FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2020-07-17

Népszerűek az erdei kulcsosházak

Reneszánszukat élik a kulcsosházak országszerte, egyre többen választják ezt a fajta szálláslehetőséget, ha kirándulni, túrázni vagy csak pihenni indulnak.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


Mecsekerdő Zrt Büdöskút kulcsosház

Ezekben a turistaháznál kevésbé komfortos szálláshelyekben jellemzően nincs ellátás és a felszereltség alapszintű, olykor kifejezetten puritán. De vajon mi adja a kulcsosházak igazi vonzerejét? Miért választják ma Magyarországon előszeretettel ezeket a szálláshelyeket? Milyen árkategóriában elérhetőek a vendégek számára? Hogy a kérdésekre választ kapjunk, megnéztük a Mecsekerdő kulcsosházainak kínálatát, miközben szakemberek mesélnek a lehetőségekről.

 

A kulcsosházak legnagyobb előnye, hogy a legtöbbször a természet mélyén, festői környezetben találhatóak, ahol háborítatlanul élvezhetjük a nyugalmat. Ez az a hely, ahol a vendéglátó állandó jelleggel nem lakik ott, a kulcsot el kell kérni a bejutáshoz, de így még inkább garantált a csend és a béke. A kulcsosházak alapvetően önműködően funkcionálnak, tehát a vendégnek kell teljesen ellátnia magát, majd a házat illik úgy visszaadni, ahogy megkapta az előző látogatótól.


Mecsekerdő Zrt. Réka kunyhó

A kulcsosházak több szempontból is fontos szerepet töltenek be a működésünkben: erdőgazdálkodóként, az állami erdők és ingatlanok vagyonkezelőjeként, illetve a közjóléti objektumokat kezelő turisztikai szereplőként. A szálláshelyek újraélesztése már tizennégy évre nyúlik vissza, amikor felismertük az ezekben rejlő lehetőségeket. Az erdészet területén a ma már kulcsosházként funkcionáló ingatlanok egykor többféle szerepet töltöttek be: szociális épületként, munkásszállóként, vadászházként, különböző turista egyesületek központjaként működtek, de perifériára került, funkció nélküli házak is léteztek. 2006-ban azonban elkezdtük fejleszteni és átalakítani őket, amivel elindult egy folyamat azzal a céllal, hogy élettel töltsük meg őket. Hamar kiderült, hogy meglehetősen nagy az igény az ilyen típusú szálláshelyekre - mondta el a HelloVidék kérdésére Ripszám István, a Mecsekerdő Zrt. vezérigazgatója, hozzátéve, hogy a területükön jelenleg körülbelül 15-20 darab, kulcsosháznak megfelelő épület található. A Mecsekerdő elődleges célja, hogy szélesítve a turisztikai palettáját, biztosítson a turistáknak egy olcsóbb kategóriás szálláslehetőséget is. Fontos elvük azonban a fokozatosság.

 

Nem lehet arra számítani, hogy holnaptól mindenki bakancsot húz és elindul az erdőbe, ezért viszonylag mértéktartó beruházásokkal araszolunk a felmerülő és látható igények mentén. Most azt látom, hogy jelenleg még nem vagyunk úgymond kifeszítve, de épp elégséges a szálláshelyek száma. Ahogy látjuk, az elmúlt tíz évben legalább duplázódott az erdőjárók száma, és egyre többször tűnnek fel turisták hétköznaponként is. Nem véletlenül, hiszen a Mecseken halad keresztül az Európa-szerte is ismert és kedvelt, országos Kék-túra útvonal, ami láthatóan vonzóvá teszi a területet a külföldiek számára is. A kulcsosházak kétségtelen előnye, hogy mindenkinek megadja a szabadság utánozhatatlan érzését - mutatott rá Ripszám István, hangsúlyozva ezeknek a szálláshelyeknek az igényeknek megfelelő fejlesztését. A szakemberek az elmúlt három év statisztikái alapján készítettek egy fejlesztési tervezetet, a felmerülő igényeknek megfelelően. De nézzük elsőként az utóbbiakat!


Mecsekerdő Zrt. Gyopár kulcsosház

Felmerült a vendégek igénye arra is, hogy teljesen puritán, infrastruktúra nélküli házban töltsenek el hosszabb-rövidebb időt: az idősebbek nosztalgia gyanánt, a középkorosztály pedig meg szeretné mutatni a gyerekeiknek, hogy így is lehet élni, de akadnak olyan turisták is, akik csak egyszerűen szeretnének elvonulni a felgyorsult modern világból. Ezekben az épületekben be kell gyújtani, a vízért el kell menni a forráshoz, a tisztálkodáshoz vizet kell melegíteni, és közben az ember rádöbben, hogy a mindennapjainkat átszövő technika nélkül mennyire magunkra vagyunk utalva. Emellett azt is látom, hogy bár sokan szeretnének elvonulni a természetbe, de nem mondanak le szívesen minden komfortfokozatról - mesélte Varga Jenő, a kulcsosházakat üzemeltető vállalkozó.

 

A mecseki kulcsosházakat a szakemberek a felmerülő igényeknek megfelelően alakítják át és újítják fel. Kettő épület marad a "maga puritán valóságában", mindenféle komfortfokozat nélkül, ahol nincs térerő sem. Kettő inkább hasonlít a klasszikus turistaházakra, tehát víz és villany is van, de mégis önellátó. Az egyik pedig a felújítás után alkalmas lesz akár nagyobb csoportok fogadására is. Ahogy azt az üzemeltető látja, a látogatóknak egyre fontosabb az okostelefonjuk - de nem a telefonálás vagy a közösségi oldalak miatt, hanem a tájékozódás és a fotózás szempontjából. Az átalakítások során ezért odafigyelnek arra, hogy valamennyi házban biztosítani tudják ezeknek a töltési lehetőségét.


Mecsekerdő Zrt. Pusztabánya kulcsosház

Évente visszatérő vendégeink vannak. Egyértelmű, hogy a kulcsosházaknak van létjogosultsága a magyar emberek életében. Kialakult egy vendégkör, de mindig érkeznek újak is. Látszik, hogy embereknek igényük van az elvonulásra, hogy el tudjanak bújni a világ elől. A május és június hónap a forgalom szempontjából erősnek minősült, miközben a nyári foglalások száma egyelőre átlagos. A releváns foglalási időszak péntektől-vasárnapig tart, de egyre gyakoribbak a hétközi foglalások is. Van olyan házunk, ami szinte egész évben telt házzal üzemel. Jelenleg egységes áron, a komfortfokozattól függetlenül lehet kibérelni őket: péntek-szombaton 2000, vasárnaptól csütörtökig 1700 forint személyenként és éjszakánként - tájékoztatta a HelloVidéket Varga Jenő.

 

Utánajártunk annak is, hogy hol és milyen magyarországi kulcsosházat találhatunk ma a piacon. Összesen 272 ilyen lehetőséget találtunk a www.kulcsoshaz.hu oldalon. Erre a felületre a 3500 Ft/fő/éj alatti áron működő szálláshelyek díjmentesen regisztrálhatnak.

 

Forrás: HelloVidék

 

Pfiffer Bútor Kft

FORMANCE Kft

MobileForester by Woodspring

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.