FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2020-08-11

Konferencia volt a hulladékgazdálkodási rendszer működésének modelljeiről

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) Építésgazdaságért, Infrastrukturális Környezetért és Fenntarthatóságért Felelős Államtitkársága a hulladékgazdálkodási rendszer működésének modelljei címmel tartott széleskörű online szakmai konferenciát 2020. augusztus 5-én.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

A jövő építése és a környezetért való közös felelősség garanciájaként kezdte meg a kormány azt a munkát, amely a hazai gazdaság termelőképességének fokozását olyan módszerekkel kívánja elérni, amelyek egyúttal a környezet védelmét és a gyermekek jövőjét is biztosítják.

 

Az elmúlt időszakban jelentős átalakuláson esett át a hulladékok kezelése. Csökkenő tendenciát mutat a hulladéklerakás, növekszik a hulladék hasznosított aránya, a keletkező hulladék mennyisége stagnál. Ennek egyik oka lehet, hogy a jogalkotó mellett a jogalkalmazók, a gazdasági és civil szereplők, az emberek is felismerték, hogy a környezet védelmét a keletkező hulladék csökkentése szolgálja leginkább - mondták el szakértők a konferencián.

 

A megfigyelhető trendek és törekvések is a körforgásos gazdaságra való átállás irányába mutatnak, amely a magyar gazdaság és társadalom előtt álló nagy feladat. Olyan modellt kell megvalósítani, amelyben a termékek életciklusát figyelembe véve nem keletkezik olyan hulladék, amely valamilyen formában nem hasznosul újra a gazdaságban. Ebben a rendszerben a termékeket gazdasági értelemben kihasználják, hogy a ma termékei egyben a jövő alapanyagai legyenek.

 

A kormány célja a hulladékgazdálkodás terén az, hogy a megelőzés, az újrahasználat és az újrafeldolgozás irányába történő előrehaladás biztosítsa a környezet védelmét. Kiemelt törekvés az is, hogy a magyar gazdaság ki tudja aknázni a hulladékgazdálkodási ágazatban rejlő lehetőségeket, és az innováció ösztönzése, a minőségi hulladékgyűjtés és feldolgozás új rendszerének kidolgozása támogassa Magyarország versenyképességének növekedését.

 

A konferencián a hulladékgazdálkodási fejlesztések közbeszerzési modelljei, a közfeladat-ellátás koncessziós modelljei és a magánfeleknek a közfeladat-ellátásban való részvételének lehetőségei kapcsán hangzottak el szakmai előadások. Az érdekképviseleti szereplők az új szabályozási rendszer tekintetében a megfelelő felkészülési idő biztosításának szükségességére hívták fel a figyelmet, kérték, hogy a vállalkozások terhei az új rendelkezések következtében versenykorlátozó módon ne növekedjenek. A felszólalók többsége hangsúlyozta a fenntarthatóság és a hulladékképződés megelőzése melletti elköteleződését.

 

A kormány számára az ágazati szereplők szakmai álláspontja és véleménye rendkívül fontos a hulladékgazdálkodási ágazat átalakításához szükséges intézkedések tervezésekor és kidolgozásakor. Alapvető cél egy megfelelő színvonalú, költséghatékony hulladékgazdálkodási rendszer kialakítása a rezsicsökkentés vívmányainak megőrzése mellett, szem előtt tartva az uniós irányelvek és hulladékgazdálkodási célkitűzések zavartalan teljesítését.

 

A szaktárca feladata tehát a hazai hulladékgazdálkodási rendszer működési és továbbfejlesztési lehetőségeinek újragondolása, amelyhez a konferencia keretében folytatott szakmai eszmecsere jó alapot biztosított.

 

Forrás: ITM kommunikáció

Kapcsolódó:

Egy bútor újjászületése - FALCO REC 2019

A FALCO Zrt. a fenntarthatóságot szem előtt tartva, a FAIPAR körforgásos gazdaságát kívánja megteremteni. (2020-01-17)

 

De mi legyen a fahulladékkal?

Gyűjtsük szelektíven, legyen újrahasznosítható a faanyagú hulladék háztartási és vállalati szinten is - ezt szorgalmazza a Falco Zrt., kijelölték a fenntarthatóság ezen irányát. (2019-11-08)

Pfiffer Bútor Kft

FORMANCE Kft

MobileForester by Woodspring

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.