FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2020-10-04

Budapest, Design Hét 2020. 10. 01-11.

Az idei Designhét díjazott termékei, cégei között hangsúlyosan megjelentek a faanyagból készültek, illetve faanyaggal foglalkozók. Online kiállítások, tárlatvezetések, webináriumok, videók, interjúk, offline stúdiólátogatások, kiállításmegnyitók, workshopok... október 1-től minden nap tovább bővül a program!

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

A Budapest Design Week 2020-ban október 1-11. között van.

 

 

 

 

A Magyar Formatervezési Díj a legrangosabb hazai designdíj, mely 41 éve a kiemelkedő tervezői teljesítmények elismerése - s ez egy rendhagyó évben sem lehet másként.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium nyilvános pályázatát a kezelő Magyar Formatervezési Tanács közreműködésével hirdeti meg. A díjat pályázat útján, termék, terv, vizuális kommunikáció és diák kategóriában lehet elnyerni.

Az idei pályázaton különdíjat ajánlott fel az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkársága, az Innovációs és Technológiai Minisztérium Felsőoktatásért, Innovációért és Szakképzésért Felelős Államtitkársága, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, valamint a Magyar Formatervezési Tanács.

A járványhelyzet miatt újszerű módon, online kiállításon mutatjuk be a Magyar Formatervezési Díj 2020. évi díjazott és kiemelkedő alkotásait. Külön köszönet illeti a pályázó alkotókat, szervezeteket, a bírálóbizottságok tagjait, akik a megváltozott körülményekhez rugalmasan alkalmazkodva részt vettek a díjpályázatokon.

 

 

A három díjazott termék mindegyikénél hansúlyos alkotórész a faanyag, sőt ezen belül mindhárom rétegeltlemezből van.

 

Illan függőlámpa

 

 

Az egyetlen rétegelt lemezből lézerrel kivágott síkforma a térbe lógatva egyfajta kinetikus alakzattá bomlik, miközben kiemeli az alapanyag rugalmasságát, az erezet szépségének látványát, áttetszővé és finom mozgásokra is képessé válik. A fényforrás átgondolt használata, a fa felületéről visszatükröződő meleg fény rendkívül kényelmes, pihentető szórt világítást eredményez. A fenntartható erdőgazdálkodásból származó faanyag intelligens alkalmazása különleges, meditatív jellegű tárggyá teszi.

Alkotó: Horváth Zsuzsanna

További részletek a fenti kapcsolón találhatóak.

 

Tilt chair and armchair (hajlított szék és karfás szék)

 

 

A tervező jól döntött, hogy a speciális hajlítottlemez-gyártási múlttal rendelkező Balaton Bútorgyárat választotta a bemintázásra és a sorozatgyártásra. A lábakhoz szervesen csatlakozó, egy elemből készült üléslap és háttámla ergonómiai szempontból kiérlelt vonalvezetésű. Az üléslap tapadása a lábakhoz, a háttámla támasztás nélküli megoldása maximálisan kihasználja a rétegelt lemezben rejlő rugalmas mozgást, de nem teszi bizonytalanná a használhatóságát.

Alkotó: Planbureau - Lakos Dániel

További részletek a fenti kapcsolón.

 

ZigZag Mászófalrendszer

 

 

A ZigZag elnevezésű elemes mászófal a sziklákhoz hasonló geometriájú rendszerek felépítését teszi lehetővé: tetra- és oktaéder alapú elemeiből számtalan térbeli, a természetben is előforduló alakzatokhoz hasonló tömbszerű és töredezett forma alakítható ki.

A FATÁJ szerkesztőség azt gondolja a képek alapján, hogy e terméknek is a rétegeltlemez a legfőbb alapanyaga.

Alkotók: HBH - Erdélyi Tamás, GARA Bernát, Csepregi Szabolcs

További részletek a fenti kapcsolón érhetőek el.

 

A Magyar Formatervezési Tanács különdíját is egy rétegeltlemezből készült termék, a Slé Rétegeltlemez Szánkó kapta.

 

 

A SLÉ anyagában és megjelenésében is szakít a tradicionális téli szabadidős eszközökről alkotott képpel. Az inspirációt a rétegelt lemez hajlíthatósága adta, amely a bútoriparban már jó ideje az egyik leginkább elterjedt technológia.

Alkotó: Miklósi Ádám.

A további részletek a fenti kapcsolóval találhatóak meg.

 

A nem díjazott, de kiállított művek között is több dolog készült fából.

 

 

Az üzleti pályázatot, a Design Management Díjat 2009-ben alapította a Formatervezési Tanács azzal a szándékkal, hogy elismerje és a szakma és a nagyközönség számára is bemutassa azokat a vállalkozásokat, intézményeket és szervezeteket, amelyek példaértékűen építették be a designmenedzsmentet vállalati kultúrájukba, működésüktől elválaszthatatlannak tekintik, s jelen van a stratégiai szintű döntések meghozatalában is.

Az elismerést olyan szervezet nyerheti el, amely kiemelkedő példát mutat arra, hogyan segítheti a designgondolkodás menedzsment szintű alkalmazása egy szervezet célkitűzéseinek megvalósítását, eredményes működését. A díjat jelölés, illetve nevezés útján lehet elnyerni.

A Covid-19 átrajzolta az életünket, így a díjpályázat lebonyolítását is. Idén a járványhelyzet miatt rendhagyó módon online kiállítás formájában mutatjuk be a Design Management Díj 2020. évi díjazottját és elismertjeit.

 

A Design Management esetén egy cég kapott díjat (mely faanyaggal dolgozik) és hárman kaptak elismerést, melyek egyikénél is jelentős a faanyag felhasználás.

 

Design Management Díjat kapott a PlayDesign Kft. a 2014-2020. években nyújtott teljesítménye alapján.

 

 

A döntés indoklása:

A bírálóbizottság értékelése: Plydesign 2014-2020 - A tudatosság és szellem győzelme

Az Európai Bizottság dinamikus szektorként jellemzi a bútoripart, ami annak köszönhető, hogy ideálisan lehet ötvözni az új technológiákat az innovációval, a tervezői gondolkodás kreativitásával és a kulturális örökséggel. Amikor az EU szakértői ezt a kijelentést tették, akkor olyan vállalatok lebegtek a szemük előtt példaként, mint a Plydesign.

Babits Tamás már beleszületett a bútorgyártásba, majd amerikai tanulmányokat folytatott, és hazatért a családi vállalkozásba, az évtizedes gyártói tapasztalatokkal, szakembergárdával és gépekkel bíró Licit Kft.-be. Tudatosan készült a kiváló minőségű, nagyobb hozzáadott értékű bútorok gyártására; szemléletváltást hozott a tradicionális családi faipari üzembe.

"A terméktervezés különben sem egyéni műfaj - jegyezte meg a cég másik alapítója, Kerékgyártó András egy interjúban -, hanem folyamatos párbeszéd és együttműködés, visszacsatolások sora." A tervező és a gyártó az ideális kooperáció során nem korlátozzák, hanem inspirálják egymást, hiszen céljuk ugyanaz: új terméket létrehozni. Finnországi tanulmányai során elkészített rétegeltlemez-széke volt a bizonyíték, hogy létezik olyan ember, akivel együttműködve a célokat el lehet érni. Így született a Plydesign.

De ők nem csak gondolkodtak, hanem dolgoztak és következetesen meA két alapító úgy gondolkodott, ahogy a nagykönyvben meg van írva "A sikeres vállalati stratégia" című fejezetben.gvalósították terveiket.

Hatéves működése során a szervezeti struktúrába integrált designmenedzsment-szemlélet eredményeként a 2014-ben két fővel induló vállalkozás agilis és a digitális marketingkommunikáció és projektmenedzsment eszközeit magabiztosan használó, nyitott, hattagú csapattá (ügyvezető, vezető tervező, kereskedelmi és értékesítési menedzser, projektmenedzser, PR- és marketingmenedzser, grafikus) fejlődött. Mögöttük ott a biztos gyártói háttér, az évtizedes tudás, melynek köszönhetően a cég nyitott az újításokra, rendelkezik a szükséges gépekkel és kiváló szakemberekkel, akik a tervezőasztalról a szériagyártásig juttatják el a bútorokat.

Tudják, hogy nem elég jónak lenni, jónak is kell látszani. Kommunikációjuk világszínvonalú, híven tükrözi a termékek és a cég minőségét. Biztosan támogatja az értékesítést: az árbevétel több mint 80 százaléka exportból származik. Íme, így lehet Magyarországról kilépve piacot szerezni. A Plydesign tevékenysége során nagy hangsúlyt fektet a tudásátadásra: aktívan segíti az akadémiai utánpótlást, támogatja a feltörekvő magyar designereket, továbbá elkötelezetten részt vesz a designérzékenyítő céllal rendezett kerekasztal-beszélgetéseken és workshopokon.

Kijelenthetjük, hogy tevékenységük hosszú távon a hazai bútoripar fellendülését ösztönzi, és követendő példaként szolgál. A mai magyar bútorgyártásban oly kevés a saját termék, miközben a Plydesign a bizonyíték arra, hogy a bérmunka és az olcsó tömegcikkek útvesztőjéből a designszemlélet és a magas minőségű bútorgyártás jelenti a kiutat.

 

További részletek találhatóak még a fenti kapcsolón.

 

A Design Management Díj három elismertjének egyike a Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra Kft.

 

 

Az elismerés indoklásának egy részlete:

Magyarország legnagyobb, európai szinten is jegyzett orgonaépítő műhelyében olyan képzett szakemberek dolgoznak, akik ennek a nagy múltú műfajnak minden lépését mélyrehatóan ismerik. A manufaktúrában készülő hangszerek mind egyedi tervezésűek, így tökéletesen illeszkednek az adott templomtérbe, hangversenyterembe, zeneiskolába vagy éppen kápolnába.

További részletek a fenti kapcsolón.

Forrás: designhet.hu

 

Pfiffer Bútor Kft

FORMANCE Kft

MobileForester by Woodspring

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.