FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2020-08-12

Ökológiai és klímavédelmi értéknövelő beavatkozás lesz Budakeszierdőben

A Pilisi Parkerdő Zrt. a környezetvédelem iránt elkötelezett vállalati partnereinek támogatásával az általa kezelt, XII. kerületben található Budakeszierdőben 2020. októbere és 2021. áprilisa között természeti, klímavédelmi és ökológiai értékeket növelő beavatkozást tervez.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

Ebben a térségben Budapest különösen értékes erdőterületei találhatóak. A folyamatos erdőborításnak és az évszázados múltra visszatekintő felelős erdőkezelésnek köszönhetően ezek a területek jelenleg is rendkívül fajgazdagok, 100-200 évnél idősebb famatuzsálemekkel tarkítottak, álló- és holtfában bővelkednek. Tiszta levegőjük, a város fölé emelkedő elhelyezkedésük, megnyugtató atmoszférájuk miatt rekreációs jelentőségük kiemelkedő, az ember és a természet kapcsolódásának helyi szimbólumai.

 

Az erdőborítottság fenntartásához azonban ezen terület bizonyos részein is fontos az erdő folyamatos megfiatalítása és az idegenhonos fafajok lecserélése. Ennek eredményeként a jövőben elegyes, vegyeskorú és változó magasságú fákból álló változatos erdő alakul ki, amely jobban ellenáll a klímaváltozás hatásainak és segít az erdei életközösség egyensúlyának fenntartásában.

 

A tervezett beavatkozás magában foglalja a területen elszórtan, kisebb foltokban előforduló, nem őshonos feketefenyők kíméletes visszaszorítását és a teljes egészében őshonos faállomány kialakítását. Ez egyrészt a természetes úton megjelenő facsemeték felnevelésével, szükség szerint pedig az őshonos fák elültetésével valósul meg. Ennek köszönhetően növekszik az erdő esztétikai értéke, lehetőség nyílik a rovar- és madárvilág számára fontos élőhelyek megőrzésére vagy akár a méhlegelők bővítésére. A beavatkozások alatt gondot fordítanak a kirándulók kikapcsolódását szolgáló ökoturisztikai szolgáltatások fenntartására, fejlesztésére is. Ennek keretein belül megújítják a kijelölt területen lévő összes parkerdei padot és asztalt, elvégzik a sétaút karbantartását, táblát helyeznek ki, ami az erdő természeti értékeit és a jelen beavatkozás részleteit mutatja be a természetjáróknak. A munkálatok során a szakemberek továbbá egyenként felmérik és adattárban rögzítik a különleges természeti értéket képviselő famatuzsálemek adatait. A beavatkozást követő első öt évben az erdészek kiemelt figyelmet fordítanak a fejlődés nyomon követésére és az új csemeték gondozására.

 

Az így kialakult területen nő a biodiverzitás, az erdő természetessége és ökológiai stabilitása. Mivel a biológiai sokféleség pozitív hatással van azokra a hasznokra, amit az emberek az élővilágtól kapnak - szakkifejezéssel az ökoszisztéma szolgáltatásokra -, ezért az erdők szerkezetének ilyen módon történő átalakítása hosszú távon javítja a helyi lakosság életkörülményeit. Az örökerdő erdőművelési rendszerének e speciális változatát a Pilisi Parkerdő Zrt. Budapesti Erdészete a városi erdőgazdálkodás keretében a partnerek támogatásának köszönhetően e célok érdekében használja fel.

Forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.

 

 

 

Pfiffer Bútor Kft

FORMANCE Kft

MobileForester by Woodspring

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.