FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2020-09-08

A Pilisi Parkerdő Zrt. budapesti területén folytatódik az illegális hulladék felszámolása

A Pilisi Parkerdő Zrt. budapesti területén folytatódik a Tisztítsuk meg az Országot! projekt; az újabb mintaprogramban az erdők, turistaútvonalak, nemzeti parkok illegális hulladéktól mentesítése indul el a IX. kerületi háromhektáros erdőfolt területén - jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára hétfőn, a budapesti Illatos út és a Gyáli út közötti területen tartott sajtótájékoztatóján.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


Boros Anita kiemelte: az augusztus végén elindított Tisztítsuk meg az Országot! projekt első szakaszában a kormány öt mintaprogramot tervez megvalósítani. A különböző helyszíneken a kijelölt közreműködő szervezetek segítségével feltérképezik a lerakóhelyeket, megvizsgálják az ott található hulladék mennyiségét és összetételét, valamint az eredményes eltávolításához szükséges kapacitásokat - ismertette.

 

Hozzátette: a magyarországi illegális hulladéklerakás egyik leggyakoribb helyszínei az erdőszélek, patak- és folyópartok, mezős területek. Az itt található hulladékok összetétele az eddigi tapasztalatok alapján leginkább lakossági, illetve építési- és bontási hulladék.

Boros Anita elmondta: a 2020-as Tisztítsuk meg az Országot! programban a kormány elkötelezte magát az ország illegális hulladéknak leginkább kitett területei megtisztítása mellett. Az ITM a szaktárcák közreműködésével kidolgozta azt az egymásra épülő intézkedésrendszert, aminek része a legális és biztonságos hulladéklerakók létrehozása, a gyűjtőpontok számának növelése az illegális hulladéklerakás felszámolására - ismertette. Hozzátette: a rendszer másik fontos része a büntetőjogi szankciók drasztikus szigorítása és a helyben kiszabható, helyszíni közigazgatási bírságrendszer bevezetése.

Közlése szerint jelenleg ezen dolgoznak, javaslataikat hamarosan a kormány elé terjesztik második olvasatban.

 

Az ország megtisztításához kérik az állampolgárok segítségét is - folytatta, jelezve: kifejezetten az illegális hulladéklerakók azonosítására kifejlesztették a Hulladékradar nevű mobiltelefonos alkalmazást. Ezen bárki bejelentheti, hogy milyen típusú, becsült nagyságú hulladékkal és merre találkozott. Az alkalmazáson keresztül eddig több mint ezer bejelentés érkezett, közel kétezer fotóval, a tesztüzem még tart - mondta.

 

Boros Anita megköszönve az eddigi bejelentéseket, közös cselekvésre szólított fel azért, hogy Magyarország tüdeje, a zöldfelületek háborítatlanul, szennyezéstől mentesen tölthessék be létfontosságú szerepüket.

Szentpéteri Sándor, az Agrárminisztérium (AM) erdőkért felelős helyettes államtitkára közölte: a háromhektáros erdőfoltban több mint 170 köbméter illegális hulladékot azonosítottak a Pilisi Parkerdő Zrt. munkatársai, akik a terület megtisztításán legalább egy hétig fognak dolgozni. Fővárosszerte és országszerte több tízezer hektár ilyen erdőterület szenved az illegális hulladéklerakástól, ami néhol már az erdő pusztulását okozza - mondta.

 

A IX. kerületi erdőfolt megtisztításával indul el a Tisztítsuk meg az országot! programon belül az erdőgazdasági és nemzeti parki mintaprogram, emellett még két helyszínen dolgoznak a rehabilitáción - közölte. Hozzátette: az erdőgazdaságok már részben felmérték a kezelésükben lévő 1,1 millió hektáron található hulladék mennyiségét, közel 50 ezer köbméternyi illegális hulladékot kell a programban felszámolni. A nemzeti parki igazgatóságok is elkezdték a felmérést, a munkával várhatóan szeptember közepén végeznek - mondta.

 

Ismertette, hogy terveik szerint 900 kamerát helyeznek ki az állami erdőgazdaságok területén és több mint 300 sorompót, valamint árkokat létesítenek, hogy megakadályozzák az erdőkbe a behajtást, a hulladék újbóli lerakását.

A hulladék elszállítása országszerte jelentősen hozzá fog járulni az egészséges emberi környezethez, az erdők fenntartásához, javítva ezzel az ország környezeti állapotát - mutatott rá.

 

Fotók: Tóth János / FATÁJ, Forrás: ITM Kommunikáció

 

Pfiffer Bútor Kft

FORMANCE Kft

MobileForester by Woodspring

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.