FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2020-09-16

Drónok vehetik fel a harcot az erdőirtással szemben

Az erdők elpusztítása súlyos fenyegetést jelent bolygónk számára. A mesterséges intelligencia és fejlett technológiai eszközök segítségével azonban minden eddiginél hatékonyabb megoldások állhatnak rendelkezésre ahhoz, hogy felvegyük a harcot ezzel a világszintű problémával.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


A Lenovo nagyteljesítményű számítógépeivel járul hozzá a küzdelemhez: segítségükkel a szakemberek fejlett elemző rendszerek és drónok alkalmazásával, emberi érintés nélkül tanulmányozhatják az erdők állapotát, ezáltal részletes képet kapva a megoldás kidolgozásához.

 

A fák bolygónk őrzői: biztosítják a talaj stabilizációját, menedéket nyújtanak az állatoknak, de ami még fontosabb, oxigént termelnek számunkra. Létfontosságú erdőinket azonban folyamatosan súlyos veszély fenyegeti a természeti katasztrófák, az éghajlatváltozás és nem utolsó sorban az ember által okozott károk miatt. Utóbbiak közé tartoznak a mezőgazdasági tevékenységek, az urbanizáció és fakitermelések növekedése.

Bolygónk jelenleg 30%-át a fás területek teszik ki, azonban ezek kiterjedése folyamatosan csökken. Az elmúlt évek becslései alapján az utóbbi 25 évben közel másfél millió négyzetkilométerrel, vagyis több, mint Dél-Afrika teljes területével csökkentek a fákkal borított területek. Képzeljük csak el, minden egyes percben 27 futballpálya nagyságú területet veszítünk el az erdőírtások következtében.

 

A technológia fejlődésével azonban az életet jelentő fák védelme minden eddiginél hatékonyabb lehet. A Lenovo támogatásával egy lengyel csapat, a byteLAKE, mesterséges intelligencia (AI) és nagyteljesítményű számítógépek segítségével dolgozta ki azt a programot, amely képes lehet felvenni a harcot az erdőírtással szemben. Az Ewa Guard egy olyan AI által vezérelt rendszer, amely lehetővé teszi, hogy emberi érintés nélkül gyorsan, és a korábbinál sokkal hatékonyabban vizsgálják meg a fák aktuális állapotát.

"A kiirtott fák helyett új fákat kell ültetni. Sokan gondolják úgy, hogy ez az egyértelmű megoldás az erdőírtásokkal szemben. Ez azonban egy jóval komplikáltabb." - mondta el Marcin Rojek, a program egyik társalapítója. "Az új fák ültetése esetén elengedhetetlen, hogy bizonyos időközönként megvizsgáljuk a növények aktuális állapotát. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy akár egy kis mértékű emberi beavatkozás is képes arra, hogy kárt tegyen a növekvő fák környezetében. Ezt figyelembe véve egy olyan megoldást szerettünk volna kidolgozni, amely képes arra, hogy emberi érintés nélkül végezze el ezeket a felméréseket, vizsgálatokat. Nem könnyű megtanítani egy számítógépet arra, hogy a távolból ennyire részletesen beazonosítson és megvizsgáljon egy fát, a Lenovo segítségével azonban ez a folyamat gyorsabb és pontosabb, mint valaha.

 

A nagyteljesítményű ThinkSystem szervereknek köszönhetően ugyanis a rendszerek felkészítésére szolgáló, eredetileg két hetesre tervezett training időt mindössze hat órára tudtuk csökkenteni. A konfiguráció további bővítésével pedig elképesztő magasságokba törhetünk az eredményeket illetően. A program segítséget nyújt továbbá az erdőgazdálkodók és környezetvédelmi szervezetek számára is, hiszen a technológia segítségével nemcsak a fafajták pontos meghatározására lesznek képesek a drón által begyűjtött információk alapján, de megkülönböztethetik a beteg fákat egészséges társaiktól, és pontosan felmérhetik azokat a pontokat, ahol a fák nagyobb eséllyel pusztulnak ki vagy válnak beteggé.

 

A Lenovo és a lengyel byteLAKE csapata az erdőírtás globális problémájának megoldását a lehető legrészletesebb megismerésben látja. Bolygónk erdőinek 46%-a pusztult el azóta, hogy az emberek fakitermelésbe kezdtek. Ahhoz, hogy ennek egy részét helyreállíthassuk, az emberek kezébe kell adni a fejlett technológia kínálta eszközöket és lehetőségeket.

 

 

Forrás: sg.hu

 

Pfiffer Bútor Kft

FORMANCE Kft

MobileForester by Woodspring

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.