FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2020-09-29

Ipolyerdő: Együtt a természetes erdőkért határmenti projekt zárása

Az Ipoly Erdő Zrt. és határon túli partnere, a szlovákiai LESY SR az SKHU/1601/1.1/010. sz. "Együtt a természetes erdőkért" INTERREG pályázat az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretében újabb projektet valósított meg.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

 

Az Ipoly Erdő Zrt. és határon túli partnere, a szlovákiai LESY SR az SKHU/1601/1.1/010. sz. "Együtt a természetes erdőkért"  INTERREG pályázat az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretében újabb projektet valósított meg.

 

Szlovák-magyar tanulmányút Zólyomban.

 

A jelenlegi "Együtt a természetes erdőkért" pályázat a határmenti régiókban korábban sikeresen zárult  HU-SK FOR FORESTS pályázat folytatásaként tovább erősítette az együttműködést a szlovák és a magyar állami erdőgazdálkodók között. A projekt összekötötte a regionális kezdeményezéseket az erdőgazdaságok és az együttműködő régiók környezeti fejlesztése érdekében.

 

 

A két éves munkafolyamat alatt a partnerek arra törekedtek, hogy a homogén, egykorú erdőket őshonos, több fafajból álló, heterogén erdőállományokra alakítsák át. A projekt szakmai célkitűzése szerint, olyan erdőművelési munkák és erdővédelmi intézkedések valósultak meg, amelyek eredményeképpen az erdő tartamosan tudja betölteni a társadalom által igényelt gazdasági, védelmi és közjóléti szerepét.

 

 

Az Ipoly Erdő Zrt. kezelésében lévő erdőterületeken az akác állományok nagy mértékben veszélyeztetik az őshonos erdőket, mint természeti örökséget. A pályázatnak köszönhetően az akác állományok átalakítása elkezdődött, ezekre a területekre őshonos, természetszerű tölgy és cser állományok kerültek. Az erdőgazdaság szakemberei 11 község határában, mintegy 1.000 hektáros területet mentesítettek az akác fertőzöttségtől, 46 hektáron több mint 500 ezer cser és tölgy csemete került elültetésre.

 

A csővári játszótér

 

A pályázatnak köszönhetően a felnövekvő generáció egy 6 elemből álló, tematikus fa játszótéren ismerkedhet az erdő világával.

A LESY SR az erdőnevelés során az őshonos fafajok folyamatos megsegítését  végezte el oly módon, hogy az erdőápolási technológiában speciális megoldásokkal távolította el a nemkívánatos cserjéket és fafajokat.

 

Tölgy-cser szerkezetátalakítás akác után.

 

A pályázat megvalósításával Magyarországon és Szlovákiában erdei játszótér, új tanösvény, erdei pihenő és kirándulóhelyek létesültek, így a pályázati partnerek bíznak benne, hogy a jövőben mindezeknek köszönhetően élénkül a kirándulási kedv, növekvő számokat mutatnak a közjóléti és turisztikai látogatói adatok az érintett régiókban.

A pályázat teljes költségvetése 778.106,52 euro volt, ebből az Ipoly Erdő Zrt. mint vezető partner 411.324,20 euro, a LESY SR. 366.782,32 euro összegben valósította meg a pályázatban meghatározott célokat.

 


 

Az Ipoly Erdő Zrt. Pest és Nógrád megyében, több, mint 64 ezer hektár állami erdőterületen gazdálkodik. E működési terület hazánk legerdősültebb tája. Magába foglalja a Börzsöny hegységet és a Cserhátot - benne a Karancs és a Medves kistájat, valamint érinti a Gödöllői-dombvidéket is. A Társaság által kezelt erdők 64 százaléka természetvédelmi oltalom alatt áll. Az Ipoly Erdő Zrt. fő tevékenységei az erdő- és a vadgazdálkodás, valamint turisztikai és közjóléti  szolgáltatások.

A térség különlegességét többek között a Börzsöny legjellemzőbb társulásai, az elegyes kocsánytalan tölgyesek, a gyertyános-tölgyesek és a középhegységi bükkösök adják. A Cserhátban jelentős kiterjedésűek a jellemzően sarj eredetű, tölgy elegyes cseresek és a többszörösen sarjaztatott akácosok. Az erdőfelújítás munkálataival érintett terület eléri az évi háromezer hektárt. Az erdők megújítását az őshonos fafajok természetes újulatára alapozzák. Kiterjedten alkalmazzák a folyamatos erdőborítást támogató gazdálkodás korszerű módszereit is. Alapelvük, hogy beavatkozásaik a lehető legkisebb környezeti terhelést jelentsék az erdő életében - valamint, hogy a tevékenység eredményeként, vagyonkezelt erdeik ökológiai és gazdasági értéke egyaránt gyarapodjon. Az erdők hosszú távú fennmaradását, fenntartható fejlődését az erdészeik nem csupán közvetlen szakmai tevékenységükkel garantálják - a jövő nemzedékek környezeti nevelését szolgálva, aktívan részt vesznek az ifjúság környezettudatosságának kialakításában is. A Társaság fontos stratégiai célja: közelebb hozni a társadalmat az erdőhöz. Ezt szolgálja a környezetkímélő erdei turizmus valamennyi válfajának támogatása, ezért kiterjedt közjóléti és turisztikai infrastruktúra-hálózatot működtetnek.

 

A LESY SR Erdőgazdálkodási Állami Vállalatot a Szlovák Földművelésügyi és Régiófejlesztési Minisztérium alapította.  A vállalat célja a közérdekek ellátása, legfőbb feladata pedig a Szlovák Köztársaság tulajdonában lévő erdei és egyéb vagyon kezelése. Az állami vállalkozás a szlovák erdők közel 45% -át kezeli. A fenntartható gazdálkodás révén minden erdészeti funkció kiegyensúlyozott teljesítését megvalósítja. A vállalat működésének nemzetközi elismerése az a tény, hogy a LESY SR által kezelt teljes erdőterület PEFC vagy az FSC rendszer szerint tanúsított, A LESY SR ennek a tanúsítási folyamatnak a vezetőjévé vált Szlovákiában, amely alapján biztosított az erdészeti munka magas minősége.

 


 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

A jelen sajtóközlemény tartalma nem képviseli az Európai Unió hivatalos álláspontját.

Forrás: Ipolyerdő Zrt.

 

Pfiffer Bútor Kft

FORMANCE Kft

MobileForester by Woodspring

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.