FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2020-11-18

Az e-aláírás lehet az új üzleti norma a COVID után?

Egy hónap alatt, október végére a duplájára nőtt, éves viszonylatban pedig közel megtízszereződött az elektronikusan aláírt dokumentumok száma a NETLOCK rendszereiben.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


Robbanásszerű lökést adhat a magyarországi vállalatok digitalizációjának, ha videón keresztül is igényelhetőek lesznek az ún. minősített, legmagasabb joghatással bíró e-aláíró tanúsítványok. Eddig elsősorban személyes jelenléten alapuló azonosítással lehetett kiváltani a tanúsítványokat, de változhat a jogszabály, amely lehetővé teszi a videótechnológiás azonosítással történő e-aláíró tanúsítvány kibocsátását is.

Amennyiben valaki már rendelkezik minősített elektronikus aláírással, távolról is igényelhet, megújíthat minősített e-aláíró tanúsítványt, de az első tanúsítvány kibocsátására jelenleg kizárólag személyes azonosítás után van mód ezt teheti távolról is lehetővé a videótechnológiás azonosítás.

 

A megváltozó körülmények hatására a vírus megjelenése után sok vállalat ismerte fel, hogy az e-aláírás egészen új távlatokat nyithat a járvánnyal vívott üzleti harcban, ezért tömegével igényeltek e-aláíró tanúsítványt a dolgozóiknak. Így kollégáik otthonról is képesek jogilag elismert módon, toll és papír nélkül, a digitális térben maradva hitelesíteni dokumentumokat. Az e-aláírás-specialista NETLOCK szakemberei szerint a technológia nem csupán a karanténhelyzetben, de a járvány okozta gazdasági válsággal való küzdelemben is segítheti a cégeket a túlélésben.

"A koronavírus-helyzet hatalmas lökést adott az e-aláírási piacnak. A vállalatok felismerték, hogy az e-aláírás az otthoni munkavégzés esetén vagy a tömegesen elrendelt karantén is képes biztosítani, hogy egy szerződést, megrendelést, munkajogi dokumentumot, határidős tendert, teljesítési igazolást vagy akár adóügyi bizonylatot hitelesíteni tudjanak a kollégák időben és fennakadás nélkül. Ez azonban csak az egyik nézőpont. A technológia gyorsabbá és költséghatékonyabbá teszi a cégek működését hatékonyabb folyamatokat biztosít, így segítheti a járvány okozta válság kezelését is" - mondta el Somkuti András, a Docler Holding elnök-vezérigazgatója és az e-aláírás-specialista NETLOCK ügyvezetője.

 

E-aláírások piacán is megérkezett a második hullám: a videóazonosítás sokat segíthet a cégeknek

 

"A járvány második hullámának hatását éljük. Az első hullámban elrendelt hirtelen lezárás tömegeket hozott hozzánk, aztán egy kicsit lassult a piac, de most, hogy sajnos megint egyre magasabb a fertőzöttek száma újra egyre többen fordulnak hozzánk, hogy cégüket digitálisabb működésre állítsák át" - számolt be Somkuti András. "Az egyik új ügyfelünk mesélte, hogy a járvány első hulláma alatt be kellett osztaniuk, hogy a több vezető aláírását igénylő iratokat ki, melyik napon menjen be aláírni az irodába. Náluk ez a helyzet világított rá arra, hogy a kézi aláírás mennyire lassú folyamattá válhat, ezért fejlesztettek, és ma már több vállalati folyamatba is sikerült integrálni az e-aláírást, amely felgyorsította az adminisztrációt" - tette hozzá.

 

A NETLOCK szerint - ugyan sajnálatos módon éppen a koronavírus-járvány adott nagy lökést a technológia elterjedésének - a legnagyobb áttörés akkor várható, ha az e-aláíró tanúsítvány igénylése, kiváltása is könnyebbé válik. A szakember úgy látja, a technológia hazai elterjedésének érdekében elkötelezett a magyar kormányzat is. A távolról, videón keresztüli azonosítás jogi kereteinek megteremtésével az e-aláíró tanúsítvány kiváltása kényelmes, távolról intézhető folyamattá válhat akár egy okostelefonon keresztül is.

 

Gattyán György: a járványválságból is kiutat mutathat az e-aláírás-technológia?

Számos kutatás hívja fel a figyelmet arra, hogy az egyik menekülőút a vállalatok számára a pandémia okozta visszaesés mérséklésére a digitalizáció kínálta hatékonyságjavulás lehet. Ennek a folyamatnak az egyik alapeleme pedig a távoli tranzakciót lehetővé tevő e-aláíró technológia lehet. "Önmagában az e-aláírás bevezetése nem tud megmenteni egyetlen céget sem, azonban igazi digitális átállás sem képzelhető el akkor, ha egy cég alkalmazottai mindent papíron írnak alá, ha a folyamatok papírhoz kötöttek, ha az adminisztráció legalább részben nem kerül át a digitális világba. Ma már mind a jogi, mind a technológiai kertek adottak a vállalatoknak az e-aláírás-technológia bevezetésére a belső és a külső ügymenet tekintetében is. Mindez nem jelent luxusberuházást, inkább vezetői döntésen múlik mindenütt. Ilyen szempontból a digitális hitelesítés a járvány okozta válság kezelésének egyik fontos eszköze is lehet" - mondta el Gattyán György, a Docler Holding alapító tulajdonosa.

 

A NETLOCK-ról

 

A Gattyán György által alapított öt országban jelenlévő DOCLER cégcsoport tulajdonában álló NETLOCK az elektronikusan hitelesített üzleti megoldások vezető fejlesztője, szolgáltatója és integrátora Magyarországon. Minősített hitelesítés-, időbélyegzés- és archiválásszolgáltató, PKI-tanácsadó és PKI-rendszerintegrátor-vállalatként az elektronikus üzleti megoldások technológiai és jogi szakértője, szállítója.

A NETLOCK az első, a közigazgatásban is elfogadott hitelesítésszolgáltató Magyarországon. Olyan innovatív megoldásokat kínál hazai és nemzetközi partnerei részére, mint például az okostelefonon is használható, felhőalapú elektronikus aláírás, az e-számlázás, az e-archiválás, az elektronikus másodbizonylat-megőrzés, az üzleti kommunikáció titkosítása SSL-tanúsítványokkal. Miközben lehetővé teszi, hogy ügyfelei e-tudatossá és ezáltal versenyképesebbé váljanak, maga is tudatosan keresi az elektronikus üzleti folyamatok minél szélesebb körű felhasználási lehetőségeit.

A NETLOCK világszerte megbízható legfelső szintű hitelesítésszolgáltatóként szerepel a jelentősebb operációs rendszerekben - Windows, Mac OS X, iOS (iPhone, iPad), Android OS -, a legfontosabb böngészőkben - Mozilla Firefox, Internet Explorer, Google Chrome, Safari - és levelezőalkalmazásokban - MS Outlook, MS Outlook Express, Mozilla Thunderbird, Mac OS Mail.

Forrás: MTI OTS

 


Pfiffer Bútor Kft

FORMANCE Kft

MobileForester by Woodspring

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.