FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2020-10-22

Díjazták a magyar erdőtűz-megelőzési kezdeményezést

Az Európai Unió LIFE környezetvédelmi és éghajlat-politikai uniós díjában részesült mások mellett Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Erdészeti Igazgatósága által megvalósított FIRELIFE erdőtűz-megelőzési kezdeményezés.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


A hazai projektcsapat tagjai pedagógusok, szociális munkások, mezőgazdasági termelők és erdőtüzek megelőzésével foglalkozó szakértők számára tartottak képzéseket országszerte az erdőtüzek megelőzésének témájában. Ennek eredményeként az erdőtüzek száma közel harmadával, a károsodott területek mérete pedig közel 90 százalékkal csökkent. A FIRELIFE ellenőrzőlistája más országok számára is eszközül szolgálhat saját tűzvédelmi rendszereik és eszközeik kidolgozásához. A magyar éghajlatvédelmi kezdeményezés mellett idén egy szlovén természetvédelmi, és egy portugál környezetvédelmi projekt részesült az elismerésben.

 

A LIFE-program fő elemei között van a körforgásos gazdaságra való átállás támogatása és az éghajlatváltozás fokozottabb mérséklése, a víz és a levegő minőségének védelme és javítása, valamint az EU 2030-ig szóló éghajlat- és energiapolitikai keretének végrehajtása és az éghajlatváltozásról szóló Párizsi Megállapodás értelmében vállalt uniós kötelezettségek teljesítése. Az Európai Unió a környezetvédelmi és éghajlat-politikai programja által támogatott innovatív és hatékony projekteket jutalmazza a díjjal.

 

Forrás: MTI

 


 

A NÉBIH beszámolója a díjról 2020. október 27-én:

 

Átadták a 2020. évi LIFE-díjakat, melyet idén az éghajlatvédelmi kategóriában a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) FIRELIFE erdőtűz-megelőzési projektje érdemelt ki. A program jutalmazásával az unió elismerte azt a példaértékű, nagymértékben összefogáson alapuló munkát, amit a magyar lakosság és szakemberek az erdőtüzek visszaszorítása érdekében tettek. A program indulása óta ugyanis hazánkban egyharmadára csökkent az erdőtüzek száma.

 

 

Az Európai Unió a LIFE-díjak átadásával a LIFE környezetvédelmi és éghajlat-politikai uniós program által támogatott leginnovatívabb és legeredményesebb projekteket jutalmazza. Az elismerést három kategóriában - éghajlat, természet- és környezetvédelem - ítélik oda minden évben. 2020-ban a FIRELIFE mellett egy szlovén természetvédelmi, valamint egy portugál környezetvédelmi projekt érdemelte ki az elismerést.

Bár az erdőtüzet általában a közbeszédben és a statisztikai elemzések során is a természeti katasztrófák közé sorolják, a valóságban Európa-, s így Magyarország-szerte is sokkal inkább az ember okozta katasztrófák csoportjába tartozik. A tűzesetek 99 százalékának keletkezése az emberhez köthető, miközben Európa és Magyarország területének 99 százalékán mi, emberek határozzuk meg a biomassza viszonyokat, a tájszerkezetet és a tájhasználatot egyaránt. Ez a tény egyrészt szomorú, másrészt viszont lehetőséget biztosít arra, hogy a megfelelő megelőzési tevékenységgel akár már rövidtávon is csökkentsük az erdő- és vegetációtüzek számát, kiterjedését, kártételét.

E cél eléréséhez nyújt segítséget a Nébih FIRELIFE programja, amely katalizátorként fogja össze az erdőtűz-megelőzésben érintetteket. A kezdeményezés hatékonyságát jól mutatja, hogy a program létrejötte óta Magyarországon a tűzveszélyes napokra eső tűzesetszám 30 százalékkal csökkent, a károsodott területek kiterjedése pedig 90%-kal mérséklődött.

 

Önmagában is óriási megtiszteltetés, hogy a FIRELIFE a mindösszesen 156 LIFE projekt közül a döntőbe kerülhetett, hiszen számos kiemelkedően jó program zajlik Európában. Az elnyert LIFE AWARD díj hatalmas elismerés számunkra, amely nemcsak az eddig elért eredményeinket méltatja, de lendületet ad munkánk folytatásához is.

Szeretnénk hangsúlyozni, hogy a díj nemcsak közvetlenül az erdész, természetvédő, tűzoltó, pedagógiai és kommunikációs szakembereket felvonultató projektcsapatot illeti meg. Az elismerés ugyanannyira szól mindazoknak az erdőgazdálkodóknak, földműveseknek, kertészkedőknek, erdőjáróknak, dohányzó gépjárművezetőknek, továbbá Magyarország minden lakosának és hazánk külföldi vendégeinek is, akik a projekt sikeréhez hozzájárultak akár csak azzal is, hogy a tüzet "óvatosan használva" elkerülték az erdőtűz kialakulását.  Felelősségteljes magatartásukat az erdők nevében is köszönjük!

A FIRELIFE kampányról a projekt saját oldalán olvashatnak részletesebben: http://erdotuz.hu/kezdolap/

 

Pfiffer Bútor Kft

FORMANCE Kft

MobileForester by Woodspring

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.