FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2020-09-09

Sikeres volt a Fuss, Forest! jótékonysági terepfutóverseny

Vadmacskákért futottak kicsik és nagyok. Óriási érdeklődés övezte: csaknem 250 induló nevezett a Budakeszi Vadaspark Fuss, Forest! elnevezésű, természetvédelmi célokat szolgáló jótékonysági terepfutóversenyére.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

A résztvevők négy távon, hat futamban indultak. A különböző útvonalak a Budai-hegység megkapó szépségű tájain keresztül vezettek. A szervezők a nevezési díjak teljes összegét egy olyan kutatási program finanszírozására fordítják, aminek célja a vadmacskák életmódjának tanulmányozása, fajvédelmük támogatása, illetve a vadasparkban lakó Szilveszter nevű vadmacsaka életterének gazdagítása.

 

 

 

A csaknem 250 futót, gyermekeket és felnőtteket egyaránt vonzó, nemes cél érdekében meghirdetett rendezvény közvetlenül kapcsolódott a Vadaspark szakmai munkájához, melynek célja a Kárpát-medencében őshonos és betelepült fajok bemutatása, a természet védelme, valamint a környezeti nevelés, illetve aktuálisan a veszélyeztetett vadmacska fajvédelme. A kellemes, napsütéses időben zajló, igazán remek hangulatú terepfutóverseny minden résztvevője megélhette a természetben, friss levegőn való sportolás testet pezsdítő élményét. Emellett ismereteiket is gyarapíthatták, hiszen sokmindent megtudhattak arról, hogy miért is fontosak az erdeink, a bennük élő állatok, illetve a fokozottan védett vadmacska faj megóvása.

A Fuss, Forest! jótékonysági terepfutóverseny távjait a szervezők közül a Budakeszi Vadaspark, az Örökerdő Alapítvány és a CoffeeRUN Sportegyesület szakemberei úgy alakították ki, hogy a különböző korosztályú és felkészültségű futók is élvezhessék a megmérettetést, tudjanak maguknak testhezállót választani. A három legrövidebb, kicsiknek és szüleiknek való táv egyaránt 350 méteres volt. Elsőként a Süni futam óvodáskorú indulói áltak a rajtzónába, akiket a CoffeRun Sportegyesület tagjai buzdították és kísértek végig a célig, majd őket követték a Mosómaci futam iskolás versenyzői. A Farkasfalka futamban a családtagok együtt vehettek részt. Kicsik és nagyok kézenfogva futottak be a célba, de voltak olyan szülők is, akik babakocsit tolva teljesítették a mini távot.

 

 

A komolyabb teljesítményt igénylő távokra 109 gyakorlott futó nevezett, ők 4-, 8,8- és 20,56 kilométeren tehették próbára edzettségüket. Ez utóbbi táv szintemelkedése 492 méter volt! A meredek terep legyőzését nagyban segíthette, hogy a résztvevők gyönyörű útvonalakon haladhattak, így érintették a budakeszi Hárs-hegyet, s elfuthattak a Budai-hegység legmagasabb pontján álló Csergezán-kilátó mellet is.

A Fuss, Forest! terepfutóverseny résztvevői a díjátadást követően díjmentesen meglátogathatták a Budakeszi Vadaspark bemutató területét, ahol képzett zoo-pedagógusok mutatták be Szilvesztert, a vadaspark népszerű vadmacskáját, rajta keresztül a faj különlegességeit és azt a fajmentő programot, amelyet a nevezésükkel támogattak.

 

 

A vadmacskák ideális élettere elsősorban a sűrű, jó takarást és megfelelő búvóhelyet biztosító, "embermentes", ám nyílt területeket is magába foglaló, lombhullató, vegyes állományú erdő, bozótos. A nappalt főként odúkban, sziklaüregekben, farakások alatt, avagy magas fák ágain, esetleg kotorékban meghúzódók vadmacskák jellemzően magányosan élnek, rejtőzködő életmódot folytatnak, éjszaka aktívak. Ez alól csak a kölyöknevelés ideje kivétel, amikor nyugalmas területeken nappal is felbukkanhatnak. A kifejlett állatok mozgáskörzete 100 és 500 hektár között mozog.

Egy 1987-ben elkezdett adatgyűjtés a faj életterének jelentős beszűküléséről tanúskodott. A vadmacskák gyakorlatilag eltűntek Észak-Nyugat és Közép-Magyarország egyes térségeiből. Az állománycsökkenés elsődleges okai között szerepel az élőhelyek megváltozása, a házi macskával történő hibridizáció és az általuk terjesztett betegségek is. A faj aktuális helyzetére vonatkozó ismeretek hiánya szintén súlyos problémát jelent. Ez utóbbit igyekeznek orvosolni a Budakeszi Vadaspark munkatársai azzal, hogy részt vesznek a belső Pilisben és a Budai-hegységben fellelhető populáció számbavételében, megfigyelésében. A tervek szerint ezekre a területekre éjszakai fotók készítésére is alkalmas kameracsapdákat telepítenek, így térképezik majd fel az esetlegesen felbukkanó állatok territóriumait.  A nevezési díjakból befolyt összegből Szilveszter is "részesül", az ő élettere gazdagodik, megújul  méginkább hasonlít majd a szabdon élő fajtársaiéhoz.

 

 

A rendezvény ötletes programja volt a legkisebbeket megmozgató interaktív foglalkozás, amin valamennyi résztvevő remekül szórakozott. Igazi mókára adott lehetőséget azt kipróbálni milyen vadmacskák lennének a kicsik, azaz milyen magasra tudnak ugrani, hány különböző illatot képesek megkülönböztetni, meg tudják-e fejteni a macskák testbeszédét.

 

A Fuss, Forest! jótékonysági terepfutóversenyt a szervezői - a Budakeszi Vadaspark, a Pilisi Parkerdő Zrt., a CoffeeRun Sportegyesület, az Örökerdő Alapítvány és a Cardex Kft.  - sikeresnek minősítették, mivel elérték céljaikat. Miközben közben kicsiket és nagyokat sportolásra buzdított, felhívták a figyelmet a veszélyeztetett vadmacskára és a fajmentő programra, aminek a költségeihez a nemes célért futók nevezési díjaikkal hozzájárultak. A tapasztalatok pedig arra buzdítják őket, hogy jövőre több hasonló versenyt is meghirdessenek.

 

FELNŐTT VERSENYSZÁMOK EREDMÉNYEI:

 

Tűzróka futam, 4 KM:

1. Hármasi Petra - 18 perc

2. Szabó Zsolt - 18,01 perc

3. Gerzsényi Bodza - 22,56 perc

 

Vadmacska futam, 8,8 KM:

1. Hegedűs Károly - 47,16 perc

2. Klenczner Gergely - 49,35 perc

3. Horák György - 50,06 perc

 

Hiúz félmaraton:

1. Limp Tibor - 1 óra 45 perc

2. Márton Zsolt - 1 óra 49 perc

3. Gerencsér Balázs 1 óra 53 perc

 

Minden befutó eredménye megtekinthető az erdeifutas.hu oldalon.

 

A rendezvény támogatói:

- Budakeszi Vadaspark

- Pilisi Parkerdő Zrt.

- Örökerdő Alapítvány

- CoffeeRUN

- Cardex

- Gamma Timing

- Magyar Tájfutó szövetség

- Columbia

- Minden futáson részt vevő

Forrás: Parkerdő Zrt.

 

Pfiffer Bútor Kft

FORMANCE Kft

MobileForester by Woodspring

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.