FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2020-10-20

EXPO 2020 Dubaj - magyar pavilon fából

A Magyar Pavilon fából épül. Központi témája a víz. Ugyanakkor a létesítmény érdekessége, hogy száraz technológiával készül, azaz építésénél nem használnak olyan technológiákat, amelyekhez víz kell.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

Az Egyesül Arab Emírségekben, Dubajban lesz az EXPO-2020, melyet eredetileg a 2020. október 20. és 2021. április 10. közötti időtartamra terveztek. Tehát éppen ma lett volna a megnyitója. Ugyanakkor a Covid-19 vírus miatt egy évvel később lesz, az új dátumok: 2021. október 1-én nyit és 2022. március 31-én zár. Ennek ellenére megtartják az EXPO 2020 elnevezését.

Az EXPO 2020 témája: "Connecting Minds, Creating the Future", tehát a gondolatok összekapcsolása, a jövő megalkotása.

192 ország vesz részt 438 ha területen, Dubaj déli határa mentén.

 

Az immár 2021. október 1-jén induló Dubaji Világkiállítás lesz az első alkalom, hogy az expót a Közel-Keleten rendezik. A Világkiállításon 190 ország vesz részt, hívószavai a Lehetőség, a Fenntarthatóság és a Mobilitás. A magyar részvétel páratlan lehetőség hazánk számára, hogy tovább erősítse kulturális, turisztikai és gazdasági kapcsolatát a régióval. A Magyar Pavilon központi témája, az emberiség alapvető éltető eleme, a víz. Az épület fő attrakciója olyan kiállítás lesz, melynek célja Magyarország egyedülálló gyógy- és termálvíz kincsének bemutatása, valamint az ezekhez kapcsolódó turisztikai desztinációk népszerűsítése.

 

A Magyar Pavilon látványterve:

 

 

A Magyar Pavilon gondolati ívét a makoveczi szellemiség alkotja, olyan kettős rétegű faszerkezetű épület, amely belső kupolából és az azt körülvevő külső burokból áll. A kettő között, a felfelé szélesedő térben helyezkedik el a kiállításnak teret adó spirális rámpa.

A magyar megjelenés középpontjában a víz áll, a pavilon a "víz háza". Magyarország vízben gazdag terület, a Pannon-tenger öröksége a mai napig is létezik a földkéreg alatt és felett.  A külső burok határolta területen, a spirális lejtő vonalát követve látványos és interaktív kiállítás mutatja be az egykori Pannon-tenger helyén található Kárpát-medence történetét, változatos vízkínálatát (ásvány-, gyógy-, termál-, bórvíz). Ezen belül is kiemelt figyelmet kap a fürdőkultúránk, annak esztétikai, rekreációs, gyógyászati és szociális vetülete. Láthatóak lesznek Magyarország természeti látnivalói, fürdői és turisztikai programlehetőségei. Többféle víz tematikájú installáció és technológiai megoldás segítségével, víz felhasználása nélkül segíti ezt a hatást.

 

Az épület szerkezetét próbaképpen fel is építették Magyarországon még 2019-ben. A magyar pavilont Makovecz Imre egykori tanítványa és munkatársa, Csernyus Lőrinc tervezte, az épület pedig nemcsak építésmódjával, hanem homlokzati elemeivel is illeszkedik majd a világkiállításon bemutatott magyar témához a látványterv alapján.

 

A magyarországi próba építkezés. A még nyitott szerkezet láttatni engedi, hogy a kör alaprajzú pavilon centrális eleme kupolás csarnok, körülötte pedig külső héj veszi majd körül az épületet.

 

A szerkezeti elemeket tengeri úton, illetve a világ egyik legnagyobb teherszállító repülőjével szállították Dubajba, az Expo 2020 helyszínére még 2019 őszén. A szállítás is különleges eljárást és körültekintést igényelt, mivel a szerkezeti elemek súlya több mint 560 tonna. A leghosszabb elem 18,47 méter, a legnehezebb pedig több mint 2.700 kilogramm volt.

 

A kivitelezését a West Hungária Bau és az Épkar közös cége, a WHB-Épkar végzi. A magyar szereplés teljes előirányzott költsége közel 21 milliárd forint, a lebonyolítást a 2019. márciusi kormányhatározattal alapított Expo 2020 Magyarország Nonprofit Kft. végzi a Magyar Turisztikai Ügynökség égisze alatt.

 

A különleges faszerkezetű pavilon alapkövét 2019. novemberében tették le.

2020. február 20-án érte el Dubajiban a Magyar Pavilon építésének legmagasabb pontját. Ekkor tartották a bokrétaünnepet az építők. A vezető építészt is meglepte, hogy Dubajban a fa szinte teljesen ismeretlen mint építőanyag, ezért - főpróbaként - a szerkezetet Magyarországon egyszer már összeszerelték, a helyszínen ugyanis nem lehet helyrehozni, ha valami nem a terveknek megfelelően alakul.

A világkiállítás legkülönlegesebb, legegyedibb pavilonját mintegy 100-an, köztük 17 magyar ács építi fel. A csapatot Szegletes Mihály vezeti, mindannyian nagy tapasztalattal rendelkeznek a különleges faszerkezetek építésében.

Csernyus Lőrinc a bokrétaünnepen elmondta: "A fa élő anyag, lélegzik, mozog, jelkép, szimbólum. Az építkezés történetének egyik archetípusa." Az építész, aki részt vett az 1992-es sevillai világkiállítás magyar házának díjnyertes kialakításában (melyben Makovecz Imrével dolgozott fiatal építészként), rámutatott: az organikus építészet örökségét ugyanúgy szeretné átadni a fiatalabb generációknak, mint egykor neki adta át Makovecz Imre."

 

Gőzerővel munkálkodik a WHB-ÉPKAR Kft. Dubaiban a magyar pavilon életre hívásán. Jelenleg (202. október) a homlokzatburkolás, valamint a kiállítás bejárhatóságát biztosító rámpa elektromos és gépészeti alapszerelése van folyamatban. Megkezdődött már a keményfa távtartók elhelyezése is, melyek megadják a hullámzó hatást a 14-15 m hosszú LVL burkolatnak.

Az ÉPKAR Zrt-t Különösen nagy büszkeséggel tölti el, hogy a belső kupola tetőszerkezeténél felhasznált Opeion gyűrű az ÉPKAR karcagi lakatosüzemében készült el.

 

 

2020. október eleje: Már folyik a homlokzatburkolás Dubaiban a világkiállítás magyar pavilonján.

 

 

A létesítmény érdekessége, hogy száraz technológiával készül, azaz építésénél a kivitelezők nem használnak olyan technológiákat, amelyekhez víz kell.

Forrás: mtu.gov.hu, a Magyar Pavilon FB oldala,
index.hu, magyarnemzet.hu, magyarepitok.hu,
tervlap.hu, Kemler János FB, magyarepitok.hu,
Fotók a felsorolt forrásokból.
A felsoroltak alapján összeállította: Mőcsényi Miklós

 

Pfiffer Bútor Kft

FORMANCE Kft

MobileForester by Woodspring

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.