FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2020-12-04

Fa szerkezeti elemek a XXI. századi építészetben

A hazai építészet szemléletmódja a fa mint építőanyag megítélése terén alaposan megváltozott az utóbbi időszakban. A környezettudatos építés anyagközpontú, a fenntarthatóságra törekvő megközelítése újra a fókuszba helyezte a fából készülő építészeti elemeket. A XXI. századi építészet emblematikus eleme lett, de fogalmazhatnánk úgy is, hogy csupán visszakerült az őt megillető helyre.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

A JAF Holz berkeiben külön divízió foglalkozik a fa alapú építőipari termékekkel, amelyek a tervezők és a kivitelezők munkáját segítik. Tudatosan építik és képviselik ezeknek az anyagoknak az "érdekeit" a hazai építőipari fórumokon, és tesznek azért, hogy a "vas és acél országában" hasonló presztízzsel bírjon ez az alapanyag, mint a világ többi táján.

 

Kínálatukban több olyan termék is szerepel, amelyek szó szerint új teret nyitnak a tervezők számára. A tömbösítési és hossztoldási technológiák elterjedésével ma már rendkívül széles palettán kínálnak nagy fesztávolságot áthidalni képes, statikailag tökéletes fából készült szerkezeti elemeket. Ezek közül a két legelterjedtebb alapkonstrukció az úgynevezett BSH és KVH néven ismert ragasztott fatartók. A rövidítés az első esetben a konstuktionsvollholz kifejezésből származik, BSH termékek esetében pedig a brettschichtholz-ból. Míg az első esetben hossztoldott ragasztott gerendáról, második esetben rétegragasztott gerendáról beszélünk.

Mi is az a KVH/BSH gerenda, és miért meghatározó ez a termék a faépítészet szempontjából?

 

Addig míg az egy rönkből kinyerhető szerkezeti elem méretei, teherbírása, keresztmetszete és legtöbb paramétere viszonylag szűk keretek közé szorították a modern építészetben való alkalmazását, a KVH/BSH gyakorlatilag "áthidalja" a korábbi problémákat.

 

A KVH egy gyalult hossztoldott gerenda konstans paraméterekkel és ellenőrzött gyártástechnológiával. A BSH egy rétegragasztott gerenda, amely esztétikai és kimagasló mechanikai tulajdonságai révén szintén ideális megoldás a modern építészet számára.

 

Az ellenőrzött és statikai számokhoz igazított gyártás jelentőségét nem kell magyaráznunk az építőiparban, hiszen tudjuk, hogy kiemelten fontos egy alapanyagnál, hogy biztonságos és az előírásoknak 100%-ban megfelelő legyen. Tehát van egy kiváló szerkezeti elemünk, amellyel nagy fesztávokat tudunk áthidalni.

 

Ennyi? Nem!

 

Innentől jön a lényeg. Formaldehidmentes ragasztóval történik a ragasztás, így beltéri alkalmazás esetén nem kell számolni a felszabaduló formaldehid káros hatásaival. A frízek válogatott, gyalult, szárított anyagból kerülnek ki. Ebből adódóan nem csupán egy szerkezeti elemet építünk be a házunkba, hanem egy magas esztétikai értékkel bíró, természetes anyagból készült terméket. Innentől új szerepkörbe kerülnek ezek a fából készült szerkezeti elemek, hiszen térformáló szerepet kap, érvényesül a textúrája és mivel tömör faanyagról van szó, a belső tér presztízse is emelkedik. A felhasználó szempontjából talán ez a legfontosabb, hogy szép és műszakilag is kiváló anyagot építsen be a házába.

Mitől válik vonzóvá a kivitelezők számára?

 

Mérettartó anyaggal kell dolgozniuk, a nedvességtartalom a mesterséges szárításnak köszönhetően maximum 18%. Ebből adódóan nem szükséges a felületi rovarkárosítás elleni védelem sem. Beépített állapotban csak minimális deformációval kell számolni. Ellentétben az egy rönkből kifűrészelt gerendákkal, itt nincs későbbi repedés, csavarodás, mivel az anyag feszültségmentes. Mivel a termék négyoldalt gyalult, bizonyos esetben fózolt is, nem kell a kivitelezőnek gyalulási veszteséggel számolnia.

 

Sokan nem tudják, de tűz esetén a fából készült tartószerkezet biztonságosabb, mint a védtelen acélkonstrukció. Beégés esetén a teherbíró mag körül faszénréteg képződik, amely késlelteti a további beégést. Természetes tulajdonságainál fogva a faanyag tűz esetére kiszámítható.

Mindkét termék esetében elmondhatjuk, hogy mára a magánerős építkezések látóterébe is bekerültek. Nemcsak csarnokok, uszodák, közösségi terek tervezésekor alkalmazzák előszeretettel a tervezők, hanem családi házak esetén is. Fa födémes, galériás, nyitott fedélszékes megoldások esetén érdemes lehet számolnunk a ragasztott fatartók nyújtotta lehetőségekkel.

 

Mind a KVH, mind a BSH gerendák immár elérhetőek a JAF Holz kínálatában. "Elkötelezve a fa mint építőanyag iránt, valamint a rétegelt-ragasztottfatartók kiemelkedő tulajdonságait kihasználva, a dunaharaszti központunkban épülő raktárcsarnok födémgerendáinak is ipari minőségű lucfenyő BSH-t választottunk." - Ritterwald Zoltán, termékmenedzser.

Forrás: Jaf Holz Ungarn Kft.

 

Pfiffer Bútor Kft

FORMANCE Kft

MobileForester by Woodspring

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.