FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2020-09-17

Megújult a Tolnai Zöldút központja

A Tolnai-hegyhát legjelentősebb turisztikai létesítménye a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. által működtetett Lengyel-annafürdői Turisztikai és Természetismereti Központ.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


Gőbölös Péter, a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. vezérigazgatója, Kovács Pál, a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár, Dalvári Vince Gábor, az Agrárminisztérium erdőgazdálkodási főosztályvezetője, Herczeg Lilla, a Decathlon Magyarország vállalati kommunikációs vezetője és Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos (b-j) Fotók: MTI/Sóki Tamás

A létesítmény a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Programnak köszönhetően, két ütemben, összesen 42 millió forint támogatással született újjá, melynek ünnepélyes átadójára 2020. szeptember 15-én került sor. A Lengyelannafürdői Turisztikai és Természetismereti Központ fejlesztését a környezettudatosság és a fenntarthatóság jegyében végezték el, amely alacsonyabb környezeti terhelést, a másodlagos nyersanyagok használatát, valamint a rövid ellátási láncok létrejöttét célozták.

 

A Tolnai-hegyhát legjelentősebb turisztikai létesítménye a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. által működtetett Lengyel-annafürdői Turisztikai és Természetismereti Központ. Az intézmény több elismerést kapott az elmúlt időszakban, mint például a Dél-Dunántúl Turizmusáért Díjat és az Év Ökoturisztikai Látogatóközpontja III. helyezés elismerését 2011-ben, Legszebb Kis Hotel kitüntető címet 2015-ben. Az intézmény a Tolna megyét átszelő piros turistaútvonal mentén fekszik és a Tolnai Zöldút központja. A térség kulturális, természeti és gasztronómiai értékeinek felkarolása mellett legjelentősebb tevékenysége a környezeti nevelés és az erdészeti erdei iskola működtetése. A gróf Apponyiak egykor kedvelt üdülőhelyén ma turistaház és erdei iskola is működik.

"Csak olyan fejlesztéseket valósítunk meg, amelyre a természetszerető embereknek igényük van, és azok harmonikusan épülnek be a természet szövetébe. Másik fontos szempont, hogy az így létrejövő emberi tevékenység eredménye ne csak beilleszkedjen az ökológiai rendszerbe, hanem fenntartható is legyen. Alapelvünk az, hogy amit az embereknek készítünk azok szeretettel jöjjenek létre, és nekik készüljenek el. Az ezen irányelvek mentén létrejövő fejlesztésekben az emberek évtizedek múltán is szeretnek ott tartózkodni, jó ott lenniük. Büszke vagyok arra, hogy az utóbbi időszakban létesült minden beruházásunk ilyen, az erdei kápolnáktól egészen a most átadott objektumokig" mondta el ünnepi beszédében Gőbölös Péter, a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. vezérigazgatója.

A hangulatos, vörösfenyő-rönkökön álló, akadálymentesített vendégház, illetve a vendégház mellett működő erdei iskola jelentős funkcionális bővítésen, modernizáción és minőségi fejlesztésen ment keresztül. Az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda támogatásának köszönhetően a szakemberek 10 plusz férőhelyet alakítottak ki új apartmanok létrehozásával. Új vizesblokkokat létesítettek, megújult a turisztikai fogadóépület berendezése, és megtörtént a teljes központ energiatakarékos térvilágításának kialakítása is. Mindezeken felül megújították a külső és a belső nyílászárókat, kicserélték a tetőhéjazatot, bővítették a szennyvíztisztító rendszerét, valamint komposzt WC-k telepítésére is sor került.

Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos a rekonstrukció kapcsán elmondta, hogy "a támogatási programnak köszönhetően mára szinte természetes, hogy heti rendszerességgel újulnak meg hazánkban a turistaházak. Fantasztikus látni azt az elkötelezettséget és azt a költséghatékony forrásfelhasználást, amellyel az erdészetek, a nemzeti parkok végzik a munkájukat, akiknél az elmúlt évtizedben folyamatosan egyre nagyobb hangsúly helyeződött a közjóléti feladatok ellátására. Erre azért van nagy szükség, hogy a következő generációval is megszerettessük a természetjárást, kialakítsuk bennük a természet szeretetét. Ehhez pedig elengedhetetlen a megfelelő, színvonalas infrastruktúra kialakítása. 2010 óta 150 turista-, erdei- és kulcsosház újult meg Magyarországon, és csak az idei évben további 51 megújulását támogatjuk."

A közel 100 hektáros, természetszerű erdőgazdálkodási módszerrel kezelt parkerdő közepén, öreg bükkfák tövében ered az Annaforrás, amely a Kőris-völgyi patakot és azon keresztül az erdővel körülvett pihenőtó természetes vízellátását biztosítja. A parkerdőben horgászati és csónakázási lehetőség, biciklikölcsönzés, vadaspark, tanösvények, szabadtéri kemence, grillező- és tűzrakóhely, kilátó, erdei pihenők, erdei büfé, interaktív játszva-oktató eszközök segítik a szabadidő hasznos eltöltését. Képzett túravezetők révén természetismereti és kulturális túrákon lehet részt venni, kézműves foglalkozásokat, lovas programokat, játékos vetélkedőket is tartanak turistacsoportok, gyerekes családok és egyéni látogatók számára egyaránt.

"Nagy szükségünk van az ilyen, és az ehhez hasonló fejlesztésekre, különös tekintettel a mostani helyzetben, amikor a hazai turizmus, a természetjárás kiemelt szerepet kap. Meg kell mutatnunk az embereknek, hogy a népszerű és felkapott helyeken felül is vannak hazánknak olyan csodálatos régiói, amit érdemes a természeti kincseivel és egyéb látnivalóival együtt megmutatni és felfedezni" osztotta meg gondolatait Kovács Pál, a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár, aki hozzátette, hogy egy ilyen környezetben válik egyértelművé, hogy mekkora szükségünk van a természetre, a változatos élővilágra és az éltető oxigénre, melynek megőrzéséért az energiaszektor is óriási felelősséggel tartozik.

Azonban fontos, hogy a hazai turistaházak megújulásáról a látogatóknak, kirándulóknak tudniuk kell, hiszen a fejlesztések csak így érhetik el valódi céljukat. Az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ az Ipoly ErdőZrt.-vel közösen publikálta, és az eseményen mutatta be legújabb kiadványát, amely a Természetjáró szálláshelyek erdőn-mezőn címet viseli. Ebben a 7 kötetes gyűjteményben 213 db turista-, erdei- és kulcsosház bemutatásra kerül sor az ország egész területéről. A kiadvány nyomtatott formában a Decathlon Magyarország áruházaiban lesz elérhető ingyenesen október elejétől, elektronikusan pedig az aktivmagyarorszag.hu weboldalról tölthető majd le.

 

Herczeg Lilla, a Decathlon Magyarország vállalati kommunikációs vezetője a gyűjtemény kapcsán úgy nyilatkozott, hogy "ezzel a kiadvánnyal egy olyan igényes összefoglalót fogunk tudni a vásárlóinknak bemutatni, amely régóta hiánycikk volt. Hiszünk abban, hogy az aktív életmód rövid távon gyógyszer, hosszú távon prevenció, melyet az ilyen publikációk hatékonyan támogatnak."


Forrás: GYULAJ Zrt.

 

Pfiffer Bútor Kft

FORMANCE Kft

MobileForester by Woodspring

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.