FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2020-11-16

Fontos a biomassza alapú gazdaság fejlesztése

Magas szintű Európai Uniós szakpolitikai fórum alakuló ülésén mutatta be Magyarország a hazai BIOEAST kezdeményezés eredményeit. A fórum célja a biomassza alapú gazdaság fejlesztéséhez kapcsolódó tagállami tapasztalatcsere, melynek jelentősége az Európai Zöld Megállapodás miatt egyre inkább felértékelődik - fogalmazott Juhász Anikó helyettes államtitkár, az online konferencia magyar résztvevője.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


Magyarországot az Agrárminisztérium helyettes államtitkára képviselte, aki - Németország és Finnország mellett - hozzászólásában rámutatott, hogy ezt a körforgásos és fenntarthatóság alapú gondolkodást hazánk már évek óta magáénak vallja. Bemutatta a BIOEAST kezdeményezés keretében eddig elért eredményeinket. A magyar javaslatra 2016 óta működő, és 11 közép-kelet-európai országot összefogó BIOEAST kezdeményezés célja kettős, a fenntarthatóság alapú nemzeti stratégiák létrehozása és az uniós kutatási forrásokhoz való hozzáférésért erőteljes és sikeres lobbitevékenység.

 

Juhász Anikó megemlítette, hogy hazánk aktív, társelnöki szerepet vállal a Kutatási és az Agrár Bizottság közös tanácsadó testületének Agrártudás és Innovációs Rendszerrel foglalkozó stratégiai munkacsoportjában. Ezzel elősegítve, hogy az új KAP tervezésekor a hazai gazdálkodóink számára kialakított fenntarthatósági tanácsadási és innovációs szolgáltatások a legjobb európai gyakorlatokon alapulhassanak, másrészt, hogy minél objektívebb és pozitívabb kép alakulhasson ki a hazai tudásközvetítő szereplőkről, a jó gyakorlatokról.  


Juhász Anikó - helyettes államtitkár

A "bioeconomy", azaz a biomassza alapú gazdaság alapját maga a biomassza adja, amelynek legnagyobb része a mezőgazdaságban és erdészetben képződik. Fenntartható feldolgozásuk, a felhasznált erőforrások visszapótlása azonban túlmutat rajtuk, ezért a biomassza alapú gazdaság széles körű, ágazatok közti együttműködést igényel.

 

A rendezvény egyik legfontosabb üzenete az volt, hogy a biomassza fenntartható használata az agráriumon túlmutató stratégiai kérdés. A nemzeti stratégiák és cselekvési tervek megvalósítása csak akkor lehet eredményes, ha azok beépülnek a meglévő agrár- és ipari szabályozási és támogatási területekbe és nem különálló szakpolitikai területként próbálják bevezetni őket, hanem egységesen, ágazatokat összekötő stratégiaként. A biomassza előállító mező- és erdőgazdasági és egyéb ipari szereplők számára akkor lesz vonzó a fenntartható és körforgásos modell, ha kedvező üzleti lehetőségeket látnak benne. Ehhez a szakpolitika a jogi akadályok elhárításával, a célzott támogatási rendszerrel és kommunikációval tud leghatékonyabban hozzájárulni. Ez utóbbihoz kapcsolódva a megbeszélés résztvevői fontos tématerületként azonosították a tudásmegosztást mind a társadalmi kommunikáció, mind a szakértői hálózat kialakításával kapcsolatban. Hazánk a BIOEAST kezdeményezés eredményeit és a SCAR AKIS munkacsoport kapcsolódását ajánlotta fel a nemzetközi együttműködés keretében.

Forrás: AM Sajtóiroda

 


Pfiffer Bútor Kft

FORMANCE Kft

MobileForester by Woodspring

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.