FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2020-09-21

A Szilvásváradi pisztránggal bővült a földrajzi árujelzővel védett magyar termékek köre

Az Európai Bizottság első alkalommal részesített oltalomban egy magyar édesvízi hal elnevezést. A Szilvásváradi pisztráng oltalom alatt álló földrajzi jelzésként történő bejegyzését tanúsító oklevelet Janusz Wojciechowski mezőgazdaságért felelős biztos adta át Nagy István agrárminiszternek a Mezőgazdasági és Halászati Tanács szeptember 21-i brüsszeli ülése előtt.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

 

A Szilvásváradi pisztránggal együtt 61-re emelkedett azoknak a magyar agrártermékeknek a száma - beleértve a mezőgazdasági termékeket, élelmiszereket, borokat és szeszes italokat - amelyek földrajzi árujelzője az Európai Unióban oltalmat élvez.

 

 

"Büszkeséggel tölt el, hogy az uniós oltalomban részesített magyar termékek köre egyre bővül. Ezek a kiváló minőségű termékeink az egész Európai Unióban és a harmadik országokban is öregbítik hazánk hírnevét. Úgy gondolom, hogy az egész magyar akvakultúra ágazat számára nagyon komoly elismerés, hogy a Szilvásváradi pisztráng első magyar édesvízi halként felkerült a földrajzi jelzések közé. Reményeim szerint ez a lista hamarosan újabb magyar termékekkel bővül"- mondta az agrárminiszter.

 

 

A Szilvásváradi pisztráng elnevezés az Agrárminisztérium Földrajzi Árujelzők Programjának eredményeként 2018-ban átmeneti nemzeti oltalmat kapott. A Program célkitűzése az agrárgazdasághoz kötődő földrajzi árujelzők számának növelése, valamint az, hogy a termelői közösségek éljenek az oltalom nyújtotta lehetőségekkel, és élvezzék azok előnyeit. Az oltalom alatt álló földrajzi nevek azt jelzik, hogy a termék egy adott helyről vagy régióból származik, és különleges minőségét, hírnevét vagy egyéb jellemzőjét földrajzi eredetének köszönheti. Az oltalom emellett védelmet biztosít a megtévesztő piaci visszaélésekkel szemben is, mivel az oltalom alatt álló termékek előállítása kizárólag a termékleírásban meghatározott módon és megadott földrajzi területen történhet. Az oltalmat a termék csomagolásán feltüntetett uniós szimbólum is jelzi.

"A földrajzi árujelzők használata komoly gazdasági potenciált jelent, hiszen jelentősen növeli a termék hozzáadott értékét. A Földrajzi Árujelzők Programjának keretében további 23 magyar termék földrajzi árujelzőjének uniós elismerése van folyamatban: ezek elsősorban mezőgazdasági termékek és élelmiszerek, valamint regionális pálinkák" - mondta  Nagy István.

 

 

A Szilvásváradi pisztrángot a Bükki Nemzeti Park területén elhelyezkedő Szalajka-völgyben kialakított pisztrángtenyésztő medencékben szaporítják és nevelik, amelyek vizét a közvetlen közelben eredő, hideg vizű karsztforrások biztosítják. A tenyészmedencék alacsony hőmérsékletű vizének köszönhetően a pisztrángok étvágya kisebb, lassabban növekszenek, ettől lesz a pisztránghús az átlagosnál keményebb, tömörebb és zsírszegényebb. Az Egererdő Zrt. által kezelt állami erdőkben fakadó források által biztosított folyamatos friss vízutánpótlás pedig megakadályozza az iszap mellékíz kialakulását. A Szilvásváradi pisztráng húsának sajátos minőségi jellemzői a természeti adottságoknak és a több generáció által összegyűjtött pisztrángnevelési tapasztalatoknak köszönhetők.

Forrás: Agrárminisztérium és drnagyistvan.hu
Dr. Nagy István FB oldala
Fotó a miniszterről: Gál Péter
Fotó a pisztrángról: gi.gov.hu

Kiegészítés:

 

A FATÁJ szerkesztőség ismeretei szerint az Egererdő Zrt. tulajdonában (vagyonkezelésében) van a pisztrángtelep, melyet az erdőgazdaság ad bérbe a telepet működtető alvállalkozónak. A Szalajka-völgyben és az ottani állami erdőkben az Egererdő Zrt. az erdőgazdálkodó.

 

A "Szilvásváradi pisztráng" részletes bemutatása.

 

A Földrajzi árujelzők program.

 

A Wikipédia Szalajka-völgy szócikkének részlete:

A Szalajka-patakban már hosszú ideje vadon él a sebes pisztráng, aminek szaporítása érdekében a patak medrét több helyen visszaduzzasztották, mesterséges neveldéket alakítottak ki. A völgyben mintegy 100 éve tenyésztik a pisztrángokat. Helyi specialitás a füstölt, sült pisztráng. Ezen kívül csak egy hasonló pisztrángkeltető telep működik még a Bükkben, az Lillafüred közelében van.

 

Sáfrány László, a Sáfrány Pisztrángtenyészet és Halfüstölde Bt. tulajdonosa: "A több mint százéves Szalajka-völgyi pisztrángtelepnek édesapám volt a vezetője, amikor 1990-ben egy családi vállalkozás keretein belül kezdtük el működtetni. ..." Forrás: Origó

 

Kérelem a "Szilvásváradi pisztráng" (OFJ) földrajzi árujelző bejegyzéséhez (Készült 2018. májusában.)

A kérelmező csoportosulás bemutatása: Sáfrány Pisztrángtenyészet és Halfüstölde Bt.

 

 

Pfiffer Bútor Kft

FORMANCE Kft

MobileForester by Woodspring

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.