FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2020-12-07

Idén csúcsot döntött a Pilisi Parkerdő látogatottsága

Rendhagyó volt 2020., számos kihívást tartogatott. A járványhelyzet az erdők gondozása, fenntartása terén is éreztette hatását.: A Pilisi Parkerdő által kezelt erdők látogatottsága idén rekordot döntött. Emellett a Parkerdő 2020-ban is számos különféle fejlesztést valósított meg.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

Már a tavaszi karantén idején érezni lehetett, hogy az emberek gyakrabban és többen keresik a járvány szempontjából biztonságos erdei kikapcsolódási lehetőségeket. A látogatók száma a Pilisi Parkerdő számlálóinak tanúsága szerint már november közepére csúcsokat döntött. Míg korábban éves szinten rendszerint 25 millió látogatói alkalmat sikerült regisztrálni, idén ez a szám már november közepén 20-25%-os emelkedést mutatott. A Rám szakadékot csaknem 125 ezren, a prédikálószéki kilátót több mint 50 ezren, a Hármashatár-hegy térségét pedig a tavalyihoz képest kétszer többen, majd 100 ezren keresték fel.

A növekvő látogatószám elsősorban a népszerű kirándulóhelyekre koncentrálódott, ami jelentős lokális terhelést jelent az erdők élővilága számára. Ezért a Parkerdő a "Fedezd fel a Parkerdőt" programban 43 célpont bemutatásával arra hívta fel az erdőjárók figyelmét, hogy saját biztonságuk és az erdők terhelésének eloszlása érdekében kevésbé közismert helyeket is látogassanak túráik, kirándulásaik során.

 

 

A Pilisi Parkerdő a Fővárosban 2019-ben indította el Városierdő-fejlesztési Programját, amelynek célkitűzése a budapesti városi erdők ökológiai értékének, klímavédelmi funkcióinak, rekreációs és turisztikai szolgáltatásainak fejlesztése. Idénre sajnos kiderült, hogy a budapestieknek a járványhelyzet miatt a vártnál is nagyobb igénye van a városon belüli zöld területek használatára. A Városierdő-fejlesztési Program keretében újult meg a XVI. kerületi Sashalmi-erdő, a XVII. kerületi Keresztúri-erdő, és alakították parkerdővé a XIX. kerületben Kispesten a Kőbánya-Kispest metróvégállomás melletti erdőterületet. A teljesen újjászületett környezetben sportpályákat, futókört, erdei edzőparkot és játszóteret, valamint kutyafuttatót is létesítettek. A II. kerületi Szépvölgyben a Macis játszótér és környezete újult meg, illetve a XVIII. kerületben a Halmierdőben elkészült a főváros első erdei kutyafuttatója egy 1,7 hektáros, elkerített tisztáson. A népszerű II. kerületi hűvösvölgyi kirándulóhelyen, a Nagyréten átadott új kézilabdapálya, nemcsak a szabadlevegőn való intenzív mozgás lehetőségét gyarapította, hanem építésével sikerült eltüntetni egy korábbi tűzeset nyomán keletkezett tájsebet. Legjobb időzítésként idén már felkészülten várta a látogatókat a megújult Tököli Parkerdő is.

 

 

A Pilisi Parkerdő 2020-ban folytatta élőhelyfejlesztési programját. A természetközeli erdőgazdálkodási módszerekkel kezelt erdőterületeken a természetes és mesterséges kistavak, vízfolyások rekonstrukciója, karbantartása egyrészt jelentős szakmai lépés a klímaváltozásban kiemelten fontos erdei vízgazdálkodás, vízvisszatartás szempontjából, másrészt ezek a vizes élőhelyek számos védett növény- és állatfaj számára biztosítanak életlehetőséget. A Parkerdő élőhelyfejlesztési programja és természetközeli erdőgazdálkodása sikerének egyik indikátora az embert kerülő, háborítatlan, vizes területeken fészkelő fekete gólya visszatelepülése. Május elején egy vadkamera rögzítette ezt a fokozottan védett madarat a Valkói Erdészet területén, ahol régebben költött, most pedig újra megjelent.

 

 

Feladatai közül a Parkerdő kiemelt figyelmet fordít az erdők természeteségi állapotának javítására és sokat tesz a klímaváltozás negatív hatásainak ellenállóbb erdők kialakításáért. Amellett, hogy a Parkerdő az Agrárminisztérium Országfásítási Programjának köszönhetően 10 hektár új erdőt telepített, a tavaszi időszakban 500 hektáron újultak meg az erdei. A munka az őszi-téli időszakban is folytatódik, az idegenhonos elegyetlen feketefenyvesek, erdeifenyvesek és akácosok helyére több helyen is hazai, lombos fafajokat ültetnek az erdészek.

 

 

A tervek szerint a Parkerdő 2021-ben is további folytatja a fejlesztéseket. Ennek keretében - jövőre elsőként - a tél végén átadják a nagyközönség számára az önkormányzati forrásból épülő XVI. kerületben található Naplás-tavi kilátót.

Forrás: Parkerdő Zrt.

 

Pfiffer Bútor Kft

FORMANCE Kft

MobileForester by Woodspring

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.