FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2020-09-08

Az alkalmazkodó mező- és erdőgazdálkodás talajtani alapjai

A Magyar Talajtani Társaság (MTT) a hazai talajtannal foglalkozó szakemberek civil szervezete. Tudományosszakmai tevékenységének két legfőbb pillére a szakosztályok rendszeres üléssorozata és a kétévenként lebonyolított vándorgyűlések.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


A Magyar Talajtani Társaság idei évi Vándorgyűlésének helyszíne Sárvár, időpontja 2020. szeptember 25.

 

Ez a hagyomány már az MTT jogelődje, a Magyar Agrártudományi Egyesület legelsőnek megalakult Agrokémiai (két év múlva Agrokémiai és Talajtani) Szakosztályának, majd a Talajtani Társaságának (1957-től) történetében kialakult. A legelső vándorgyűlést 1967. május 18-a és 20-a között rendezték meg Pécsett, melynek témája a domb- és hegyvidéki talajok termékenységének fokozása volt. Azóta a soron következő - így például a legutolsó, 2018. augusztus 30. és szeptember 1. között, szintén Pécsett megrendezett - vándorgyűlések is hasonlóan épülnek fel. Az első nap során a helyszíni szervezők bemutatják a tájegység természeti-földhasználati jellegzetességeit, majd a következő napokon a tematikához kapcsolódóan tudományos előadásokat vitatnak meg a résztvevők. Párhuzamosan kerül sor a NÉBIH talajtani szakértőinek és az Agrárkamara szaktanácsadóinak a továbbképzésére. A harmadik napon tanulmányúton ismerkednek meg a résztvevők a helyi gyakorlati kérdésekkel. A vándorgyűlések kiemelt programja a szakembertalálkozó, ahol a tagság közvetlen eszmecserét tud folytatni az aktuális kérdésekről.

Az MTT 2020. évi vándorgyűlés Sárváron lesz, témája az alkalmazkodó mező- és erdőgazdálkodás talajtani alapjai, kiemelt témája pedig a talajok szervesanyag-gazdálkodása.

A téma közismerten kiemelkedő jelentőségű, amiről Társaságunk éppen a MezőHír lapban közölt egy cikksorozatot, amelynek részei a következőek voltak: A talaj szerepe a szénforgalomban, különös tekintettel az üvegházhatású gázokra (január, 56-60. oldal), A klímaváltozás hatása a talajok vízgazdálkodására (február, 48-50. oldal), A klímaváltozás és a magyarországi erdők (március, 62-64. oldal), Klímaváltozás, hatások, válaszok a talajok élővilágának tükrében (április, 48-51. oldal).

 

A klímaváltozáshoz való alkalmazkodás az erdőgazdálkodás számára is kulcsfontosságú kérdés. Ennek alapvető oka, hogy az erdőgazdálkodás során a fafajválasztásban és az alkalmazott termesztéstechnológiában teljes mértékben igazodnunk kell a termőhely adottságaihoz, mivel a termőhelyet módosító agrotechnikai beavatkozások lehetősége erősen korlátozott. Szerencsére, erdei fafajaink több száz millió éves evolúciós múltja és genetikai változatossága jó eséllyel lehetőséget teremt a klímaadaptív erdőgazdálkodás megteremtésére, de a változások sebessége miatt - ami nagyságrendekkel meghaladja a fafajok spontán terjedési sebességét és felújulási ciklusukat -, nekünk kell megtalálnunk és azonosítanunk azokat a származásokat, amelyek alapul szolgálhatnak a jövő erdeihez, illetve azokat a területeket, ahol a jelenlegi erdőállományaink jellemző genotípusai túlélhetik a változásokat.

 

Forrás: MTT

 

Pfiffer Bútor Kft

FORMANCE Kft

MobileForester by Woodspring

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.