FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2020-08-21

"Megszállták" Maros megyét a törvénytelen fakivágásokat vizsgáló ellenőrök

Maros megyében idén 58 esetben indítottak bűnügyi eljárást fatolvajok ellen, az eddigi jelentések szerint 3080 köbméternyi fát vágtak ki törvénytelenül. Noha az elmúlt három évben a környezetvédelmi minisztériumhoz számos panasz és jelzés érkezett, hogy Maros megyében az erdőgazdálkodás terén gondok vannak, Bukarestből senki nem jött ellenőrizni ezek valóságalapját. Eddig.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

Kedden a környezetvédelmi minisztérium ellenőrző szervének 11 csapata "szállta meg" az erdészeti igazgatóságot és az erdészeti hivatalokat. Minderről maga a miniszter, Costel Alexe számolt be Marosvásárhelyen. Maros megye, országos szinten az első tíz olyan megye között van, ahol nagy területeken történtek törvénytelen fakivágások, és ahol úgy tűnik, hogy az erdészeti hivatalok alkalmazottai is részesei a falopásoknak.

 

Costel Alexe Marosvásárhelyen (Fotó: Haáz Vince)

 

Costel Alexe környezetvédelmi miniszter marosvásárhelyi sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy sok panasz és fényképekkel alátámasztott beszámoló érkezett az általa vezetett minisztériumhoz, amelyek a Maros megyei illegális fakivágásokról számoltak be.

A lakosság, a civil szervezetek, de a sajtó is többször cikkezett a Maros megyei fakivágásokról. Ezért is jöttünk Marosvásárhelyre, hogy alapos ellenőrzést tartsunk, megnézzük, hogy hogyan történtek a ritkítások, fakivágások, mi szerepel a nyilvántartásokban és mi a valóság a terepen. Tudjuk, hogy minden jó fának van férges gyümölcse is, s azt szeretnénk, hogy ezeket megtaláljuk. Aki törvénytelenséget követett el, annak felelnie kell - hangoztatta a környezetvédelmi miniszter.

Az illetékes arról is beszélt, hogy országos szinten több helyen ellenőriznek, ezzel kapcsolatban kiemelte: fontos, hogy a helyi közösségek érezzék, hogy az erdő az övék, fontos legyen számukra annak megőrzése, gyarapítása. Példaként említette, hogy Máramaros megyében két év alatt 340 hektárnyi területen végeztek tarvágást, lopták, tüntették el a fát.

"Ezt csak úgy tehették meg, hogy a rendőr, a polgármester, a pap és a háziorvos, de az egész helyi közösség elnézte, hallgatott, cinkosai voltak ennek a felmérhetetlen pusztításnak. Tudom, hogy csak a minisztériumból nem tudom sem megállítani, sem csökkenteni a falopások, az illegális fakitermelés ütemét, ehhez szükség van a helyi közösségekre, az erdőt és környezetüket szerető emberekre."

Costel Alexe szerint - az eddigi felmérések alapján - az elmúlt években a legnagyobban erdőirtás Máramaros, Beszterce, Bihar, Szeben és Maros megyében történt. Idén a legtöbb bűnügyi feljelentés illegális fakitermelésért, falopásért Brassó (131), Bákó (72), Kovászna (71) és Maros (58) megyében volt.

A környezetvédelmi miniszter kedden délután Segesvárra is ellátogatott, ahol az elmúlt hetekben, napokban többször kigyulladt a szeméttelep, fekete füsttel borítva be a környéket. Keresik a megoldást, hogy megakadályozzák az újabb tűzeseteket.

Forrás: szekelyhon.ro

 

Pfiffer Bútor Kft

FORMANCE Kft

MobileForester by Woodspring

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.