FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2020-11-30

Új lehetőségek az EUTR rendszerben

November elején megújult a szállítójegyek és műveleti lapok bejelentő felülete. Az EUTR rendszert felügyelő hatóság reméli, hogy az új felület jelentősen megkönnyíti a faanyag kereskedelmi lánccal kapcsolatos tevékenységét, az előírt jogszabályi kötelezettségek teljesítését!

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

Figyelem! A régi felületen 2020. november 2. 14 óra 20 perc után bejelentett szállítójegyek, illetve műveleti lapok az új felületre később kerülnek feltöltésre, és csak a feltöltés után válnak láthatóvá, befejezhetővé. A feltöltés folyamatban van, kérjük türelmüket és megértésüket, köszönjük! Az ebből eredő késedelmes bejelentések miatt természetesen nem érheti joghátrány a láncszereplőket. A feltöltés megtörténtéről külön közleményt adunk ki a honlapon illetve az eutr@nebih.gov.hu e-mail címen keresztül beküldött kérésére e-mail-ben külön értesítjük.

 

 

1. Az új felület, a Nébih Ügyfélprofil Rendszerébe (ÜPR) történő belépés után megjelenő kezdőképernyőn, a „Faanyag kereskedelmi lánc” menüpont kiválasztásával érhető el. Az ÜPR-be ügyfélkapus azonosítással lehet belépni.

 

A megjelenő EUTR menüben a „Nyomtatványtömbök” › „Szállítójegyek” vagy „Műveleti lapok és pótlapok” menüpontra kattintva érhető el a nyomtatványtömb-bejelentés.

Fontos! A bejelentést csak az ügyfélkapu tulajdonosa tudja - saját vagy meghatalmazója nevében - megtenni! A meghatalmazótól „Faanyag kereskedelmi lánc (általános meghatalmazás)” vagy „Nyomdai úton előállított, szigorú számadású szállítójegyek használatával kapcsolatos ügyek”, ill. „Nyomdai úton előállított, szigorú számadású műveleti lapok használatával kapcsolatos ügyek” típusú meghatalmazással kell rendelkezni.
Technikai problémák miatt a Nébih rendszerében rögzített meghatalmazás nélküli cégképviselet és a rendelkezési nyilvántartásban tett általános meghatalmazás igénybevételével jelenleg nincsen mód bejelentés megtételére.

 

A felület kezeléséhez „Felhasználói kézikönyv”, ill. videós útmutatók nyújtanak segítséget, amelyek elérhetőek a Nébih honlapján.

Az új felület az alábbiakban könnyíti meg az ügyintézést:

- téves sorszámtartomány-bevitel nem történhet meg,

- az ügyfélkapus azonosításnak köszönhetően kevesebb adatot kell megadni,

- hibás bejelentését maga a bejelentő javíthatja, bizonyos esetekben törölheti,

- a faanyag kereskedelmi lánc szereplője a korábbi bejelentéseit utólag is meg tudja nézni, ellenőrizni,

- a visszaigazolás nem e-mail-ben, hanem ügyfélkapun keresztül érkezik,

- egy helyről érhetőek el a faanyag kereskedelmi lánchoz tartozó ügyintézési lehetőségek.

 

A felületen egyelőre csak a 2020. november 2-án 14 óra 25 percig megtett bejelentések láthatóak, de pár napon belül a később megtett bejelentések is megjelennek. Fontos! Ha az azóta eltelt időszakban tett nyomtatványtömb használatának megkezdésére vonatkozó bejelentést, akkor a használat befejezésének bejelentésével várja meg, amíg a megkezdési bejelentés kikerül a felületre, azaz ne jelentse be újra használatra az érintett tömböt! Ugyancsak ne tegyen új bejelentést, ha valamelyik, korábban e-mail-lel visszaigazolt bejelentését nem találja. Ilyen esetben kérjük, hogy a hibát az eutr@nebih.gov.hu e-mail címre jelezni szíveskedjen!

 

2. Új szolgáltatással is bővült az oldal, lehetővé téve a faanyag kereskedelmi lánc szereplőinek a jogszabályban előírt, üzleti év elejére vagy tetszőleges évközi dátumra vonatkozó erdei faválasztékkészlet bejelentését.

A felületre az 1. pontban leírt azonosítás és menüválasztás után, a „Készletbejelentés” › „Éves bejelentés” menüpontra kattintva lehet belépni.
Fontos! A bejelentést csak az ügyfélkapu tulajdonosa tudja - saját vagy meghatalmazója nevében -megtenni! A meghatalmazótól „Faanyag kereskedelmi lánc (általános meghatalmazás)” vagy „Erdei faválasztékok készletének bejelentésével kapcsolatos ügyek” típusú meghatalmazással kell rendelkezni.

Technikai problémák miatt a Nébih rendszerében rögzített meghatalmazás nélküli cégképviselet és a rendelkezési nyilvántartásban tett általános meghatalmazás igénybevételével jelenleg nincsen mód bejelentés megtételére.
A felület kezeléséhez „Felhasználói kézikönyv”, ill. videós útmutatók nyújtanak segítséget, amelyek elérhetőek a Nébih honlapján.

A nyitó készlet bejelentése önkéntes, azonban a felület biztosítja, hogy a jogszabályban előírt tartalommal rögzítse készleteit. Amennyiben nem él ezzel a lehetőséggel, nyitó készletének adatait a nyilvántartásaihoz kell csatolnia.
A felületen az EUTR hatóság által külön döntésben előírt adatszolgáltatási kötelezettségének is eleget tud tenni a „Készletbejelentés” › „Évközi bejelentés” menüpontra kattintva, továbbá önkéntesen is rögzítheti az évközi készletét.

 

3. Kérjük, hogy az új felületek használata előtt tanulmányozza át a fenti segédanyagokat! 

Ha nem rendelkezik a felületek használatához megfelelő meghatalmazással, az itt található Útmutató „Meghatalmazás” fejezetében leírtak szerint tudja azt elkészíteni.

Az új EUTR menüből elérhető az EUTR regisztrációs rendszer is, azonban ha azt cégképviselet vagy a rendelkezési nyilvántartásban tett általános meghatalmazás igénybevételével kívánja használni, akkor ne a „Faanyag kereskedelmi lánc” menüponton keresztül jelentkezzen be, hanem az ügyfélkapus bejelentkezést követően az „Ügyintézés és felügyeleti díj bevallás” menüpontra kattintás után az „Erdő és faanyag”, majd azon belül a „Faanyag- kereskedelem” menüben megjelenő „Faanyag kereskedelmi lánchoz tartozó tevékenység regisztrációja” menüpontot válassza. 

Amennyiben a használat során problémába ütközik, az eutr@nebih.gov.hu e-mail címen kérhet segítséget.

Reméljük, hogy az új felület jelentősen megkönnyíti a faanyag kereskedelmi lánccal kapcsolatos tevékenységét, az előírt jogszabályi kötelezettségek teljesítését!

Forrás: NÉBIH

Pfiffer Bútor Kft

FORMANCE Kft

MobileForester by Woodspring

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.