói-erdőben állt egykor az a több mint százéves tölgyfa, amiből a kétágú harangláb készült. Krupiczer Antal maga öntötte a két oszlop között elhelyezett harangot is, ami a magyarok hangját szólaltatja meg. A finn hagyományokat pedig az egyik oszlopon elhelyezett kalevalai motívum, az énekmondók egymásba kapcsolódó keze jeleníti meg. Az alkotás a két nép és a két város barátságát jelképezi.

 

Bár hosszú, eredményes alkotóévek részese lehetett az 1944-ben született művész, ezen alkotásának elismerését már nem élhette meg, mivel 2009-ben elhunyt. Mozgalmas élete volt. A romániai Máramarosban, az arany lelőhelyén, Kapnikbányán született. Nyíregyházán két alkalommal is készíthettem vele interjút.

 

"Még elemista koromban sokat jártam a települést övező havasokat, erdőket, legelőket: ott figyeltem fel egy idős bácsira, aki csodálatosan faragott botjaival terelte az állatait. Az egyiknek kígyó, a másiknak ember, a harmadiknak madárfejű kampója volt, de a bot egész felületét érdekes figurák, rajzok töltötték ki. A botokat és más tárgyakat is ő faragta nyájterelgetés közben. Mellé szegődtem, és alaposan megfigyeltem, hogyan dolgozik bicskájával. Aztán megpróbáltam én is, és nekem is sikerült" - mesélte az indulást.

 

Krupiczer Antal faragásai ismerőseinek, tanárainak is tetszettek. Aradon tanult, aztán a hatvanas években már kiállításokon is bemutatkozott. Egyértelmű volt a siker. Cseresznye-, körte-, tölgy- vagy gyertyánfa, mind-mind megjuhászodtak erős, értő keze alatt, és a fa új értékkel gyarapodott. A művész az évek során egész gyűjteményt hozott létre, amelyet aztán Nagybánya legszebb helyén, az egyik völgyben felsorakoztathatott. Egyhektárnyi területen 25 monumentális szobor dicsérte keze munkáját. Az erdő mélyén található bemutatónak híre ment, sokan keresték fel, még a külföldről idelátogató turisták is. A művész később a bronz és más anyagok művészi megmunkálását is elsajátította.

 

Időközben a nagybányai bútorgyár igazgatója lett, aztán az igazgató-művész 1988-ban gondolt egyet, és csapot-papot maga mögött hagyott, beült a Daciájába, és átköltözött Magyarországra. Nyíregyházán az erdő mélyén kapott az erdészeti vállalattól egy lakást, ahol hosszabb ideig lakott, majd Sóstóhegyre költözött.

 

Lassacskán egyre több kiállítása nyílt Nyíregyházától Budapestig, a nagy lehetőségek mégis külföld felől csillantak meg. Olaszországban többször is rendezhetett tárlatot Padovától Velencéig. Az egyik olasz műkritikus többek között ezt írta róla: "Krupiczer Antal tudatos művész, aki a fát és a bronzot a maga személyes módján használja. Eredeti művész. Mágikus művész." Egy másik, velencei műkritikus pedig Közép-Európa expresszionistájának nevezte, és elmélyült humanizmusát hangsúlyozta.

 

A művész állította fel

 

Olaszország után jött Finnország, aztán Svájc, Németország, Svédország következett. És mint elöljáróban írtuk, Nyíregyháza finn testvérvárosában, Kajaaniban felavatták a Magyarok hangja című köztéri alkotását. A testvérvárosi kapcsolat tizedik évfordulóján, az 1991-ben rendezett ünnepségre meghívták a finn testvérvárosba a megyeszékhely képviselőit.

 

A vendégek nem érkeztek üres kézzel, Krupiczer Antal a Magyarok hangja című alkotását is magukkal vitték, amelyet maga a művész állított fel a helyszínen. Nyíregyháza a Malom utcai fürdő udvarán épített, Kajaanitól kapott finn szaunát viszonozta ezzel.

 

Forrás: SZON

Pfiffer Bútor Mór Kft

FORMANCE Kft

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

MobileForester by Woodspring

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.