FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2020-08-06

Az autós terhelés szabályozása a Pilisi Parkerdőben

A Pilisi Parkerdő területén jelen lévő évi 25 millió látogató elsősorban a frekventált kirándulóhelyeken és környékükön eredményez - főképp hétvégente - kritikus természeti terhelést. Ezt mérsékelni, szabályozni kell. 2020. szeptemberétől fizetős lesz a parkolás az Apátkúti-völgy parkolójában.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

Aki kirándulószezonban, hétvégén a frissen felújított Apátkúti-tavat, a Bertényi Miklós Fűvészkertet, a Telgárthy-rétet, az Ördögmalom-vízesést vagy a Kaán Károly-forrást választja a Pilisi Parkerdő gyönyörű helyszínei közül, jó idő esetén valószínűleg a fővárosi bevásárlóközpontok péntek délutáni parkolóinak képével találkozik. Autó autó hátán, hely sehol, tülekedés, sokan pedig a nagy nehezen leparkolt kocsiktól pár méterre, a Telgárthy-réten telepednek le piknikezni, számukra a nehéz parkolás, néhány lépés séta és a zsúfolt réten leterített pléd adja meg a hétvégi természetjárás élményét. Egy-egy ilyen hétvége után a Telgárthy-rét és az Apátkúti-völgyben kialakított parkoló úgy fest, akár a fesztiválhelyszínek zárás után: ételmaradék, otthagyott lufik, műanyagpalackok, keréknyomok mindenütt.

A Pilisi Parkerdő a fenntartható erdőgazdálkodásban és a fenntartható erdei turizmus megvalósításában elkötelezett. Ez utóbbi fontos eleme, hogy az erdőt látogatók létszáma és magatartása összeegyeztethető legyen az erdei élővilág érdekeivel, hiszen az erdőben mégiscsak mi, emberek vagyunk a vendégek, a vadon élő növények és állatok pedig az erdő lakói.

 

Az Apátkúti-völgy egy részlete.

 

Az Apátkúti-völgyben található parkoló fizetőssé tétele 2020 szeptemberétől elsősorban a fenntartható erdei turizmus megvalósításának egyik eszköze. Egyrészt szabályozza, mérsékeli az Apátkúti-völgy és a Telgárthy-rét terhelését, másrészt a fizetős szolgáltatásból befolyó árbevétel forrást biztosít a terület gondozására, folyamatos tisztítására, karbantartására.

A Pilisi Parkerdő a napi parkolási díj összegét mindössze 1.000 forintban határozta meg, amely bármilyen városi parkolással összehasonlítva is alacsony ár.

 

A képre kattintva GoogleMaps-ben megnyílik a helyszín térképe.

 

De miről is van szó pontosan?

Apátkúton 95 férőhelyes parkoló várja majd a területrendezés után a látogatókat, amelyben kihajtás közben, érintés nélkül lehet fizetni, kártyával vagy egyéb, érintésmentes fizetőeszközzel. A parkolóhelyek elrendezését a kerékpáros közlekedés figyelembevételével alakítják ki. A kivitelezés augusztus elején kezdődik, várhatóan szeptember elejéig tart.

 

Az Apátkúti-tó.

 

Mire fordítja a Parkerdő a parkolási díjakat?

A fizetős parkolási szolgáltatásból befolyó árbevétel olyan, a terület karbantartásával kapcsolatos feladatokra fordítható, amelyek elvégzését jelenleg a Pilisi Parkerdő kizárólag saját, erdőgazdálkodásból származó forrásaiból finanszírozza.

Az egyre növekvő turizmus azonban mind több és több karbantartási ráfordítást igényel. E feladatok közül kiemelt jelentőségű a hulladékkezelés és a Telgárthy-rét hatalmas látogatottsága miatt indokolt nyilvános erdei illemhely működtetése, de a fizetős parkolással teremthető meg a tűzrakóhelyek, pad-asztal garnitúrák, egyéb közjóléti berendezések fenntartási költsége, továbbá a rendszeres kaszálások és az erdei játszótér üzemeltetésének forrása is.

A Pilisi Parkerdő reményei szerint az apátkúti fizetős parkoló elindítása jelentős és a Parkerdő látogatói számára is érzékelhető lépés a jelenleginél rendezettebb és fenntarthatóbb visegrádi turisztikai környezet megvalósítása felé.

Forrás: Parkerdő Zrt.

Kapcsolódó:

 

Túraajánlat: Spartacus-ösvény, Apát-kúti-völgy (Igaz, ez a leírás a túrát a másik oldalról, Pilisszentlászlóról javasolja kezdeni, innenső fordulópontja ugyanakkor éppen az Apátkúti parkolóban van.)

Ugyanez másik útleírásban: Spartacus-ösvény és Apát-kúti-patakmeder körtúra

A Telgárhy-rét bemutatása a Parkerdő Zrt. honlapján.

A Parkerdő Parkolj és Bringázz! (P+B) javasolt helyszínei közül a P + B Telgárthy-rét, Visegrád. Ebből a parkolóból indul a Kisrigó, a Skanzen és a Pap-réti túra.

Persze ugyanezen keresőszavakkal számos további leírás is található e nagyszerű helyszínekről.

 

Pfiffer Bútor Kft

FORMANCE Kft

MobileForester by Woodspring

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.