FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2020-07-15

KSH: 30,7%-kal csökkent az ipari termelés

2020 májusában az ipari termelés volumene 30,7%-kal elmaradt az egy évvel korábbi, magas bázistól. Munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a termelés 27,6%-kal csökkent.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

A koronavírus-járvány miatt megváltozott gazdasági folyamatok hatása ebben az időszakban is jelentős volt. Kiugró visszaesés volt a legnagyobb súlyú járműgyártásban, míg a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása, illetve az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása kisebb mértékben csökkent.

 

2020. májusban:

- Az ipari termelés volumene 30,7%-kal csökkent az előző év azonos időszakához mérten. (Az első becslésben közölt májusi adathoz viszonyítva a második becslés adata nem változott.)

- Az ipari export volumene 32%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól. A feldolgozóipari exportértékesítés 27%-át képviselő járműgyártás kivitele kiugróan, 51%-kal, míg a 17%-os súlyú számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásáé 18,3%-kal esett vissza.

- Az ipar belföldi értékesítése 19,7, ezen belül a feldolgozóiparé 24%-kal csökkent az előző év azonos hónapjához képest.

- Az iparon belül döntő súlyt (95%) képviselő feldolgozóipar termelése 32, a csekély súlyú bányászaté 18,5%-kal visszaesett. Az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 6,2%-kal csökkent.

- A feldolgozóipari alágak mindegyikében csökkent a termelés volumene. A legnagyobb mértékben, 53%-kal a feldolgozóipari termelés 21%-át képviselő (a legnagyobb súlyú) járműgyártás maradt el az egy évvel korábbitól. A közúti gépjármű gyártásának volumene 55, a közúti jármű alkatrészeinek gyártásáé 54%-kal esett vissza.

- A feldolgozóipari termelés 13%-át adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 21%-kal csökkent. A két legnagyobb alágazat közül a jelentősebb, az elektronikai alkatrész, áramköri kártya gyártása 22%-kal nőtt, ugyanakkor a kisebb súlyú elektronikus fogyasztási cikk gyártása 25%-kal visszaesett.

- A feldolgozóipari termelésből 13%-kal részesülő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártását kevésbé érintette a járvány. A termelés volumene 12,0%-kal kisebb volt, mint az előző év azonos hónapjában, mindkét értékesítési irányban visszaestek az eladások. A legnagyobb súlyt (23%) képviselő húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 19,5 a második legjelentősebb italgyártás 10,1%-kal csökkent. Mindössze három alágazatban nőtt a termelés. A két legkisebb súlyú közül, a halfeldolgozás, -tartósítás 12,9, a dohánytermék gyártása 5,6%-kal emelkedett, míg a nagyobb súlyú növényi, állati olaj gyártása 9,8%-kal bővült.

- A közepes súlyú alágak közül a gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása 27, a fémalapanyag és fémfeldolgozási terméké 33%-kal csökkent az egy évvel ezelőttihez viszonyítva.

- A legkisebb mértékben, 3,4%-kal a gyógyszergyártás csökkent, itt az előző hónapban még növekedést mértünk.

 

Az ipari termelés minden régióban visszaesett az előző év azonos hónapjához képest. A legnagyobb mértékben, 44%-kal Nyugat-Dunántúlon, a többiben 10,8 és 36% között csökkent a volumen.

 

A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes, új rendelésének volumene 38%-kal kisebb volt a 2019. májusinál. Az új belföldi rendelések 30, az új exportrendelések 39%-kal visszaestek. Az összes rendelésállomány május végén 8,5%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól.

 

2020. január-májusban az előző év azonos időszakához képest:

- Az ipari termelés 13,8%-kal visszaesett. Az összes értékesítés 63%-át adó külpiaci eladások volumene 15,0, míg a 37%-ot képviselő hazai értékesítésé 8,7%-kal csökkent.

- Az ipari termelés minden régióban 0,1 és 24% közötti mértékben csökkent. A legnagyobb visszaesés Nyugat-Dunántúlon volt.

Forrás: KSH

 

Pfiffer Bútor Kft

FORMANCE Kft

MobileForester by Woodspring

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.