FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2020-08-05

Önálló úton a parkettagyár

Nem a klasszikus módon kezdte meg önálló tevékenységét a Befag Parkett Kft., hiszen nem a semmiből jöttek létre, hanem egy már működő egységet vettek át, amit zökkenőmentesen kellett továbbvinni. Az indulást nehezítette, hogy az ország bekapta a koronavírust.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

Ahogy a vállalati újságunk előző számában már beszámoltunk róla, a Befag Parkett Kft. 2019. december 6.-val alakult meg és február 17-tel kezdte meg önálló tevékenységét. Az indulásról és az azóta eltelt időszakról kérdeztük Pauer Károlyt, a Befag Kft. ügyvezetőjét

- Egy induló termelő vállalkozás általában nagy előkészítés után, fokozatos és folyamatos felfutással szokta megkezdeni a tevékenységét. Nekünk nem ezt az utat kellett járnunk. Az előkészítés a mi esetünkben is különös alaposságot és gondosságot igényelt, de a kft.-be egy működő középvállalati nagyságot kellett töretlenül beintegrálni - mondta Pauer Károly.

- Ehhez természetesen szükségünk volt a tulajdonos Bakonyerdő Zrt. alaposan előkészített döntéseire. Pénzbeni és nem pénzbeni apport keretében kerültek a parkettagyártási tevékenységhez szükséges pénzeszközök, termelőeszközök és készletek a kft. tulajdonába. Mindezeket egyeztetések, átgondolt értékelések eredményeként tudtuk biztosítani.

 

Nagyon lényeges szempont volt, hogy a régi szakembergárdát egyben tartva, azok érdekeit is figyelembe véve, a munkaszerződéseik az új vállalkozásban jogfolytonosan biztosítottak legyenek.

A tevékenység megkezdésénél elsődleges cél volt, hogy a váltás ellenére a korábbi beszállítói és a vevői partnerkörben tartsuk meg a bizalmat. Az év elején még zrt.-re kötött szerződéseket a kft.-re adaptáltuk, azokat a partnerekkel egyeztetve újrakötöttük, sok esetben háromoldalú megegyezésekkel rögzítettük. De ugyanígy kellett a közüzemi szolgáltatóknál is eljárni.

Az ügyvezető elmondta, a tevékenység megkezdésével egyidőben azokat a munkákat is el kellett végezniük, amik átkerültek az anyacégtől, így például a belföldi és a külföldi számlák kiállítása, banki kezelések, valamint a megnövekedett postázási és iktatási feladatok ellátása. A korábbi raktári nyilvántartásokkal kapcsolatos feladatok megduplázódtak, mivel a zrt-ben is maradtak készletek (melyek nem kerültek az apportba). Ezek a korábbi rutinfeladatok most hatalmas odafigyelést és precizitást igényelnek az érintett területeken dolgozóktól.

- Az induláshoz, az év eleji feladatok elvégzésében nagy támogatást kaptunk az anyacég vezetésétől, a gazdasági, a személyzeti és az informatika területétől. Kollégáim is fel tudtak nőni az új feladathoz, sokat dolgoztak a Befag Parketta Kft. jövője érdekében. Név szerint fel kellene sorolni mindannyiukat, de nem teszem. Egy embert azonban ki kell emelnem: Mód Erzsébet gazdasági vezetőt. Az irányításával újjáalakult a csoport, és az adminisztrációban dolgozó régi, rutinos kollégák oroszlánrészt vállaltak a zökkenőmentesség megteremtésébe.

- Az év első három hónapjának adatai azt igazolták, hogy a termelés és a kereskedelem teljesítménye nem érezte meg a változást. Az előző évekhez viszonyítva jobban indult az év és bizakodóan tekintettünk a folytatásra is. Sajnos azonban a koronavírus átírta a reményeinket. Termékeink értékesítési iránya 80 százalékában export. Ahogy a vírus időben és országonként terjedt (Kína, majd Európa), úgy csökkent a kereslet, a határzárlatok és a fuvarozási korlátok hatására visszaestek a kiszállítások.

 

- Húsvétot követően az időarányos szabadságok kiadásával négynapos munkahétre álltunk át, ami napjainkig tart. Erre az időszakra arányos munkaidő- és bérmegállapodásokat kötöttünk. Munkatársaink megértették és elfogadták a helyzetet. A nehéz hónapok áthidalására dolgozóink jelentős részére élünk a kormányzat által biztosított bértámogatás pályázati lehetőségével.

Pauer Károly jelezte, az év első felében tapasztalt nehézségek ellenére az év második felére már bizakodással tekint, a korlátozások megszűnésével a piacok újranyitását várja. Ennek már biztató jeleit tapasztalja! - Ugyan az éves tervszámainkat sajnos teljesíteni nem tudjuk, de azért dolgozunk, hogy ez 90 százalék körül meg tudjon valósulni. Az elmúlt nehéz időszakban tett fontos intézkedéseink eredményei közül kiemelendő, hogy a vevőinket a pontos és időben történt kiszolgálásunkkal megtartottuk, valamint a tapasztalt dolgozóinkat megnyertük céljainkhoz. Úgy gondolom, ha a folyamat nem törik meg, akkor ez az év jó alapot teremt a jövőnek

 

Forrás: Bakonyerdő Zrt.

 

További írások olvashatóak a cég életéről a Bakonyerdő Zrt vállalati újságjának 2020. júniusi kiadásában.

 

Pfiffer Bútor Kft

FORMANCE Kft

MobileForester by Woodspring

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.