FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2020-08-13

NAK tájékoztató kampány a magán-erdőgazdálkodást érintő változásokról

A NAK az AM-mel és az erdészeti szakmai szervezetekkel együttműködve 2020. szeptember 3. és október 29. között tájékoztatási kampányt szervez annak érdekében, hogy a változásokra mindenki időben felkészülhessen.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

 

Jelentősen átalakul a magán-erdőgazdálkodás szervezetrendszere az elkövetkező években, a régóta időszerű reformok a terület gazdasági és szakmai fejlődését eredményezhetik. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara az Agrárminisztériummal és az erdészeti szakmai szervezetekkel együttműködve 2020. szeptember-október folyamán tájékoztatási kampánnyal is segíti az érintettek szakmai felkészülését.

A magyarországi magánerdők közel kétharmada osztatlan közös tulajdonban van, ami rendkívül megnehezíti a stabil gazdálkodást. Jelenleg a magánerdők 20 százalékán nincs erdőgazdálkodó, további 20 százalékán pedig a formálisan nyilvántartott erdőgazdálkodó működőképessége időközben bizonytalanná vált, így azon nem folytatnak érdemi erdőgazdálkodást. Tovább ronthatja a helyzetet, hogy a magánerdők egynegyedén az erdőgazdálkodás elavult jogcímen, úgynevezett "erdőgazdálkodási megbízási szerződések" alapján folyik, de ezek a szerződések - az erdőtörvény átmeneti rendelkezése értelmében - csak legfeljebb 2021 végéig maradhatnak érvényben.

A magán-erdőgazdálkodás szerveződési lehetőségeinek új alapokra helyezését szolgáló jogalkotási folyamat az erdőtörvény 2017. évi módosításával kezdődött meg, majd 2020 első félévében fontos új jogszabályok megjelenésével folytatódott. A változások közül kiemelést érdemel, hogy 2021. január 1-től erdő esetében is jelentősen leegyszerűsödik az osztatlan közös tulajdon felszámolása. A tulajdonosi igényekkel valamint az erdőgazdálkodás sajátosságaival összhangban álló új lehetőségekkel egészülnek ki továbbá a magánerdőkre alkalmazható földhasználati jogcímek. A háttérszabályok közül pedig kiemelendő, hogy az erdőgazdálkodás szakmaiságának növelése céljából a magánerdőket a továbbiakban - erdőgazdálkodási haszonbérlet, erdőgazdálkodási integráció és erdőkezelés jogcímeken - csak erdészeti szakmai vállalkozások használatába lehet adni. A szabályozás - az erdőbirtokossági társulatokról szóló törvény megújításával - várhatóan a közeljövőben tisztulhat le.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara az Agrárminisztériummal és az erdészeti szakmai szervezetekkel együttműködve 2020. szeptember 3. és október 29. között tájékoztatási kampányt szervez annak érdekében, hogy a változásokra mindenki időben felkészülhessen. Ennek keretében kiadványok készülnek, valamint személyes és online csoportos tájékoztató fórumokat is tartanak a szakmai szervezetek az érintettek számára. További információk, valamint a tájékoztató kampány részletes programja itt érhető el.

Forrás: NAK

Kiegészítés:

 

A fenti kapcsolón továbblépve elérhető a "Tájékoztatás a magán-erdőgazdálkodás szerveződéseinek új jogszabályi kereteiről" című cikk mely a NAK honlapján 2020-07-29-én jelent meg.

Abból továbblépve lehet eljutni a pdf letöltésére alkalmas oldalra, majd onnét megnyitható a "Tájékoztató kampány részletes programja" pdf.

 

Online csoportos tájékoztató rendezvények

 

Az online (interneten keresztül szervezett) csoportos tájékoztatás keretében a szakértőink az adott témában rövid előadást tartanak, majd a rendezvényen részt vevő személyekkel - azok kérdései mentén - közösen megtárgyalják az elhangzottakat. A csoportos tájékoztatóról lehetőség szerint videofelvétel készül majd, amelyet később nyilvánosan is el lehet érni. Az online csoportos tájékoztatáson való részvétel technikai részleteiről a regisztrációt követően küldött e-mailben küldünk tájékoztatást.

 

A pdf-ben található a részletes program bejelentkezési kapcsolókkal-, a célközönség megjelölésével és egyebekkel, itt csak a menetrend dátumai és témái:

 

 

Online személyes tájékoztatás

 

Az online személyes tájékoztatás keretében a szakértőinkkel történő beszélgetésre a regisztrálónak (egy személy vagy egy csoport) 10-15 perc áll rendelkezésére. A beszélgetés személyes (zártkörű), és arról videofelvétel nem készül. Az online személyes tájékoztatáson való részvétel technikai részleteiről a regisztrációt követően küldött e-mailben küldünk tájékoztatást.

 

Szintén csak a menetrend dátumai:

 

 

Kapcsolódó:

 

A magán erdőgazdálkodás szerveződéseinek új jogszabályi keretei FATÁJ 2020-07-29

 

 

Pfiffer Bútor Kft

FORMANCE Kft

MobileForester by Woodspring

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.