FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2020-09-17

Tudnivalók homlokzati nyílászárók gyártóinak

Magyarország EU-hoz csatlakozása változásokat hozott a szakterületet szabályozó előírásokban. Új jogszabályokkal és műszaki előírásokkal kell megismerkednie a faipari termékeket gyártó vállalkozásoknak a szabályok követéséhez.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

A magyar szabványokat felváltva a külső homlokzati ablakok, erkélyajtók, tetőablakok és bejárati ajtók esetében harmonizált európai termékszabvány[1] lépett életbe, mely a termékek CE-jelölésének alapját képezi. Hasonló módon termékszabványa van a garázskapuknak, ipari kapuknak[2]  és a függönyfalaknak[3]  is. A szakterületre vonatkozó szabványok megkereshetők a Magyar Szabványügyi Testület honlapján az ingyenes szabványjegyzék ICS 91.060.50 Ajtók és ablakok fejezetéből, vagy a szabványcím szerinti keresésben keresőszavak segítségével.

 

 

1. ábra Szabványkereső felület az MSZT honlapján

 

Az építési termék direktíva (CPD) európai 305/2011/EU számú építési termék rendelettel - az angol Construction Product Regulation kifejezés alapján CPR, - való felváltása[4] jogi szempontból újra szabályozta az építési termékek gyártásának és forgalomba hozatalának kereteit. Ennek hatására módosult az Építésügyi Törvény[5] és az európai rendelet előírásainak kiegészítéseként megjelent a 275/2013. (VII. 16.) számú Kormányrendelet[6], mely a beépíthetőséggel kapcsolatos kérdésekre is választ ad. A jogszabályok szövege hatályos állapotban elérhető a Nemzeti Jogszabálytár honlapján.

Az építési termékek gyártóinak 2013. július 1-e óta a harmonizált szabvánnyal rendelkező termékek esetében a 305/2011/EU rendelet III. melléklete szerinti teljesítménynyilatkozattal kell igazolnia a gyártott termékek teljesítményét. (Megjegyzés: Teljesítménynyilatkozatról szóló írás már 2014-ben megjelent és megtalálható a faipar.hu cikkarchívumában.) Az említett harmonizált szabványok jegyzéke az egyes termék irányelvekhez kapcsolódóan az Európai Bizottság NANDO információs rendszeréből[7],  listázható.

 

 

2. ábra: Az építési termékek (Construction products) rendeletével harmonizált szabványok listázhatók a NANDO adatbázisból

 

A termékszabványban felsorolt teljesítményjellemzőhöz kapcsolható osztályozás és számszerű értékek meghatározása egy típusvizsgálat keretében történhet. A típusvizsgálat általános esetben - a 305/2011/EU rendelet V. melléklete szerinti 3. teljesítmény állandóság értékelési rendszer szerint,- bejelentett vizsgálólaboratórium által végzett és Első Típusvizsgálati Jegyzőkönyvben kerül dokumentálásra. A NANDO adatbázisban a termékszabványhoz kapcsolódóan kikereshetők a bejelentett szervezetek (Notified Body-NB) és az országok kijelölt műszaki értékelést végző szervezetei (Technical Assesment Body-TAB). Köztük az ÉMI Nonprofit Kft. központi laboratóriuma NB1415 számon.

 

 

3. ábra: A bejelentett szervezetek, akkreditált laboratóriumok listája a NANDO szerveren

 

Az első típusvizsgálatnak ki kell terjednie a termékszabványban meghatározott alapvető jellemzőkre - ez ablakok esetében a hat tulajdonság a 23 jellemzőből, - melyet mintatesteken végzett laboratóriumi vizsgálatok és számítások igazolnak.

A terméktípus műszaki dokumentációjának való megfelelést, - és az első típusvizsgálaton átesett mintapéldánnyal való termékazonosságot - a termékgyártó által bevezetett és folyamatosan végzett üzemi gyártásellenőrzési rendszer (ÜGYE) igazolja. E két feltétel együttes teljesülése esetén a termékgyártó elhelyezheti a terméken vagy annak csomagolásán a termékszabvány mintája alapján elkészített CE-jelölést. A tulajdonságok tehát gyártási sorozat, megrendelés szinten igazoltak lehetnek.

A teljesítménynyilatkozatban közölt műszaki jellemzők alapján adott építményben való felhasználhatóságot az építész által összeállított műszaki leírással, vagy a beépítési helyszín által meghatározható követelményértékkel való összevetés útján lehet eldönteni. Ablakok és bejárati ajtók esetén az MSZ 9333:2011 szabvány[8] melléklete tartalmaz követelményértékeket a beépítési magasság és a beépítettségi elhelyezkedés alapján, mely a szélterhelés értékéből következően van megállapítva.

Az utóbbi időszakban a nyílászárók kiválasztásának legfontosabb szempontjává a szerkezeti kialakításon felül a beleépített üvegszerkezet típusa vált. Az egyre szigorodó követelményeket az épületek energetikai jellemzőit meghatározó 7/2006 számú TNM rendelet módosításai jelentik. Jelenleg a lakosság számára forgalmazható nyílászárókra vonatkozó költségoptimalizált követelményszint követelményértéket az 5. melléklet tartalmazza.

 

 

4. ábra: A nyílászárókra, üvegezésekre érvényes követelményértékek. A költségoptimalizált követelményszint hőátbocsátási tényezőre vonatkozó követelmények a 7/2006 TNM rendelet 5. mellékletében.

 

A jövőben széles körben alkalmazandó közel nulla energiaigényű épületekben is a költségoptimalizált követelményszint szerinti nyílászárók kellenek. A teljes szerkezetre vonatkozó 1,15 W/m2K hőátbocsátási tényező és üvegezésre vonatkozó 1 W/m2K hőátbocsátási tényező teljesítése sokszor a megszokottól eltérő szerkezeti kialakítással lehetséges. A végeselem módszerrel végzett energetikai számítások szerint az üvegosztó bordák, az osztóbordák hatásaként tizedekkel rosszabb eredmények születnek. Még a kétszárnyú kialakítás csomópontja is rontja az ablakegységnek számító 123 x 148 cm-es méretre általában MSZ EN ISO 10077-1 módszer szerint egyszerűsített számítással meghatározott hőátbocsátási értékeket.

Az energetikai optimalizálásra vonatkozólag számtalan újítás született és volt látható az utóbbi évek szakkiállításain. Az értékek javításának egyik módja a beépítési csomópont átdolgozása oly módon, hogy a tok a falkávában takarásba kerüljön. A profil anyagának vastagításán felül azok ásványi anyagokkal való kombinálása is megjelent egyes típusoknál. A tartósság növelését is megcélzó módja lehet az alumínium borítás alkalmazása.

 

 

1. fotó: Hőátbocsátásra optimalizált szerkezeti kialakítású ablakprofil a FENSTERBAU kiállításon

 

A téma iránt érdeklődők további információkat találhatnak a faipar.hu cikkarchívumában és az ÉMI Nonprofit Kft. honlapján a Tudásbázis menüpont alatt található Publikációk, multimédia tartalmak között értelemszerű keresőszók használatával. A CONSTRUMA építőipari szakkiállításra összeállított EMILI tájékoztató kiadványok is segítséget adhatnak a további információszerzésben.

Írta: Papp Imre, szakértő mérnök
ÉMI Nonprofit Kft.
nyílászáró szakértő (MMK-13-4917)
ipapp@emi.hu
Tel: +36-30-307-4264

 

 

További információk, szabályozások /Irodalomjegyzék/:

[1] MSZ EN 14351-1:2006+A2:2017 jelű Ablakok és ajtók. Termékszabvány, teljesítőképességi jellemzők 1. rész: Tűzálló és/vagy füstgátló tulajdonság nélküli ablakok és külső bejárati ajtók című termékszabvány (Angol nyelvű)

[2] MSZ EN 13241:2003+A2:2017 Ipari kereskedelmi és garázsajtók, kapuk. Termékszabvány, teljesítőképességi jellemzők (Angol nyelvű)

[3] MSZ EN 13830:2015 Függönyfalak. Termékszabvány (Angol nyelvű)

[4] 89/106/EGK Építési Termék Irányelv (CPD) és utódja az Európai Parlament és a Tanács 305/2011/EU Rendelete (CPR)

[5] 1997. évi LXXVIII. törvény az épített környezet alakításáról és védelméről

[6] 275/2013. (VII. 16.) Korm. rendelet az építési termék építménybe történő betervezésének és beépítésének, ennek során a teljesítmény igazolásának részletes szabályairól

[7] New Approach Notified and Designated Organisations  (NANDO)
http://ec.europa.eu/growth/tools-databases/nando/ -az Európai Bizottság számítógépes  információs rendszere

[8] MSZ 9333:2011 jelű Ablakok és külső bejárati ajtók alkalmazási előírásai

[9] 7/2006. (V.24.) TNM rendelet az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról (Jelenlegi szövegállapot: 2016.01.01-től)

 

 

 

 

Pfiffer Bútor Kft

FORMANCE Kft

MobileForester by Woodspring

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.