FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2020-11-10

Kulináris élmény egyenesen az erdőből

Bár a vadhúst nálunk is sokan kedvelik, mégis Magyarországon, az egy főre eső éves fogyasztás mindössze 30 dekagramm. Jó hír, hogy a VADEX Mezőföldi Zrt. a közelmúltban debütált a VADEX Vadvilág nevű márkacsaládjával a hazai élelmiszer kiskereskedelemben, mellyel közelebb hozza ezt az értékes húsfajtát a fogyasztókhoz - tudtuk meg Majoros Gábortól, a cég vezérigazgatójától.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

Önök eddig a HORECA szektorban voltak jelen a vadhús termékeikkel, és elsősorban exportra szállítottak. Miért döntöttek úgy, hogy a retail piacon is megjelennek márkázott vadhús termékeikkel?

A magyar vadhús világszerte népszerű, ám a hazai egy főre jutó fogyasztás rendkívül kevés, fejenként mindössze 30 dekagramm, ami nagyjából két adag ételt jelent. A fogyasztók jelenleg kuriózumként, ünnepi fogásként tekintenek a vadhúsokra. Legtöbb esetben nem is próbálják ki, mert nincsenek tisztában a lehetséges elkészítési módokkal. Társaságunk az elmúlt időszakban több lépést tett a vadhús hazai népszerűsítése céljából. 2007-ben útjára indította a Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztivált, valamint az idén 6. születésnapját ünneplő Erdei Delikátesz üzlethálózatot.Valljuk, hogy a vadhús fogyasztás növelésében szignifikáns növekedés úgy érhető el, ha a mai kor igényeinek megfelelő formában, széles körben elérhetővé tesszük azt a fogyasztók részére.

 

Ez a meggyőződés, valamint a vadhús termékeink minőségébe és értékébe vetett hit adta az alapgondolatot a továbbfeldolgozó üzem kialakításához, ahol 2020. második félévben kezdtük meg a kis kiszerelésű, konyhakész, kényelmi vadhús termékek gyártását.

 

Az új, VADEX Vadvilág márkanéven bevezetésre kerülő innovatív termékekkel szeretnénk újjáéleszteni és felfrissíteni a vadhúsfogyasztás hagyományait és reális, mindennapos választási lehetőséget kínálni a fogyasztók számára.

 

Ennek érdekében olyan termékek gyártását kezdjük meg, melyek a kompakt kiszerelésnek, kényelmi csomagolásnak, fogyasztásra kész feldolgozottságnak köszönhetően versenyképes alternatívát nyújtanak az egyéb húsfajták mellett.

 

Hogyan épül fel a tevékenységük?

A VADEX Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt., mint állami erdőgazdaság a Közép-Dunántúli régióban mintegy 19,5 ezer hektáron folytat erdő- és 29 500 hektáron vadgazdálkodási tevékenységet. A vaddal kapcsolatos tevékenység társaságunknál magában foglalja a tartást, vadásztatást, vadfelvásárlást, vadhúsfeldolgozást és az értékesítést is. 1973 óta, majd' fél évszázada működtetjük hazánk egyik legnagyobb múlttal rendelkező Vadfeldolgozó üzemét a Fejér megyei Soponyán. A nagyobb, 2-10 kg kiszerelésű vadhús termékek vevőbázisát a nyugat-európai HORECA szektor jelenti. A hazánkból exportált vadhús mennyiség 35-40%-át, 900 tonnát meghaladó volumenben a Soponyai Vadfeldolgozó Üzem szállítja.

 

A belföldi retail piac folyamatosan növekvő elvárásainak és kihívásainak ezek a relatív nagy egységsúlyú termékek nem feleltek meg. Ezért döntöttünk úgy, hogy létrehozzuk az európai szinten is kiemelkedő színvonalú továbbfeldolgozó üzemünket, és megkezdjük a VADEX Vadvilág márkacsaládunk gyártását.

 

Évente milyen volumenű vadhús feldolgozásáról van szó?

Szakértők és a fogyasztók szerint Magyarországon kiváló minőségűek a vadhúsok. Közülük a legnépszerűbbek a szarvas, az őz és a vaddisznó. Hazánkban körülbelül hatezer tonna vadhúst dolgoznak fel évente, a soponyai Vadfeldolgozó Üzem kapacitása 1600 tonna/év. A vadhús árualapot az állami erdőgazdaságoktól és a vadászatra jogosultaktól származó, 100%-ban hazai lőtt vad jelenti. A VADEX Mezőföldi Zrt. kiterjedt felvásárlási hálózatot működtet, melyen keresztül évente több mint 1500 tonna feletti lőtt vadat vásárol fel.

A most bevezetett márkacsalád hogyan épül fel, mik a terveik?

A VADEX Vadvilág termékek előnye a kisfogyasztói menynyiség és a konyhakész feldolgozottság. A termékportfólióban már az induláskor megtalálhatók a szeletelt, kockázott, csíkozott, natúr, pácolt és sous-vide termékek, formázott darálthús alapú termékek, grillkolbászok, pástétomok. A termékpalettát a későbbiekben virslifélékkel, vörösárukkal, főtt-füstölt sonkafélékkel és szárazárukkal tervezzük bővíteni. A termékek megtalálhatók lesznek az Erdei Delikátesz üzletekben, valamint a nagyobb áruházláncok polcain. A vadhússal kapcsolatos tévhitek és negatív sztereotípiák eloszlatása érdekében a bevezetés időszakában kiemelten fontosnak tartjuk a fogyasztók edukálását, a vadhús élettani előnyeinek megismertetését, az egészséges és változatos étrendbe történő beilleszthetőségének bemutatását. Bízunk benne, hogy a biotermék jellegű, a táplálkozás szempontjából is értékes élettani tulajdonságokkal, előnyökkel bíró vadhús rövid időn belül az egészségtudatos étkezés egyik alapkövévé válhat.

 

Forrás: StoreInsider

 

Kiegészítés:

 

HORECA = Hotels, Restaurants, Cafés. A vendéglátóipar egyik szegmense, a szállodák, éttermek és kávéházak köre.

Retail piac = Jelen esetben nyilván a hazai kiskereskedelm.

 

A VADEX vadhús termékei idehaza e helyeken vásárolhatóak meg:

- Erdei Delikátesz üzletek

       Székesfehérvár: 8000 Székesfehérvár, Jancsár köz 2.

       Debrecen: 4024 Debrecen, Szent Anna u. 10.

 

- CBA-MCsemege üzletekben

 

- 2020. decembertől a SPAR hálózatban

 

Pfiffer Bútor Kft

FORMANCE Kft

MobileForester by Woodspring

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.