FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2020-07-20

Sydneyben épül a világ legnagyobb hibrid fatornya

A 40 emeletes hibrid fatornyot a New York-i székhelyű SHoP Architects és az ausztrál BVN építészeti cégek tervezték meg, várhatóan 2025-re fog elkészülni és több ezer fejlesztőnek ad majd otthont.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

Az Atlassian cég neve nem annyira ismert, mint azok a cégeké, amelyek a szoftveróriás termékeit használják, a cég ugyanis olyan vállalkozások mindennapi működését segíti, mint a Tesla, a Google, az eBay, a Forbes, vagy éppen az Audi. Sydnyben olyan főhadiszállást és innovatív teret kapnak, amely jobban beemelheti a tech ninját a köztudatba: a 40 emeletes hibrid fatornyot a New York-i székhelyű SHoP Architects és az ausztrál BVN építészeti cégek tervezték meg, várhatóan 2025-re fog elkészülni és több ezer fejlesztőnek ad majd otthont.

Sokan sürgetik a betonnal való leszámolást az építőiparban, a mesterséges építőanyag ugyanis a szén-dioxid emisszió egyik fő felelőse, hiszen a betonépítésre évente előállított négy milliárd tonna cement a teljes szén-dioxid-kibocsátás nyolc százalékát teszi ki. A beton ellenzői kiemelik, hogy a fa sokkal környezetbarátabb, megbízhatóbb alternatíva, hiszen a szén-dioxidot a növekedés során oxigénné alakítja, az előállítási folyamata kevesebb üvegházhatású gázt termel, mint más alternatívák, és még ott van az is, hogy életciklusuk végén a fa építőanyagokat újra be kell építeni, újra lehet hasznosítani, esetleg komposztálással feldolgozni, így megelőzhető, hogy a fában megkötött szén-dioxid kiszabaduljon.

 

Az Atlassian épületét látva a beton kritikusai nyugodtan hátradőlhetnek, és elégedetten bólinthatnak, ugyanis az épületben a magasházak többségétől eltérően a betont és az acél tartószerkezeteket fával helyettesítik, ami a tervezők szerint 100 évnyi élettartamot biztosít.

Emellett  az üveg homlokzatú épületnél olyan energiahatékony megközelítést alkalmaztak, amely a természetes szellőzést, a zöld növényeket és teraszok kialakítását helyezte középpontba azért, hogy az asztalnál görnyedő programozók pillanatok alatt hozzáférhessenek a természethez.

 

A projekt teljes mértékben összhangban van az Atlassian értékeivel, 100%-ban megújuló energiaforrásokra épül, eleve a felépítéséhez olyan anyagokat választottak ki, amelyek megfelelnek a fenntarthatósági követelményeknek. A tömör fa és az acél kombinációjának eredménye egy olyan zéró emissziós épület lesz, amelyben még a homlokzati üvegfal is villamosenergiát állít elő, és ellátja az irodák árnyékolását is.

Forrás: octogon

Kapcsolódó:

Magas faépületek, faépítmények, fa felhőkarcolók (2020-06-14)

 

Pfiffer Bútor Kft

FORMANCE Kft

MobileForester by Woodspring

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.