FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2020-09-14

Fa kívül és belül - kiállítás Zalaegerszegen

A Fa kívül és belül címmel a VI. Zalaegerszegi Országos Faműves Pályázatra beérkezett munkákból nyílt kiállítás pénteken a zalai megyeszékhelyen, a Gébárti Kézművesek Házában.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


Fotó: Katona Tibor/Zaol

A tárlaton a fakéreg feldolgozását megjelenítő tárgyakat, faesztergályos munkákat, valamint a naiv szobrászat alkotásait mutatják be - mondta el szerdán az MTI-nek Skrabut Éva, a Zala Megyei Népművészeti Egyesület elnöke.

 

A felhívásra az ország minden térségéből - Kelet-Magyarországtól kezdve Zaláig - érkeztek pályamunkák. A faesztergályozás kategóriában a tálakon, használati tárgyakon kívül tartóval ellátott karmesteri pálca és néhány hangszer is látható lesz a kiállításon. A hosszú furulyák és a dudák néhány alkatrésze is kézi faesztergályozással készült.

 

A naiv szobrászat (népi szobrászat) tradicionálisan a pásztorművészethez kapcsolódik, hiszen a pásztoremberek a használati tárgyak mellett faragott életképeket is készítettek. A fiatalabb generáció a tradíciókra építve, modernebb kidolgozást alkalmaz - fejtette ki Skrabut Éva.

 

A fakéregből különböző méretű tárolóedények készültek: a tárgyak közt hagyományos terménytárolók és a mai gasztronómiai kultúrához méretezett kisebb fűszer- és gyógynövénytárolók, díszesebb ékszertartók is megjelennek. Az alkotók a Magyarországon fellelhető szinte valamennyi fa kérgét megmunkálták, emellett még a kobaktök külső rétegéből is készítettek pályamunkákat.

Az innovációs díjat a fakéreg kategóriában az a fafaragó nyerhette el, aki alapanyag-választásban, technikai megoldásban, valamint a tárgyak funkciójában egyedit alkotott.

 

A természetes alapanyag, a fakéreg sokoldalú felhasználása a központi témája a szeptember 11. és 13. között tartandó, Kéregbe gurulunk. című konferenciának is. Szombaton Jankovics Tamás, a népművészet mestere a magyar kéregművesség alapanyagairól, Kiss Nóra etnográfus pedig a zalai kéregedényekről tart előadást. Szabó Zoltán etnográfus előadásán a fakéregből készült hangszereket ismerhetik meg a tárgyalkotó népművészetben tevékenykedő fafaragók. A kéregmegmunkálási technikákat népi iparművészek mutatják be.

 

A Fa kívül és belül című tárlat szeptember 23-ig tekinthető meg a zalaegerszegi Gébárti Kézművesek Házában. A pályamunkákból október 7-én Budapesten, a Hagyományok Háza, Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban nyílik kiállítás.

Forrás: kultúra

 

Pfiffer Bútor Kft

FORMANCE Kft

MobileForester by Woodspring

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.