FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2020-07-15

Arborétum a panelházak között - növényritkaságok Miskolc közepén

Miskolc idegenforgalmi jelentősége az utóbbi években növekszik, a rengeteg turisztikai beruházásnak köszönhetően egyre kedveltebb belföldi úti cél. A városba érkezők közül azonban csak kevesen tudnak arról, hogy az Avas délkeleti lejtőjén, az Aulich utcában a panelházak ölelésében megbújik egy gyűjteményes kert.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

A városi lakónegyedek bővítése miatt az Avas keleti és déli lejtőjén megszűnt a korábban virágzó szőlő-, gyümölcs-, és kertkultúra, amely a hegy jellegzetességét adta, egyúttal Miskolc zöld tüdejeként működött. Ezt tapasztalva Adorján Imre miskolci orvos, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kórház egykori főigazgató-helyettese kezdeményezte és karolta fel az arborétum létesítésének ügyét. A főorvos a kertbarát mozgalom lelkes tagja, 1958-tól részt vett a mozgalom helyi szervezésében, egyúttal a Kertbarátok Miskolci Szövetségének elnöke volt. Magánemberként gazdag örökzöld-gyűjteménnyel rendelkezett.

A főorvos 1986-ban felajánlotta a városi tanácsnak, hogy saját költségén létrehoz egy mindenki által látogatható, a tűlevelű örökzöldek kerti formáit bemutató gyűjteményes kertet. A kert telepítését 1987-ben kezdték el. A szép, de egy ember számára túl nagy cél megvalósításához megalakították az Arborétum Baráti Kört. Az akkor mintegy ötvenfős csapat készítette elő, később pedig ápolta a kertet. Egyenként 200 négyzetméternyi területrész gondozását vállalták, így sikerült elérni, hogy az elültetett növények közül csak 1-2 százalék ment tönkre. A növények telepítésével 1992-ben végeztek, de védelmük érdekében még hosszú ideig nem engedtek be látogatókat.

 

 

A gyűjteményes kert létrehozásának a fenyőfajok széles körű megismertetése, és ezáltal az általános ismeretek gazdagítása, illetve a természetszeretet növelése volt a célja. A főorvos csaknem minden faiskolát felkeresett az országban, és számos itthon nem kapható növényt hozott be külföldről, javarészt saját költségén.

Az arborétumban mintegy 460 fenyőféle él (cédrusok, jegenyefenyők, lucfenyők, tűnyalábos fenyők és vörösfenyők). Különösen gazdag a gyűjtemény magyar nemesítésű fenyőfélékből.

Ritkaság a japán foszlókérgű tuja (Thuja standishii), több különlegességgel együtt Bécsből hozta Adorján Imre. Az arborétum nyugati oldalán élő fenyőkülönlegességek közül kitűnik a teherbejárat két oldalán strázsáló hegyi mammutfenyő (Sequoidendron giganteum). 

A növények közelebbi megtekintésére járdalapokkal, tipegőkkel kirakott ösvényeket létesítettek. Az Avasi Arborétum heti egy napon, vasárnap látogatható, de előzetes egyeztetéssel más időpontokban is megtekinthető. A belépés ingyenes, és igény szerint szakszerű csoportvezetést is tartanak. Az arborétumot Adorján Imre unokája, Adorján Eszter okleveles természetvédelmi mérnök vezeti, de a alapítvány elnökségi tagjai is rengeteget tesznek a fenyőkert védelme, fejlesztése, népszerűsítése érdekében.

Forrás: www.magyarmezogazdasag.hu
Ők pedig innét: A miskolci Avas.
A miskolci Herman Ottó Múzeum és
a Borsodi Nyomda közös kiadványa,
szerkesztette: Dobrossy István

 

Pfiffer Bútor Kft

FORMANCE Kft

MobileForester by Woodspring

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.