FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2020-10-05

2329 kistelepülésen juttatnak ingyenes tüzelőanyagot a rászorulóknak

A kormány a 2020. évi szociális tüzelőanyag programhoz 5 milliárd forintot bocsát az 5000 főnél kisebb lakosságszámú önkormányzatok rendelkezésére. Kihirdették a nyertes pályázókat.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


Fotók: Botár Gergely/kormany.hu

A szociális tüzelőanyag támogatás pályázatot lebonyolító Belügyminisztérium minden érvényes támogatási igényt elfogadott.

 

A szociális tüzelőanyag program 2011 óta működik, és az ötezer főnél kisebb lakosságszámú településeken élők tüzelőanyag felhasználásához járul hozzá.

 

A nyertes önkormányzatok a támogatásból vásárolt tűzifát, illetve szenet 2021. február 15-éig osztják ki a rászorulók részére a saját szempontrendszerük szerint.


Forrás: Belügyminisztérium

Kapcsolódó cikk a SZOLJON felületén:

 

Ötvennégy megyei településre jut a fából

 

Évről évre több száz ezer rászoruló családnak nyújt segítséget a kormány a 2011 óta működő szociális tüzelőanyag program révén, melyre az ötezer főnél kisebb lélekszámú települések pályázhatnak.

 

A program célja, hogy a legrászorultabb családokat átmeneti, kiegészítő támogatáshoz juttassa, csökkentve ezáltal a háztartások tüzelőanyag-költségét. Idén ötmilliárd forintot kaptak az önkormányzatok tűzifa- vagy barnakőszén-vásárláshoz.

Megyénkben ötvennégy településen örülhetnek a segítségnek.

 

Abádszalók például kis híján hat és fél millió forint támogatáshoz jutott, melyből barnaszenet fognak vásárolni a rászorulóknak.

- Négyszáz körüli igénylőre számítunk - nyilatkozta Balogh Gyula polgármester. - Az utóbbi években szénre pályázunk, van rá igény. Fa esetén magas szállítási költséggel kell számolnunk, erre pedig nem terjed ki a támogatás. Korábban osztottunk tűzifát is, de akkor gond volt abból, hogy volt, akinek kevesebb darabszámú, de nagyobb átmérőjű jutott. A fánál többen igényelnék az önkormányzat segítségét a felaprításhoz is. Ezért a szén mellett döntöttünk, ezzel elejét vesszük a vitáknak, igazságosabban el is lehet osztani - fejtette ki a településvezető.


Fotó: Csabai István

Tiszasülyön kemény tűzifára pályáztak, több mint 4,1 millió forint támogatást nyertek e célra - tudtuk meg Nagy Richárd polgármestertől, aki elmondta, meglehetősen széles körben számítanak a faluban erre a támogatásra, hiszen ha ez a fa ha csak egy hónapra elég, már az is nagy segítség sok családnak. Arra törekednek, hogy minél többeknek tudjanak adni a tüzelőből december környékén.

 

Hunyadfalván is sok kispénzű család él, így jól jön minden támogatás. A megye legkisebb települése közel egymillió forint tüzelőtámogatáshoz jutott.

- Harminc család biztosan igényelni fogja - nyilatkozta Vékonyné Házi Eszter polgármester, aki arról is beszámolt, hogy az önkormányzat is nemrég vásárolt tűzifát a rászorulók számára, amit november elején szeretnének kiosztani, hogy legyen mivel fűteni a hideg beköszöntekor.

 

A jászdózsai önkormányzat több mint 1,3 millió forint támogatást nyert az idei szociális tüzelőanyag pályázaton.

- Barnakőszén beszerzésére igényeltünk támogatást. Az elnyert összegből négyszázharmincegy mázsát tudunk megvásárolni - mondta érdeklődésünkre Baranyi Sándor polgármester. Tavaly hatvannyolcan részesültek szociális tüzelőanyagban a községben. Ebben az évben is a testület dönt majd a benyújtott igényekről.

 

Jászboldogháza önkormányzata közel 2,2 millió forintból vásárolhat keményfát. Ebből mintegy száztizenhat erdei köbméter fát szereznek be.

- Volt olyan év, amikor szenet igényeltünk a szociális tüzelőanyag pályázaton, de tapasztalataink szerint a nyugdíjasok jobban szeretnek fával fűteni - részletezte Szűcs Lajos polgármester.

 

Kőteleken barnakőszén vásárlására fordítják az elnyert több mint 2,6 millió forint támogatást.

- Mintegy nyolcszázharminckilenc mázsa szenet tudunk ebből vásárolni, a kiosztásról a szociális bizottság dönt majd - tudtuk meg Lovász Tibortól.

A település polgármestere elmondta, hogy minden évben nagyjából háromszáz háztartásból érkezik igénylés. A szenet a tervek szerint novemberben, decemberben osztják szét, mint a településvezető elmondta, karácsonyig mindenkihez eljut a tüzelő.

 

Tószeg mintegy két és fél millió forintot nyert szociális tüzelőanyagra. Az összegből fát vásárol az önkormányzat, melyet a beadott igénylések elbírálása alapján osztanak szét.

 

Szajolban is lehet már igényelni a tűzifát. Az elnyert 3,2 millió forintból százhetven köbméter keményfát vásárolt az önkormányzat.

- Általában hatvan-hetven család szokott pályázatot benyújtani, idén december elejéig lehet beadni a szükséges dokumentumokat - mondta el Szöllősi József. A polgármester hozzátette, hogy aki nem tudja hazaszállítani a fát, annak természetesen segít az önkormányzat.

 

Míg Kengyel közel két és fél millió, Tiszabő tizenhétmillió, Tiszapüspöki pedig több mint hatmillió forintot kapott szociális célú tüzelőanyag beszerzésére.

- Körülbelül háromszáz családnak tudunk ebből az összegből tüzelőanyagot biztosítani - válaszolta kérdésünkre Bander József, Tiszapüspöki polgármestere. Elmondta, mivel ötezer fő alatti kistelepülésről van szó, az önkormányzat kizárólag állami erdőgazdaságtól vásárolhat fát, esetükben ez évek óta a NEFAG Zrt. - Egy családnak nagyságrendileg tizenkét mázsa keményfa jut, melyet egy háztartáson belül egy család vehet igénybe - tette hozzá.

 

Az idei évben kemény lombos tűzifát szereznek be a támogatásból Csépán is. - Eddig minden évben el kellett néhány igénylést utasítani, hiszen korábban kétszáz köbméter jutott a falunak, most hat és félmillió forintból háromszázhúsz erdei köbmétert szerezhetünk be. Ez az a mennyiség, amiből minden igénylőnek juthat - magyarázta Pintér Csaba Gábor, a település polgármestere.

- A NEFAG Zrt. fakitermelési munkákat végzett a térségben. A faluban van egy nagyobb depó, ahol raktározzák azt, így a szállítási költséget is megspórolhatjuk - mondta.

A héten írják ki a pályázatot, értesítik a családokat, a jövő héttől várják a kitöltött igénylőlapokat a hivatalban.

- A tervek szerint november végén, legkésőbb decemberben ki is osztjuk a megítélt mennyiséget - vázolta a folyamatot a polgármester.

 

A nyertes önkormányzatok a támogatásból vásárolt tűzifát, illetve szenet február tizenötödikéig osztják ki a rászorulók részére - saját szempontrendszerük szerint.

Forrás: SZOLJON


Pfiffer Bútor Kft

FORMANCE Kft

MobileForester by Woodspring

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.