FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2020-09-11

Design Hét - 17. Budapest Design Week

Az immár már 17-ik alkalommal rendezett Design Hét Budapest fesztivál idén a körforgásra, a ciklikus szemléletre koncentrál, és ezzel együtt egy olyan modellre, amely elősegítheti a világ élhetővé tételét. Budapest, 2020. 10. 01-11.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


Védnök-finanszírozó a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, szervező a Magyar Formatervezési Tanács

 

"Négy-pont-nullás" időket élünk. Negyedik ipari forradalom, ipar 4.0 - halljuk nap mint nap, és lassan-lassan kezdünk ráeszmélni, hogy a digitalizáció, a big data és a dolgok internete (Internet of Things) visszafordíthatatlanul megváltoztatta az életünket. A fenntartható fejlődés fogalmát legalább négy évtizede ismerjük, s ezt a fogalmat egyre erodálja az ökológiai katasztrófa növekvő rémképe, amellyel egyébként 1972, az úgynevezett Római Klub jelentései óta hivatalosan is együtt kell élnünk. A vállalatok kötelező fenntarthatósági jelentéseket készítenek, mi meg szelektíven gyűjtjük a hulladékot, mégis egyre nyugtalanabbul alszunk. Fenntartható fejlődés egy véges világban, növekvő termelés és növekvő fogyasztás mellett? Hogyan fogjuk ezt az ellentmondást feloldani, és legfőképpen túlélni?

 

A Design Hét Budapest fesztivál idén a körforgásra, a ciklikus szemléletre koncentrál, és ezzel együtt egy olyan modellre, amely elősegítheti a világ élhetővé tételét.

 

A körforgásos gazdaság (circular economy) és a körforgásos design (circular design) nem lineáris rendszerekben gondolkodik, hanem körforgásban (zárt hurokban) és folyamatos visszacsatolásban. Ez a fenntarthatóság 4.0-s változata, és jóval, de jóval többet jelent az újrafelhasználásnál. A körforgásos modellek a hulladéktermelés minimalizálására, a korlátozott mennyiségben elérhető erőforrások minden eddiginél hatékonyabb felhasználására, és a termékek életciklusának meghosszabbítására törekednek. A legmodernebb technológiák és a digitálissá vált gyártás lehetővé teszik, hogy egészen új értékláncok jöjjenek létre, ahol a beszállítók, a gyártók, a kereskedők és a fogyasztók minden egyes lépésnél figyelembe vehetik tevékenységük hosszútávú következményeit, és olyan döntéseket hozhatnak, olyan megoldásokat választhatnak, amelyekkel minimalizálni tudják az ökológiai lábnyomukat. A körforgásos gazdasági modellen belül megszámlálhatatlanul sok jó, magas és alacsony technológiai szintű megoldás létezik, az ökoalapanyag-fejlesztésektől kezdve a közösségi fogyasztáson alapuló szolgáltatásokon át egészen a megjavítás (repair) kultúrájáig. A kortárs designt talán még soha nem hatotta át ennyire erősen a társadalmi és ökológiai felelősségvállalás alapvető igénye.

Az idei Design Hét Budapest fesztivál számos olyan jelenséget, irányzatot, mozgalmat, és főleg megoldást fog bemutatni a körforgásos gazdaság területéről, amely működőképes és hathatós válaszokat ad a fenntarthatóság követelményére. Csak néhány példa ezek közül: circular design, open és open source design, slow design, eco design, sharing economy, freeconomy, circular economy, localism, cradle to cradle szemlélet, zero waste, repair movement, maker movement, DIY, upcycling, socially responsible design, digital craft, participatory design, crowdfunding és még sorolhatnánk.

 

A Nap éves körforgásán alapuló ciklikus időszemlélet elválaszthatatlan az emberi kultúrától. Mindennapjaink egykor a természeti és biológiai ciklusokhoz igazodtak. A körfolyamatok körülölelnek bennünket, a körforgásos design újra figyel a természet tanító erejére (learn from nature). A 20. század "dobd el" kultúrájában megfeledkeztünk a körfolyamatok ökonómiai igazságáról, amelyet most, a 21. századi digitalizációnak köszönhetően 4.0-s verzióban tanulhatunk újra, újra, meg újra.

 

Az idei esemény végleges programjai (hamarosan) itt érhetők el.

 

Forrás: DesignHét

 

Pfiffer Bútor Kft

FORMANCE Kft

MobileForester by Woodspring

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.