FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2020-12-03

Népszerű erdei kirándulóhelyek Pécs közelében

Az Árpádtetői Erdészet területén működik a MECSEXTRÉM, hazánk egyik legnagyobb erdei kalandparkja is. Hamarosan újabb beruházás indul.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

A Mecsekerdő Zrt. Árpádtetői Erdészete 12 ezer hektár erdőterületen gazdálkodik a Közép- és Nyugat-Mecsekben, amely bővelkedik a változatos természeti, geológiai és kultúrtörténeti értékekben. A karsztvidék víznyelőket, mésztufalépcsős patakmedreket, száznál több forrást, és titokzatos barlangokat rejt. Itt található a hatszáz méter magas Jakab-hegy is, ami a kora vaskorban épített, a világon szinte egyedülálló földvár maradványait rejti. A mecseki uránérc bányászat is ezen a vidéken működött.

 

- A területet Pécs és Komló kirándulóerdejének is nevezhetjük, ugyanis számos olyan szép hellyel rendelkezünk, ahol a természetet szerető ember nyugalomra találhat - ezt már Hohn Miklós, az Árpádtetői Erdészet igazgatója fejtette ki. - Ilyen kiemelt turisztikai célpont például a Kantavár, a Zsongorkő vagy a Meleg-mányi-völgy környéke, telis tele török-kori vagy éppen sárkányokról szóló legendákkal.

 

A városhoz való közelség szintén emeli a kirándulóhelyek népszerűségét. Az erdészet területén halad át az elmúlt években megújult Kék-túra útvonal Dél-dunántúli szakasza, nyomvonalán számos pihenőhely kialakítására vagy felújítására is sor került. A bakancsos turistáknak öt kulcsosházat tudnak kínálni, míg az Orfűn, Sikondán és Hetvehely-Sásvölgyben található turistaházakban komfortos körülmények között lehet megpihenni.

- Hogy a gyerekek is kedvet kapjanak a természetjáráshoz, az országban elsők között indítottuk el a Mókus Suli erdei iskolánkat 1996-ban. Az óvodásoktól kezdve a középiskolásokig évente 7-8 ezer diák fordul meg iskolánkban, és egyetemisták is járnak hospitálni - fogalmazott az igazgató. - A témanapos oktatások Árpádtetőn, a többnapos programok és táborok pedig Sásvölgyben az Erdő Házában zajlanak, ahol 2010-ben egy bentlakásos egységet alakítottunk ki. A szálláshelyként is működő ház kizárólag megújuló energiaforrásokat használ, így ökológiai lábnyoma minimális - pár éve kiérdemelte a fenntarthatóság és az energiahatékonyság egyik legrangosabb elismerését, az Energy Globe Magyarország díjat.

 

Az Erdészet Sás-völgyben is folyamatosan valósít meg fejlesztéseket: 2017-ben a természetismereti központ mellett Lombkorona tanösvény, valamint Odú- és fészek tanoda épült, idén pedig a beszédes nevű "Kincset rejtő erdő" interaktív tanösvényt adták át. A környék az egyéni kirándulók körében is nagyon népszerű, de egyre több szervezett túra is indul. A Mecsekerdő idén új túrasorozatot indított kifejezetten a kisgyermekeseknek - ilyenkor a kényelmes családi kirándulás "terepi szöszmötöléssel" és kézműves foglalkozásokkal egészül ki.

 

Az Árpádtetői Erdészet területén működik hazánk egyik legnagyobb erdei kalandparkja, ami évente közel ötvenezer látogatót vonz. A Mecsextrém Parkban található több tucat játékelem aktív kikapcsolódást biztosít az egész család számára.

 

- Idén többek között megújult a fogadó épület és a beltéri játszóház, jövőre pedig egy olyan szálláshely kialakítását tervezzük, ahol nagyobb csoportokat, osztályokat is el tudunk szállásolni - mutatta be végül a népszerű szabadidős parkot Hohn Miklós. A park mellett pedig két éven belül felépül a Mecsek Discovery Center is, a most induló horvát-magyar határon átnyúló projekt keretében egy új ötszáz négyzetméteres, kétszintes természetismereti látogató- és oktatóközpont jöhet létre.

Forrás: BAMA

 

 

Pfiffer Bútor Kft

FORMANCE Kft

MobileForester by Woodspring

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.